Otec, čo je to sex? Opýtaj sa mamy!

Patricia Poprocká, 17. novembra 2018 o 16:12

Desaťročný Peter sa chcel od svojho otca dozvedieť, čo je to orgazmus. Ten sa zaskočený „chlapsky“ vynašiel - poslal ho za mamou. Peter však nepochodil ani u nej. Odbila ho s tým, že je na také veci ešte malý. Ale nie je. Podľa odborníkov s deťmi treba hovoriť o sexe ešte skôr, predškolskom veku.

Pre malé deti je debata o sexe prirodzená ako o čomkoľvek inom.

Foto: Patricia Poprocká

To, pred čím sa trinásťroční ostýchajú, predškoláci vnímajú úplne prirodzene a je na rodičoch, aby im tento prirodzený postoj k otázkam sexuality ponechali. Otázky o sexe by teda v žiadnom prípade nemali zahovárať, ani dať deťom najavo, že sa pýtajú na niečo neprimerané, alebo ich dokonca vysmiať či zahriaknuť.

Už päťročné dieťa sa zaujíma, ako prišlo na svet, ako sa dostalo do maminho bruška. A rozdiely medzi pohlaviami vníma ešte skôr, už v dvoch - troch rokoch. „Z päťročného dieťaťa cítite tu nadšenú túžbu pochopiť podstatu svojho stvorenia. Nič nepatričného na tom nevidí, nie je zviazané ostychom ani autocenzúrou,“ hovorí autorka knihy Ako deti prichádzajú na svet MUDr. Jana Martincová.

Deti v predškolskom veku sa o pohlaví rozprávajú úplne normálne ako o akejkoľvek inej časti tela, nevidia na tom nič, čoho by sa mali zdráhať. „Pamätám si, ako prišiel za mnou môj päťročný syn s ustaraným výrazom v tvári a detskou knihou o Ľudskom tele pod pazuchou: Rozumiem tomu, ako funguje oko, rozumiem tomu, ako funguje ucho, ale tomu pohlavnému styku raz nerozumiem,“ spomína Dorota, dnes už matka dospelého syna.

Ahá, oni sa spoja...


Doktorka Martincová pre webový portál babyonline.cz zasa opisuje, ako sa jej syn v piatich rokoch zaujímal o svoj vznik. Nad otázkou, ako sa teda tatinkova bunka dostala do maminkinho brucha chvíľu váhala. Potom mu ukázala obrázok. „Nadychujem sa a súčasne premýšľam, ako to netrápne opísať, na čo ma malý Chytroočko zaskočí vlastnou odpoveďou: Aha, oni sa spoja. Lepšie by som to nevystihla,“ hovorí.

S deťmi o sexe treba hovoriť jednoducho, pravdivo a vecne. Odborníci odporúčajú pomenovať všetko normálne. Tak, ako je oko oko, tak isto aj penis je penis.

Začať hovoriť s deťmi o sexe v siedmej triede na základnej škole, keď sa preberá biológia ľudského tela, je podľa odborníkov neskoro. Na začiatku puberty už pre deti nie je rodič tým, s kým by sa chceli o týchto záležitostiach baviť. Lepšie je, ak si základy nesú už zo skoršieho detstva a v tomto veku ich rodičia môžu len podporiť či vysvetliť, ak sa náhodou na nich s niečím obrátia.

Ako to funguje?


Ako s deťmi hovoriť o sexe
  • Odpovedajte na všetko, na čo sa opýtajú, bez ohľadu na to, koľko majú rokov

  • Podľa možností hovorte prirodzene, jednoducho a vecne, primerane veku

  • Vždy pomenujte veci pravým menom, rozprávky o bocianoch nech zostanú rozprávkami

  • Môžete si pomôcť knihami či časopismi s obrázkami

  • Knihy nechajte deťom voľne prístupné, nech si v nich sami listujú, keď budú mať chuť a čas

  • Zahriaknutie, výsmech či vyhýbavé odpovede vyrábajú zo sexu zbytočné tabu


  • Hlavný problém je, že hovoriť o sexe je prirodzenejšie pre deti než pre ich rodičov. A keď dieťa u rodiča vidí zábrany, preberie ich od neho. Tento postoj sa potom utužuje aj v skupinkách kamarátov.

    Hovoriť o sexe skoršom veku odporúča aj šéfka občianskeho združenia Slovenské duly Ľuba Lapšanská, ktorá chodí do škôl prednášať sexuálnu výchovu. „Je to veľká výhoda. Kým sme sa my v siedmej triede pri debate o tom, ako sa plodí dieťatko, hihňali a červenali, štvrtáci, ktorým som prednášala, sa vôbec nehanbili. Normálne sa pýtali na všetko, čo ich zaujímalo,“ približuje svoje prednášky. Kým chlapcov zaujíma zväčša skôr technická stránka, ako to funguje, dievčatá zasa tehotenstvo a rast bábätka.

    Sex je tabu, násilie nie


    Zo sexu sa pred deťmi robí zbytočné tabu. „Denne sa stretávajú v televízii, knihách či na internete s vecami ako sú bitky vraždy, krádeže, ktoré by do normálneho života nemali patriť. A prečo s nimi nehovoriť o veciach, ktoré sú naozaj normálne a príjemné, ako milovanie, plodenie či narodenie detí?,“ pýta sa Ľuba Lapšanská.

    Nie je nič, čo by deti nesmeli vedieť, primerane veku, pochopiteľne. Kým napríklad trojročnému dieťaťu stačí vedieť, že prišlo z maminkinho bruška, päťročné už chce vedieť, ako sa tam dostalo. Staršie zasa potrebujú vedieť o erekcii, polúcii či menštruácii. Neskôr o antikoncepcii. A hlavne všetci o tom, že sex je intímnou záležitosťou dvojice, najlepšie takej, ktorá sa navzájom ľúbi.

    Ak sa deti o sexe nedozvedia od najbližších, budú hľadať inde. Informácie od kamarátov a z internetu, najmä pornostránok, im často môžu podsunúť mylné chápanie sexuality, neraz aj násilné.


    ANKETA:

    Hovorili ste s deťmi o sexe?

    61,3%



    3,6%



    0,9%



    18,9%



    15,3%












    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Výchova a vzťahy - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >