Obliekajme sa doma, osem top slovenských módnych značiek, eko-výrobcov

pt, 26. septembra 2021 o 03:45

Lacno a veľa, to je hlavný trend výrobcov odevov vo svete a aj jeden z dôvodov, prečo tento priemysel patrí medzi najväčších znečisťovateľov planéty. Čo s tým môžeme robiť? Zmeniť svoje nákupné návyky, oblečenie si vyberať v secondhandoch prípadne u výrobcov, ktorí dbajú na udržateľnú módu. Viete, že máme takých aj na Slovensku?

Regály v obchodoch sú plné, nie je však jedno, kde a čo na seba nakupujeme.

Foto: shutterstock

„Pri svojej práci myslia na naše životné prostredie. Držia sa zásad všetko zužitkovať, nič nevyhadzovať, neplytvať, nevytvárať odpad, dávať oblečeniu druhú šancu, pretvárať staré na nové a dbajú na kvalitu a pôvod použitých materiálov,“ vysvetľuje online magazín Naše Bio & Eko, ktorý zároveň prináša aj zoznam týchto firiem.

Ide zväčša o rodinné podniky, ktoré sa orientujú na odevy z prírodných materiálov ako ľan, konope, ovčia vlna, prípadne iných prírodných bio materiálov. Mnohí zdôrazňujú, že viac ako o masovosť im ide o kvalitu.

Ak sa teda nabudúce budete rozhodovať, kde nakúpiť niečo na seba, možno vám pomôže tento prehľad domácich značiek. Nie sú možno známe ako Dior, Chanel či Valentino, kvalita a udržateľnosť je však viac.

Tu sú slovenské značky tzv. slow fashion, čiže udržateľnej módy, ako ich predstavil online magazín Naše Bio & Eko.

HEAVENLY

Ľanové oblečenie pre deti a ich mamy. Značka nemá ambíciu stať sa veľkou, sústredí sa na kvalitu materiálu a ručné vyhotovenie. Ľan sa príjemne nosí a pekne vyzerá. Firma sa snaží o udržateľnosť a zero waste (nulový odpad) v každom kroku. Látky vyberá priamo u výrobcu s certifikáciou a zvyšky zo strihania oblečenia spracúva ďalej do iných drobností.

Pohan

Rodinná firma s desaťročnou tradíciou výroby odevov z prírodných materiálov ako ľan, konope a ovčia vlna. Sami si navrhujú i vyrábajú prakticky všetko bežné oblečenie – od pánskych košieľ a nohavíc, cez dámske šaty a sukne, až po pyžamá, spodnú a posteľnú bielizeň. „Chceme, aby odev od nás slúžil viac ako len jednu sezónu, čo nám umožňuje kvalita prírodných materiálov, ktorá časom stúpa,“ zdôrazňujú. Ako firma pripomína, ľanové a konopné plátno sa nosením stáva ešte príjemnejším, tkanina zjemnie. „Kvalita a lokálny pôvod použitých materiálov je jedným z pilierov našej značky. Naše výrobky nebalíme a naša výroba neprodukuje takmer žiaden odpad, keďže aj zbytky materiálov zužitkujeme.“

Láskovo

Rodinná firma Zuzany a jej mamy Elišky. Vznikla po narodení Zuzaninho syna, kedy sa začala zaujímať o spodnú bielizeň, pohodlnú a vhodnú pre matky i deti. „Mama vyrába bielizeň viac ako 25 rokov, takže o skúsenosti, množstvo strihov a nápadov nebola núdza. Rozhodli sme sa ísť cestou slow fashion a preto sme si pre naše výrobky vybrali najkvalitnejšie a eticky vyrábané materiály,“ vysvetľuje Zuzana. Používajú bio prírodnú, tzv. pranú bavlnu z Moravy a látky z Nemecka s certifikátom GOTS.

YOGIness

Značka športového oblečenia, ktorá kladie dôraz na dizajn. Pri tvorbe spájajú maľbu a ilustráciu, ktorú prenášajú na látku. Vlani vyrobili eko kolekciu z recyklovaného materiálu.

DONEE The Label

Značka zameraná na ženy, ktorá sa snaží tvoriť strihy tak, aby boli multifunkčné. „Nechceme, aby si naše zákazníčky kupovali tehotenské kúsky len na krátky úsek ich života,“ vysvetľujú. Majú stabilných dodávateľov ľanu, bavlny i špeciálnych látok. Pri úpletoch pracujú výhradne s prírodnými materiálmi ako bambusová viskóza a modal.

Abraka

Značka podporujúca lokálnu výrobu a ekologickú módu. Používa materiály, ktoré sú vyrobené spracovaním a recykláciou druhotných surovín ako PET fľaše, rybárske siete, textilné zvyšky. „Recyklovaný materiál je na nerozoznanie od nerecyklovaného variantu. Určite je pre zdravie absolútne bezpečný a navyše pomáha čistiť životné prostredie. Pôvod našich látok je z EÚ a majú certifikáty ako Global Recycle Standard a tiež bluesign® a OEKO-TEX® | STANDARD 100,“ vysvetľujú.

SIDUMILU

Rodinná firma z Novote, oravskej dedinky. „Je nás 6+2 kólie. Bývame pri lese a preto príroda a prírodniny nám vôbec nie sú cudzie. Milujeme jednoduchosť a minimalizmus asi na všetky možné spôsoby,“ charakterizujú sa. Okrem módy sa zameriavajú aj na interiérový dizajn, veci do kuchyne, vianočné ozdoby či hračky z prírodných materiálov.

MARY BIRDIE

Mária Ftáčniková, ale anglicky jej to znie asi lepšie. „Od mala som túžila vytvárať niečo svoje. Šiť ma naučili mamina s babičkou. Venovali mi svoj čas, trpezlivosť a svoje vedomosti a predali mi svoju vlastnú lásku k šitiu,“ spomína na začiatky. Dnes sa snaží predávať autorské oblečenie pomalej módy, ktorú vytvára a šije z látok z oblečenia z druhej ruky (secondhandov), z darovaných látkových zbytkov a swap akcií. „V mojej dielni je využitý každý kúsok látky, nite, zipsu, gombíky, rovnako aj odpadová látka z mojej vlastnej výroby,“ zdôrazňuje.

Celý článok online magazínu o slovenských slow fashion značkách si môžete prečítať na tomto linku online magazínu Naše Bio & Eko.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >