Nenahraditeľná blízka duša, ktorej si môžeme vyliať srdce. Päť znakov, podľa ktorých ju spoznáme

Patricia Poprocká, 30. marca 2023 o 05:27

Niet nad dobrú kamarátku, bútľavú vŕbu, ktorej sa môžeme vyžalovať, keď sa nám zdá, že nám všetko akosi prerastá cez hlavu. Niekedy naozaj stačí iba sa vyrozprávať, aby nám bolo lepšie, niekedy ale rozhovor nepomôže, dokonca naopak, cítime sa ešte horšie. Dôvod? Možno sme sa jednoducho nerozprávali s tou správnou osobou. Ako rozpoznať dobrého poslucháča, pred ktorým si môžeme takpovediac vyliať srdce?

Niekedy sa všetko zdá tak ťažké... Dobrá kamarátka je vtedy na nezaplatenie.

Foto: shutterstock

Môže nám hovoriť, že je naša najlepšia kamarátka, že nás má rada, že jej záleží na našom šťastí, prečo sa však vnútri stále cítime zvláštne osamelo a pekné slová jej akosi neveríme? Skutočná blízka osoba, ktorá si zaslúži našu dôveru, by mala byť predovšetkým empatická a chápavá. A dávať to najavo viac skutkami než slovami.

Ak to s nami myslí úprimne, niekedy stačí iba byť v jej blízkosti, hoci i mlčky, a je nám lepšie. A ak treba, môžeme jej bez obáv rozpovedať všetko, čo nás trápi na duši. Blízkeho človeka zväčša jednoducho rozpoznáme intuitívne (je nám s ním „skrátka dobre“), dá sa to však aj podľa vonkajších prejavov jeho správania. Tu sú:

Počúva nás

Nechá nás hovoriť, keď to potrebujeme, neskáče do reči, neopravuje nás, nekomentuje a neneguje hneď, čo hovoríme, hoci s tým nesúhlasí. Skrátka mlčí, keď treba a ako dlho treba.

Snaží sa nás pochopiť

Spoznáme to podľa toho, že premýšľa nad našimi slovami, dáva doplňujúce otázky, tu i tam sa uistí, či tomu dobre rozumie, analyzuje súvislosti, ktoré mu rozprávame. Skrátka cítime záujem, čo je naozaj cenné.

Nezľahčuje problém

Mnohí ľudia to myslia úprimne – v snahe pomôcť, rozveseliť, začnú toho druhého presviedčať, že jeho problémy vlastne nie sú také veľké, ako sa zdajú, že v podstate o nič nejde, pretože „na svete sú i horšie veci“. Nepomáha to však vždy, neraz naopak, človeka to len utvrdí v pocite, že je nepochopený a možno i neschopný, nenormálny, keď sú preňho vlastné „malichernosti“ dôležitejšie než spomínané „väčšie problémy sveta“.

Neradí za každú cenu

My sa potrebujeme niekedy len vyrozprávať, cítiť podporu, resp. pochopenie pre situáciu, v ktorej sa nachádzame. Nepotrebujeme počuť návody či príkazy, čo máme robiť, čo „je vhodné“ a podobne. Blízka duša, dobrý poslucháč si rady necháva pre seba, resp. sa o ne delí, až keď sa ho opýtame na názor. A samozrejme, nezavrhne nás, aj keď jeho radu neprijmeme.

Skúša pomôcť

Jemne, s citom, skúša nájsť východisko, resp. sa pokúša naviesť nás, aby sme ho našli sami. Najčastejšie otázkami: „Ako sa cítiš? Čo myslíš, že by ti pomohlo? Vidíš nejaké iné možnosti?“ A spravidla dokáže aj čítať situáciu, vie, kedy stačí povedať jednoduché: „Rozumiem ti.“


ANKETA:

Máte naozajstnú dobrú kamarátku, blízku dušu?

48,4%



26,6%



11,7%



1,6%



8,6%



1,6%



1,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >