Ochladilo sa, treba ostať doma? Kdeže, 10 jesenných aktivít, ktoré deti zaručene ocenia

Patricia Poprocká, 25. októbra 2021 o 04:39

Jeseň v plnej kráse a hoci pre milovníkov leta to už vonku nie je taký komfort, stále sa tam dá skvele zabávať. Že je vonku chladnejšie a skôr tma neznamená, že musia deti tráviť čas pri televízore či so smartfónom v ruke. Prinášame vám redakčné tipy na aktivity, kde sa spája príjemné s užitočným a deti sa rozhodne nebudú nudiť.

Aj v jeseni je dobré tráviť čo najviac času vonku.

Foto: Shutterstock.com

Rybačka

Ak sa cez deň oprie slniečko, posedenie pri vode je príjemný relax pre veľkých i malých. Ak aj nič nechytíte, deti sa zabavia hádzaním kamienkov do vody alebo skúmaním okolia. Prípadne návštevou susedných rybárov, ktorí majú viac šťastia. Rybačka učí deti trpezlivosti, rozširuje ich znalosti o prírode a už len samotný pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu je veľkým prínosom. Rybačku môžete spojiť aj s opekačkou, na ktorú si ale prineste niečo sebou, pre istotu... Ešte drobná samozrejmosť – nechytajte načierno, rybársky lístok sa dá dnes kúpiť veľmi ľahko, ceny sú naozaj symbolické.

Otužovanie

Ďalšia ideálna jesenná aktivita. V lete sa niet kde otužovať, nanajvýš tak v sprche. Ako sa ochladzuje vzduch vonku, ochladzujú sa i vody, čo je najlepší čas pre začiatočníkov, aby okúsili čaro chladu. Neochoriete, nebojte, ani vaše deti. Dôležité je psychické nastavenie. Uvoľnite sa, dýchajte a prijmite chlad ako niečo prirodzené. Kto kedy povedal, že nám musí byť stále teplo? Na nezaplatenie je nielen príjemný pocit po, ale aj hrdosť vašich detí na seba za to, že sa prekonali a namočili si aspoň trochu nohy. O otužovaní, ako na to, si môžete prečítať viac v tomto článku ahojmama.sk.

Turistika

Nedá sa ísť už všade a treba viac sledovať počasie, ale jesenná príroda ponúka nezabudnuteľné obrazy. Slovensko má na každom kroku atraktívne miesta – či už prírodné úkazy, zrúcaniny hradov, vodopády, stačí si vybrať.

Bicykel

Platí to isté, čo o turistike. Výhodou bicyklovania je, že sa môžete s deťmi jednoducho vybrať niekam len tak, hoci na pizzu alebo do cukrárne. Z obyčajnej cesty sa stane malá udalosť. Pre deti to nebude rutina – nasadnúť do auta a nechať sa odviezť, kdeže. Treba nachystať seba – primerane sa obliecť, dať si reflexnú vestu, prilbu, ktorá je pre deti povinná, nachystať bicykle, vodu, batohy, to všetko sú dôležité veci, kedy sa vaše ratolesti učia samostatnosti. Pohybom, samozrejme, získavajú kondičku.

Upratovanie

Nemáme na mysli každodennú či týždennú domácu povinnú jazdu, ale upratovanie vonku. Oplatí sa organizovať nielen to jarné, ale i jesenné upratovanie. A nielen doma, ale i v lese. Žiaľ, po lete tam toho ostalo požehnane. Pet fľaše, plechovky, igelitky... Stále ľudia akoby nechápali, že odniesť prázdne býva ľahšie než priniesť plné. Takže pomôžte nachystať sa na zimu nielen vlastnej záhradke, ale i prírode. Čo všetko dá deťom vlastnoručné čistenie lesa či lúky do budúcnosti, vyratúvať azda ani netreba. Lásku k prírode, pocit užitočnosti, radosti z vykonanej práce a predovšetkým jednoznačný postoj, že smeti do prírody nepatria.

Šarkany, lietadielka, drony

Keď fúka, niet väčšej radosti než sledovať šarkana trepotajúceho sa vo výškach. A keď nefúka, pomôže technika. Pre detské zábavky sú dnes v ponuke kadejaké lietadielka či drony. Choďte teda von, púšťajte, čo sa dá. Aj sa nachodíte, aj sa pobavíte. Dospelí, najmä ak majú vzťah k technike, rovnako ako ich potomkovia.

Lesné plody

Pre našich predkov bola jeseň obdobím, kedy sa chystali zásoby na zimu a v pokračuje v tom aj mnoho dnešných rodín. Príroda toho ponúka naozaj veľa: Ak ste nestíhali v lete, ešte stále nájdete v niektorých častiach Slovenska hríby, po prvých mrazoch je skvelý čas na zber šípok či trniek. Robí sa čaj, víno, džem... No a k jeseni neodmysliteľne patria i gaštany – či už jedlé alebo tie druhé, ktoré možno využiť v domácnosti na pranie či ako liečivý balzam.

Lozenie po stromoch

Deti to milujú i – potrebujú. Lozenie po stromoch v nich rozvíja okrem fyzických zručností aj tie mentálne: Odvahu, posúdenie vlastných schopností, odhadovanie vzdialeností a rizík. Telo si prirodzeným spôsobom posilňujú a učia sa mu rozumieť, získavajú zmysel pre rovnováhu. Loziť po stromoch je v tomto období najlepšie, deti nezničia kvetiny ani plody, nanajvýš tak si môžu ešte nájsť a odtrhnúť nejaké zabudnuté.

Hranie v mlákach

Viete, aký je rozdiel medzi dieťaťom a dospelým? Áno, dospelý mláku obíde, dieťa do nej nadšene skočí. Najlepšie rovno do stredu, nech to čo najviac špliecha. Vodu deti milujú a upršané jesenné počasie im dáva príležitosť vychutnať si do sýtosti niečo, na čo už s pribúdajúcimi rokmi stratia chuť. Že sa zmočia a zašpinia? Vôbec nevadí. Máme predsa práčky i radiátory (alebo piecky).

Neorganizované hranie

Jednoducho ich pošlite von s tým, že nech sa nevracajú skôr ako hodinu. Ak na to nemáte v okolí bydliska podmienky, tak choďte von s nimi, no tiež im dajte podmienku – nech o nich aspoň hodinu nepočujete, akoby ste tam neboli. Určite si poradia a neorganizované hranie si zamilujú. Tiež pocit, že sú odkázané samé na seba, či už ide o hranie alebo bezpečnosť. A taká hodinka voľna prospeje aj vám, konečne si môžete nerušene vychutnať jesenné krásy!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >