Novinka pri liečbe novorodeneckej žltačky. Takto vyšla pôrodnica v ústrety matkám a ich deťom

Patricia Poprocká, 5. júna 2023 o 04:37

Novorodenecká žltačka postihuje zhruba každé druhé dieťa a hoci dnes už nemáva tak závažné dôsledky ako v minulosti, dokáže poriadne potrápiť matku i dieťa. Bábätko totiž musí zvyčajne podstúpiť fototerapiu, teda liečbu pod takzvaným modrým svetlom, čo znamená, že nemôže byť s matkou.

Špeciálna postieľka v krnovskej pôrodnici umožňuje fototerapiu priamo na izbe pri matke.

Foto: Pôrodnica Krnov

Nemocnice sa snažia tento problém riešiť tak, aby vyšli v ústrety matkám aj ich deťom. V Krnove v Česku napríklad prišli s novinkou – fototerapiu umožňujú priamo na izbe pri matke, nie výlučne na novorodeneckom oddelení. „V našej pôrodnici budeme vždy presadzovať, že dieťa patrí k matke,“ odôvodnila nemocnica na sociálnej sieti.

Matky po pôrode síce majú v Krnove na novorodenecké oddelenie neobmedzený prístup, napriek tomu sa nemocnica rozhodla zájsť ešte ďalej.

Ako vysvetlili, dohodli sa s novorodeneckým oddelením, že umožnia mať matkám na izbách špeciálne postieľky so svetlom, aby mohli byť matka a dieťa spolu aj počas fototerapie.

V praxi to vyzerá takto:

Fototerapia priamo na izbe.

Foto: Pôrodnica Krnov

Novorodenecká žltačka je dôsledok zvýšenej hladiny bilirubínu v krvi. Ako sme už na ahojmama.sk písali, nadmerné množstvo bilirubínu vzniká v dôsledku rozpadu červených krviniek (erytrocytov) a nezrelosti pečene dieťaťa. Novorodenecká žltačka býva najsilnejšia na tretí až štvrtý deň po narodení.

Lieči sa svetlom – v slabých prípadoch postačí vystaviť dieťa slnečnému svetlu za oknom tak, aby hlávka bola v tieni. K dispozícii sú aj tzv. bilibedy, teda špeciálne podložky, ktoré vydávajú modré svetlo. Dieťa ich môže mať v postieľke priamo na izbe a teda nemusí byť odlúčené od matky. V závažnejších prípadoch je však potrebná spomínaná fototerapia, teda vystavenie dieťaťa modrému svetlu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >