Niektoré pôrodnice opäť zakazujú ženám pri pôrode sprievod. Pomôže hlavný hygienik?

Patricia Poprocká, 2. decembra 2021 o 04:04

Opakuje sa to zakaždým pri zhoršenej pandemickej situácii, a to aj napriek jednoznačným stanoviskám kompetentných, že takýto postup je neprijateľný. Niektoré nemocnice opäť odopierajú sprievodnú osobu rodiacim ženám, dokonca i hospitalizovaným deťom. Obmudsmanka žiada hlavného hygienika o nápravu.

Prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode má viac výhod ako rizík, aj v covidovom čase.

Foto: shutterstock.com

Ako pripomína, jednotlivé zdravotnícke zariadenia si opäť aj počas tejto tretej vlny pandémie koronavírusu stanovujú vlastné pravidlá pre prítomnosť sprevádzajúcich osôb v pôrodniciach. To znamená, že ich neraz vnímajú ako návštevy, alebo dokonca ich prítomnosť vylučujú. „Sprevádzajúca osoba však nie je návšteva, ale právo, ktoré má byť rešpektované,“ zdôrazňuje verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Preto žiada hlavného hygienika o novelizáciu vyhlášky, ktorá by okrem výnimiek zo zákazu návštev upravovala aj sprievod maloletých pacientov a rodiacich žien. Zároveň žiada o stanovenie podmienok pre tieto skupiny v súlade s Usmernením ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého majú ženy pri pôrode i deti v nemocnici právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby.

Ministerské usmernenie však, žiaľ, momentálne nie je záväzné a sprevádzajúce osoby nie sú upravené vo vyhláške hlavného hygienika. Vyhláška sa týka len zákazu návštev v zdravotníckych zariadeniach, vďaka čomu si tak nemocnice stanovujú vlastné pravidlá a pre zjednodušenie situácie s odvolaním sa na nepriaznivú pandemickú situáciu niekedy odopierajú sprievod ženám aj deťom.

„Dieťa má pri poskytovaní zdravotných služieb právo na prítomnosť rodičov. Toto právo vychádza nielen z medzinárodných dohovorov na ochranu ľudských práv, ale aj z vnútroštátnej legislatívy. Práva rodičov možno obmedziť a maloleté deti možno od rodičov odlúčiť proti vôli rodičov len rozhodnutím súdu na základe zákona,“ pripomína Mária Patakyová.

Právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode je zasa súčasťou práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Svetová zdravotnícka organizácia konštatovala, že všetky tehotné ženy, aj tie s pozitívnym testom na COVID-19, majú právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas pôrodu. O výhodách sprievodu hovoria aj nedávnoprijaté pôrodnícke štandardy, vydané ministerstvom zdravotníctva.

V druhej vlne však drvivá väčšina našich pôrodníc právo na sprievod ženám jednoducho zakázala, pozitívne matky dokonca v rozpore s právom separovala od bábätiek. Výnimkou bola pôrodnica v Trenčíne. „Manžel pri pôrode totiž nie je návšteva, ale človek, ktorý pomáha zdarnému priebehu pôrodu. Navyše, s rodiacou ženou sú z jednej domácnosti, v jednom epidemiologickom hniezde. Prínos jeho prítomnosti pri pôrode vysoko prevyšuje riziko spojené s covidom,“ vysvetľoval primár Peter Kaščák pre ahojmama.sk.

Čo urobia slovenské úrady tentoraz? Zareagujú na výzvu ombusmanky a upravia pravidlá v prospech žien a detí? Opýtali sme sa hlavného hygienika. Ten odkazuje, že predpisy sú v poriadku a sprievod detí ani rodičiek v nemocniciach obmedzený nie je. „Úrad verejného zdravotníctva SR vo svojej vyhláške upravuje návštevy na lôžkových oddeleniach zariadení zdravotnej starostlivosti. Sprievod hospitalizovaných detí a rodičiek nie je návštevou, preto nie je ani predmetom tejto vyhlášky a z pohľadu vyhlášky teda ani nie je obmedzený," tlmočila stanovisko hovorkyňa Daša Račková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >