Obľúbená kukurica. Čím v lete poteší naše zdravie?

gb, 10. augusta 2022 o 04:45

August a kukurica patria k sebe. Uvariť si ju vo vode, opiecť na ohni alebo ugrilovať je pravým letným potešením. Vedeli ste však, že kukurica je nabitá zdraviu prospešnými látkami?

Kto by ju nemal rád?

Foto: Shutterstock.com

Kukurica pochádza z Ameriky, podľa všetkého ju ako prví pestovali Indiáni v Mexiku už pred viac ako 5 000 rokmi, aj dnes je v tých končinách veľmi obľúbená. Odtiaľ sa postupne dostala aj do ostatných oblastí sveta. Ako informuje bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva, u nás je známa najmä cukrová kukurica, ktorá sa pestuje na priamu konzumáciu, pukancová kukurica, ktorá sa využíva na výrobu pop-cornu alebo aj škrobnatá kukurica, ktorá je vhodná na výrobu múky.

Kukurica je bohatá na mnohé zdraviu prospešné živiny. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C či E. Z minerálov sa pýši obsahom draslíka, horčíka či fosforu. Svoju žltú farbu má kukurica vďaka obsahu farbív – karotenoidov, a to najmä luteínu a zeaxantínu, ktoré majú antioxidačné účinky a veľmi prospešne pôsobia na zdravie očí. „Je taktiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravú funkciu tráviaceho traktu, neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov,” vravia odborníci z Poradne zdravia bratislavského regionálneho úradu.

Pri kúpe čerstvých klasov si treba vyberať pevne zabalené klasy so sýto zelenými šupkami. „Čerstvé klasy je najlepšie skladovať neolúpané v chladničke a spotrebovať ich v priebehu niekoľkých dní,” radí úrad.

Najčastejším spôsobom prípravy čerstvých klasov kukurice je grilovanie alebo varenie. Z konzervovanej či mrazenej kukurice je výborná aj polievka alebo omáčka, chutná príloha k jedlám, pridaná do šalátov, cestovín, rizota a podobne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >