Ocot namiesto aviváže, prášok do pečiva ako bielidlo. Skvelé tipy a triky pre vaše pranie!

Gabriela Bachárová, 12. mája 2021 o 04:30

Ak máte košeľové goliere veľmi špinavé, potrite ich šampónom na vlasy, ktorý rozpustí tuk. Dbajte tiež na to, aby ste pred praním vždy zapli všetky zipsy. Jemné veci perte vo vrecúšku. To je len niekoľko tipov, ako mať po praní naozaj čisté a nezničené oblečenie.

Aj pranie je malá veda. Keď ale máte pomocníkov, všetko ide ako po masle.

Foto: Shutterstock.com

Ocot namiesto aviváže

Aviváž sa používa nielen na to, aby bielizeň voňala, ale tiež sa oblečenie po jej použití menej krčí, ľahšie sa žehlí a vytvára sa na ňom film, vďaka ktorého na oblečení toľko neuľpieva špina. Zabraňuje tiež vytváraniu elektrostatického náboja, odevy sa potom lepia menej na pokožku. Bežné aviváže sú však pre životné prostredie kvôli obsahu chemických látok veľmi nebezpečné. Riešením je použiť namiesto nich obyčajný ocot.

Kyslé mlieko na zažltnuté oblečenie

Ak sa vám nedarí odstrániť z oblečenia zažltnutý nádych, skúste ho na noc namočiť do kyslého mlieka a na druhý deň vyperte.

Prášok do pečiva bieli...

Zašednuté záclony či biele tričká? Ľahká pomoc. K prášku na pranie pridajte vrecúško prášku do pečiva.

... a soľ rovnako

Ďalšou možnosťou, ako vybieliť oblečenie, je namočiť ho na noc do vody so soľou.

Ocot proti prepoteným miestam

Zápach potu z oblečenia zmizne, ak dotknuté miesta namočíte do octovej vody alebo ich vytriete handričkou namočenou v octovej vode.

Pracie vrecko

Zo staršej jemnej bielej látky si ušite vrecko do pračky, do ktorého budete vkladať čipkovú bielizeň, silonky a ďalšie krehké kúsky vášho šatníka. Pranie ich potom nezničí.

Proti chlpom

Ak spolu s ostatným oblečenie periete i kúsky, ktoré majú tendenciu púšťať viac chlpov, vložte ich do staršej obliečky na vankúš a chlpy sa nedostanú von.

Šampón na košeľové goliere

Ak máte košeľové goliere veľmi špinavé, potrite ho šampónom na vlasy, ktorý rozpustí tuk. Rovnakú službu preukáže i pena na holenie v spreji. Nechajte hodinu pôsobiť a potom operte.

Farebné oblečenie perte obrátené

Farebné oblečenie perte vždy obrátené naruby, to platí i pre sušenie na slnku. Farby potom toľko nevyblednú.

Ako prať džínsy

Zips vždy pred praním zapnite, aby sa nezničil. Vyhnite sa žmýkaniu, mohli by na nich vzniknúť neodstrániteľné pruhy.

Šetrite práškom i energiou

Ak neperiete extrémne špinavé oblečenie, postačí vám polovičná dávka prášku či gélu na pranie, než koľko odporúčajú výrobcovia. Na bežne zašpinené oblečenie postačí prať na 40 až 60 stupňov Celzia, vyvárať prakticky nemusíte.

Namáčajte v práčke

Veľmi zašpinené oblečenie môžete cez noc namočiť priamo v pračke. Oblečenie do nej normálne vložte, pridajte prášok a zapnite. Keď sa napustí voda, vypnite a nechajte tak cez noc. Ráno len spustite.
(Zdroj: Soňa Havlová - Jak to všechno zvládnu)

Tip na záver: Čistá žehlička
Veľa z nás už žehliť úplne prestalo, pretože sme zistili, že stačí oblečenie pred zavesením poriadne ponaťahovať a „vyžehlí sa samo". Dnešné látky sú totiž veľmi poddajné. To však neplatí napríklad o košeliach, žehlička má teda stále miesto v domácnosti. Aby bola žehliaca plocha znovu hladká a bez nečistôt, postavte ju na chvíľku na látku namočenú v octe (žehlička musí byť studená). Prípadne teplou žehličkou jazdite po papieri posypanom soľou. Ak máte žehličku naparovaciu, tak nádržku na vodu občas zbavte usadenín: nalejte do nej vodu s octom, nechajte pôsobiť cez noc a vodu potom vylejte.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >