Nakuknite do drogového brloha, špeciálny vlak ukazuje skutočný svet závislostí

TASR, pt, 16. novembra 2018 o 12:36

Drogy už dávno nie sú len záležitosťou ľudí na kraji spoločnosti, bežne kolujú aj medzi školákmi. Vo štvrtok napríklad našli policajti 15-ročnej študentke v Humennom tri plastové dózy so sušenou rastlinou a sklenené bongo. Odhalil ju policajný pes, cvičený na rozpoznávanie drog.

Drogy sú pliaga, nový projekt chce o tom presvedčiť školákov.

Foto: shutterstock.com

Odradiť mladých od drog majú preventívne akcie, najnovšia prišla z Česka. Inštalácia vo vlakových vozňoch ukazuje, aké sú drogy svinstvo. V šiestich vagónoch dlhých spolu 165 metrov približuje, ako funguje svet drog a závislostí.

Takzvaný Protidrogový vlak - Revolution train ľudí oslovuje interaktívne, prostredníctvom zapojenia všetkých zmyslov. Účastníci si môžu vypočuť klamstvá feťákov, aj pravdy o živote na drogách, spoznajú drogový brloh, väzenskú celu i autohaváriu. "Vo vagónoch máme štyri kinosály, medzi nimi je umiestnených osem interaktívnych miestností, kde s deťmi pracujeme na základe toho, čo videli v časti príbehu. Majú možnosť reagovať na to, čo videli," priblížil koordinátor projektu a lektor Zdeněk Fiury.

Multimediálna vlaková súprava v niekoľkých rovinách ukazuje príbeh o príčinách, vývoji a dôsledkoch drogovej závislosti. Jeho tvorcovia by ľudí radi inšpirovali k pozitívnym životným voľbám.

"Vlak už videlo cez 95.000 ľudí, hranicu 100.000 prekročíme o niekoľkých dní," uviedol autor projektu Pavel Tůma. Projekt Nadačního fondu Nové Česko ocenili aj v Nemecku. Na Slovensku si ho mohli pozrieť ľudia z Čadce, Žiliny, Liptovského Hrádku, Liptovského Mikuláša, Tvrdošína, Galanty aj Bratislavy. Základňou protidrogového vlaku je stanica Praha-Dejvice, odtiaľ vlak pravidelne vychádza do regiónov na turné, pričom trasy sa prispôsobujú aktuálnemu záujmu škôl a miest. Cieľovou skupinou sú žiaci a študenti všetkých typov škôl a ich učitelia. Ide predovšetkým o deti a mládež vo veku 12 až 17 rokov. Ďalšou cieľovou skupinou sú rodiny s deťmi a dospievajúcimi vo veku 10 až 17 rokov a zástupcovia verejnosti, ktorí sa zaujímajú o danú problematiku.

Súčasťou projektu je aj zber anonymných dát, ktoré môžu jednotlivé mestá využiť pre tvorbu koncepcií protidrogovej prevencie. "Deti nám hovoria veľa zaujímavých vecí, snažíme sa, aby tie programy fungovali lepšie a stále ich zdokonaľujeme. Chceme, aby vlak nebola jednorazová atrakcia," povedal Pavel Tůma.

Mestá sa môžu prihlásiť do programu primárnej protidrogovej prevencie, pilotný projekt bude pokračovať aj v roku 2019: "Všetko to povedie k tomu, že sa vytvárajú pracovné skupiny. Už máme cez 150 ľudí v Nemecku, teraz tu vznikla pracovná skupina žilinského a trnavského kraja. Chceme ľudí prepájať, pretože možno zistíme, že v Martine majú nejaký dobrý primárny program a nikto o ňom nevie v Česku alebo Nemecku." Najbližšou zastávkou Protidrogového vlaku budú Pardubice.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >