Nemocnice zavádzajú. Titul baby-friendly nemá ani jedna, no skoro polovica sa tvári, že áno

Patricia Poprocká, 18. júla 2021 o 04:42

Nedokázali to za viac než 25 rokov, no nemajú zábrany chváliť sa, že áno. Vyše dvadsať slovenských nemocníc, vrátane viacerých najväčších, si na svojich weboch nepravdivo uvádza, že spĺňajú kritériá programu baby-friendly (priateľské k deťom). Poukázali na to združenia Ženské kruhy a MAMILA v spoločnej monitorovacej správe „Baby-friendly: Na webové stránky nemocníc sa nedá spoľahnúť“.

Iniciatíva baby-friendly sa netýka pôrodov samotných, ale následných podmienok, ktoré nemocnica matkám a ich deťom vytvorí, napríklad kontakt koža na kožu, podpora dojčenia a ďalšie.

Foto: shutterstock.com

Iniciatíva Baby-friendly hospital, teda Nemocnica priateľská k deťom (BFHI) zahŕňa vedecky overené postupy a opatrenia, ktoré vytvoria v nemocniciach podmienky pre dojčenie hneď v prvých dňoch po pôrode a následne vždy, keď sú bábätko alebo jeho matka hospitalizovaní. Ide o akési minimálne kritériá v starostlivosti, ktorých garantom je Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), napríklad okamžitý a nepretržitý kontakt koža na kožu bezprostredne po narodení dieťaťa, nulovú separáciu bábätiek, nepoužívanie umelej výživy tam, kde nie je potrebná či kompetentné rady personálu pri pomoci s dojčením.

Situácia v slovenských nemocniciach je v týchto prípadoch často žalostná, o čom svedčia aj početné svedectvá žien z iných monitorovacích správ. Napriek tomu ak sa pozriete na webové stránky mnohých nemocníc, nadobudnete pocit, že sú moderným zariadením zabezpečujúcim všetky tieto štandardy.

S plaketou či bez nej, žiaden rozdiel

V skutočnosti dnes plaketu Baby friendly hospital (BFHI) nemá ani jedna z 50 nemocníc na Slovensku a kritériá nespĺňa. Ešte v roku 2015 ju malo 31 nemocníc, ale len formálne. Kritériá sa totiž v nemocniciach neplnili ani vtedy a rozdiel medzi nemocnicou s plaketou a nemocnicou bez plakety bol minimálny, čo odhalil vtedajší prieskum združení MAMILA a Ženské kruhy. Takže keď certifikátom vypršala platnosť, už ho nezískala ani jedna a nemá ho dodnes, aj keď internetové stránky nemocníc sa snažia navodiť opačný dojem.

„Verejnosť je uvádzaná do omylu, že nemocnice podporujú dojčenie v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie, a že sa na pomoc s dojčením v nemocniciach môžu ženy po pôrode spoľahnúť. V skutočnosti kvalita poskytovanej starostlivosti v oblasti dojčenia v týchto nemocniciach neprešla riadnou kontrolou a záverečným auditom, takže nevieme, či je poskytovaná v súlade s pravidlami BFHI,“ skonštatovala spoluautorka najnovšej správy Na webové stránky nemocníc sa nedá spoľahnúť Miroslava Rašmanová zo Ženských kruhov.

„Ani v roku 2021 sa ženy nemôžu spoľahnúť, že v nemocniciach dostanú o dojčení jednotné informácie alebo praktickú pomoc, pretože ani jedna nemocnica na Slovensku nevlastní plaketu BFH,“ dopĺňa Andrea Poloková z občianskeho združenia MAMILA, ktorá sa na vypracovaní správy tiež podieľala.

Čo na to nemocnice

Zavádzajúce informácie na svojich weboch publikujú tri najväčšie bratislavské nemocnice združené v Univerzitnej nemocnici Bratislava, ďalej nemocnice v Banskej Bystrici, Košiciach-Šaci, Prešove, Kežmarku, Martine, Žiline, Dunajskej Strede, Ružomberku, Humennom, Dolnom Kubíne, Nových Zámkoch, Brezne, Rimavskej Sobote i ďalšie.

Podľa monitorovacej správy dvadsať nemocníc úplne nepravdivo tvrdí, že sú držiteľmi plakety Baby friendly hospital, prípadne informujú, že ju získali v minulosti, ale už bez informácie, že jej platnosť vypršala. Zvyšné tri – v Banskej Bystrici, Žiline a Brezne – síce priznávajú, že už nie sú držiteľom plakety, no zároveň o sebe tvrdia, že postupujú v súlade s princípmi BFHI.

O vysvetlenie, prečo na weboch spomínajú certifikát BFHI, hoci už dávno stratil platnosť, sme požiadali viaceré nemocnice. Z oslovených nemocníc v Bratislave, Žiline, Košiciach, Banskej Bystrici, Zvolene, Kežmarku, Dunajskej Strede, Humennom, Rimavskej Sobote, Vranove nad Topľou a Žiari nad Hronom, v piatok odpovedala iba Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici.

Jej hovorkyňa Ružena Maťašeje odkázala, že nemocnica si za zverejnenými informáciami stojí a považuje ich za pravdivé. „To, že nemocnici vypršala platnosť certifikátu BFHI uvádzame. Zároveň to neznamená, že by sme štandardy a procesy v starostlivosti o matku a dieťa a pri podpore dojčenia, ktoré boli kritériom pre udelenie certifikátu, zmenili alebo prestali podporovať a zabezpečovať,“ uviedla.

Nemocnica na webe uvádza, že ako prvé oddelenie v SR získalo titul Baby Friendly Hospital a ako jediné získalo následnú recertifikáciu v roku 2007. „Oficiálna platnosť certifikátu nemocnici momentálne vypršala, avšak klinika aj naďalej spĺňa všetky kritéria Baby friendly hospital,” uvádza web nemocnice. To, či ho spĺňa, však nemocnici nik oficiálne nepotvrdil, ako už spomínala Miroslava Rašmanová.

Ďalšia nemocnica, v Liptovskom Mikuláši, zareagovala zasa na výzvu Ženských kruhov a informáciu o BFHI zo svojho webu ešte v piatok odstránila.

Aktualizované: V pondelok poslali stanovisko aj ďalšie nemocnie. Žilinská uviedla, že sa zaradením do zoznamu cíti ukrivdená, keďže na webe majú uvedené, že oddelenie neonatológie „dlhodobo dbá na dodržiavanie zásad celosvetovej iniciatívy Baby Friendly Hospital“. „Uvedená informácia je pravdivá a nijakým spôsobom budúcich alebo súčasných rodičov nezavádza. Mrzí nás, že na základe individuálne interpretovanej vety sme boli zaradení do zoznamu. V našej nemocnici vyvíjame maximálnu snahu, aby sme získali certifikáciu BFHI, z čoho ale nevyplýva, že bez dokončenia procesu certifikácie nemôžeme na uvedené zásady dbať = starať sa o ich dodržiavanie v rámci oddelenia gynekológie a pôrodníctva a zároveň novorodeneckého oddelenia. V žiadnom prípade pre nás nejde o marketingový ťah," uviedla hovorkyňa Lenka Záteková.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská uviedla, že sa v nemocnici snažia mamičkám a bábätkám vytvárať čo najlepšie prostredie. „Našou snahou je preto byť v budúcnosti aj oficiálne uznaný spomínaným certifikátom. Informácie o certifikáte, ktoré sú uvedené na našej webovej stránke, sú ešte z predošlého obdobia a sú postupne aktualizované," odkázala.

Tomáš Kráľ, hovorca spoločnosti Svet zdravia, vlastníka nemocníc v Žiari nad Hronom, Rimavskej Sobote, Humennom, Vranove nad Topľou a Dunajská Streda tiež zdôraznil, že nemocnica sa snaží o skvalitnenie služieb. „Žiaľ, posledný pandemický rok nepomohol procesu novej certifikácie. Naše pôrodnice, ktoré mali tento certifikát v minulosti, uvádzali korektný rok platnosti. V dvoch prípadoch rok nebol uvedený, preto sme pristúpili k okamžitej oprave textov na internetovej stránke. Pôrodnice Svet zdravia majú reálnu ambíciu si obnoviť certifikáciu „Baby friendly hospital“. Veľká pozornosť sa preto venuje profesionálnemu laktačnému poradenstvu, ktoré tvorí gro kritérií. Veríme, že priaznivá pandemická situácia umožní v najbližších mesiacoch zrealizovať plánované laktačné kurzy pre zdravotnícky personál a vďaka tomu sa priblížia k možnosti používania označenia „Baby friendly hospital,“ povedal.

Marketingový ťah?

V každom prípade, zavádzajúce informácie na weboch nie sú v poriadku. Vyzerá to totiž tak, akoby iniciatívu baby-friendly hospital používali ako marketingový nástroj na prilákanie čo najväčšieho počtu rodičiek. Poukazuje na to aj samotná správa:

„Plaketa má pre verejnosť predstavovať záruku, že nemocnica, ktorá ju vlastní, postupuje pri podpore dojčenia v súlade s odbornými usmerneniami Svetovej zdravotníckej organizácie. Pre tehotné ženy, ktoré si vyberajú miesto pôrodu, slúži ako jedno z kritérií, na základe ktorých sa rozhodujú pre konkrétnu nemocnicu. Z nášho monitoringu vyplynulo, že tejto skutočnosti sú si vedomé aj samotné nemocnice, keď používajú iniciatívú baby-friendly ako marketingový nástroj. Mnohé o nej informujú spôsobom, ktorým sa snažia vzbudiť dojem nadštandardnej služby alebo benefitu. Zaradenie informácie na viacerých webových stránkach nemocníc medzi ocenenia a benefity potvrdzuje predpoklad, že sa tieto nemocnice sa snažia osloviť budúce rodičky prostredníctvom zavádzajúcich a klamlivých informácií,“ konštatuje sa v nej.

Na ťahu je ministerstvo zdravotníctva a samosprávne kraje, aby využili svoje možnosti dozoru nad nemocnicami a zjednali nápravu. Zatiaľ Prešovský kraj prisľúbil, že sa vecou bude zaoberať.

Čoho sa týka iniciatíva baby-friendly

– Okamžitý neprerušovaný kontakt koža na kožu
– Nepoužívanie umelej výživy tam, kde nie je potrebná
– Nulová separácia žien a bábätiek
– Jednotné postupy personálu pri pomoci s dojčením a podpore dojčenia
– Žena je s bábätkom celý čas spolu na jednej izbe
– Personál má zručnosti na pomoc a riešenie problémov s dojčením

Čoho sa netýka iniciatíva baby-friendly

– Pôrodov ani služieb spojených s pôrodom
– Priestorov ani vybavenia nemocnice
– Nadštandardných služieb či izieb
– Presviedčania žien, ktoré nechcú dojčiť, aby dojčili
– Nehodnotí sa konanie žien, ale personálu
(Zdroj: Ženské kruhy, MAMILA)




Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 18. júla 2021 o 14:43

    To nie sú žiadne technologicky alebo finančne nedosiahnuteľné opatrenia. Sú to v podstate jednoduché a prirodzené veci.

    Takže je to len o zmene prístupu. A to je žiaľ to najťažšie. Keď je niekto zvyknutý správať sa k ženám ako k dobytku, ako mu to vyhovoríte alebo vysvetlíte?
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >