Dávate deťom šál na ústa a nos? Riskujete ich zdravie

Gabriela Bachárová, 24. januára 2020 o 04:47

Keď sa vonkajšia teplota pohybuje okolo nuly či klesá ešte nižšie, veľa rodičov či prarodičov začne deťom šály vyťahovať až na ústa a nos v dobrej viere, že ich tak ochránia pred nachladnutím. V skutočnosti však môžu svojím počínaním narobiť viac škody ako úžitku.

Ak šál, tak len na krk.

Foto: Shutterstock.com

Vydychovaný vzduch je teplejší ako okolie. Na šále sa zráža a zamŕza. Deťom je pocit vlhkého šálu s kryštálikmi ľadu samozrejme nepríjemný, nehovoriac o možných zdravotných problémoch, ktoré látka na ústach a nose môže spôsobiť. Dôsledkom môže byť až vznik omrzlín na tváričke dieťaťa, hlavne celkom malého, ktoré si ešte samo nedokáže šál posunúť dolu.

Niektorým deťom sa kvôli primŕzajúcemu šálu vytvorí na tváričke ekzém. Vznik omrzlín a poškodenie kože vplyvom chladného počasia, práve tomu chcú rodičia zabrániť, v skutočnosti však môžu tieto zdravotné problémy spôsobiť.

Detská pokožka je navyše na poškodenie vplyvom mrazu veľmi náchylná, pretože obsahuje veľké percento vody. Ak sú vonku nižšie teploty, kvapôčky vody z vydýchnutého vzduchu začnú k pokožke primŕzať veľmi rýchlo a omrzlina je hneď na svete.

Lepším riešením, ako ochrániť detskú pokožku pred vplyvom mrazivého počasia, je používanie mastnejších ochranných krémov. Nemusíte však kupovať drahé značkové výrobky, rovnako dobre poslúži napríklad obyčajná vazelína z lekárne, ktorá má výborné premasťujúce účinky.

Zápal pľúc? Nehrozí

Za normálnych podmienok horné cesty dýchacie vdychovaný vzduch zvlhčujú a zohrievajú, nehrozí teda, že by dieťa mohlo kvôli vdychovaniu ostrého, chladného vzduchu prechladnúť, začať kašlať alebo nedajbože dostať zápal pľúc či priedušiek, ako sa toho mnoho rodičov bojí. Dostať infekciu z vdychovania chladného vzduchu je prakticky nemožné.

Ak už chcete dieťaťu na nos a pusinku šál pre svoj dobrý pocit dať, voľte taký materiál, aby sa na ňom vydychovaný vzduch nezrážal. To sa týka hlavne šálov zo špeciálnych materiálov, ktoré používajú na zimné športovanie napríklad bežci. Naopak veľmi nevhodné sú materiály ako vlna či akryl.

Rovnako ako dávať šál na tváričku malých detí sa v zime neodporúča umiestňovať na kočík s dieťaťom deku či pršiplášť, ktorá má rovnako zabrániť kontaktu chladného vzduchu s dýchacími cestami dieťaťa, v skutočnosti však v korbičke vytvorí nepríjemné vlhké prostredie.

Na čiapke trvajte
Zvlášť deti v puberte v zime odmietajú akúkoľvek ochranu pred chladom a doma si „zabúdajú“ šály na krk, čiapky aj rukavice. Zato sa do školy vyberú s roztrhanými džínsami. Keď už nič iné, trvajte aspoň na čiapke, ktorá chráni citlivé uší, je prevenciou omrzlín aj prechladnutia.

Kedysi sa vravelo, že nosenie čapice je mimoriadne dôležité, pretože cez odhalenú hlavu uniká najviac tepla. Odborníci si nie sú teraz až tak istí a skôr tvrdia, že ak hlava tvorí len desať percent tela, práve toľko percent tepla aj unikne, čo nie je žiadna fatálna strata. U detí je to však trošku inak, u tých najmenších má hlava voči telu väčší podiel, a tak má u nich nosenie čapice väčší význam ako u dospelých.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >