„Nebuď teraz osamote.“ Tabule pripevnené v blízkosti koľajníc majú odradiť mladých od fatálneho činu

Gabriela Bachárová, 3. októbra 2022 o 04:37

Medzinárodné výskumy dokazujú, že ak si niekto zvolí smrť skokom pod vlak, vo výbere „vhodného“ miesta veľmi často nasleduje ľudí, ktorí sa skoncovať so životom odhodlali už pred ním. Už aj na Slovensku sa tak môžete v blízkosti železnice stretnúť s tabuľou, ktorá má od fatálneho činu odradiť (nielen) mladých ľudí.

Prevencia samovrážd. Tabuľky už pomohli desiatkam ľudí.

Foto: IPčko

Že psychický stav detí a mládeže na Slovensku nie je dobrý, o tom sa v poslednom období hovorí veľmi často. Veľkou mierou k tomu prispela izolácia v čase najsilnejších vĺn pandémie covidu. Za rozšírenie duševných problémov však môže aj veľký tlak, ktorý deti pociťujú v škole, rodine či na voľnočasových aktivitách. Tam všade sa od nich žiada, aby boli najlepšie. Rizikovým faktorom je tiež málo času, ktorý deťom venujú zaneprázdnení a vystresovaní rodičia.

Pandémia priniesla nárast počtu detí v psychiatrických ambulanciách o viac ako o tretinu. Zvýšil sa aj počet samovrážd aj pokusov o samovraždu. Ako nedávno v rozhovore pre náš web povedal uznávaný detský psychiater Igor Škodáček, o samovraždu sa dnes pokúšajú už desaťročné deti, čo nikdy predtým nebývalo: „Čísla sú vážne - pokusy o samovraždu narástli 3,5-krát v jednom roku. Boli do toho zarátané aj deti do desať rokov. To je desivé. A stále to ešte pretrváva.”

Každá aktivita, ktorá môže zmierniť psychické utrpenie detí, sa tak dnes počíta. K organizáciám, ktoré sa s týmto veľkým problémom súčasnosti snažia niečo robiť, patrí aj IPčko, poradňa pre mladých ľudí v kríze. Je im možné napísať či zavolať a zveriť sa so svojimi problémami. V poslednej dobe svoju činnosť ešte rozšírili. Na miesta, ktoré si ľudia (nielen mladiství) často vyberajú na samovraždu, začali osadzovať guľaté tabule. Tie majú od drastického skoku pod vlak odradiť.

Na tabuliach stojí jednoduchý nápis: „Nebuď teraz osamote. Napíš, volaj. Záleží na tebe.” Nechýbajú ani kontakty, kam sa môže nešťastné dieťa či dospievajúci obrátiť a odvrátiť tak svoj pôvodný úmysel. Často totiž stačí porozprávať sa s odborníkom, ktorý vie, aké slová voliť, aby samovraha vrátil späť do života.

Nielen vrah sa vracia na miesto činu...

„Výskumy z Holandska a Anglicka dokazujú, že polovica všetkých samovrážd na koľajniciach sa deje na miestach, kde sa už v minulosti samovražda odohrala a zhlukujú sa okolo tohto ohniska. Toto poznanie nás v roku 2020 viedlo k analýze údajov, ktoré sme nazhromaždili z našich liniek pomoci a krízových služieb a spojili ich s informáciami, ktoré nám poskytli Železnice Slovenskej Republiky,” vysvetľuje pozadie svojej aktivity organizácia IPčko.

Vznikol tak zoznam ohnísk, kde opakovane dochádza k tragédiám. Krízový intervenčný tím IPčka začal na tých najfrekventovanejších miestach pripevňovať tabuľky s uvedeným nápisom. A keďže vedia, že tabule sa mohli časom stať obeťou vandalov, pravidelne sa k nim vracajú, kontrolujú ich a opravujú.

Projekt má veľký úspech, pomáhať začal hneď v prvých dňoch realizácie. „Do dnešného dňa je to už 185 ľudí, ktorým sme vďaka nálepkám a tabuľkám umiestneným v blízkosti koľajníc pomohli znova dať šancu životu,” dodáva organizácia.

Kam sa možno ozvať, ak sa dieťa či dospievajúci ocitne v problémoch:
0800 500 333
www.krizovalinkapomoci.sk

Pozrite si, ako vyzerajú tabuľky, ktoré organizácia IPčko umiestňuje v blízkosti častých miest samovrážd


















Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >