Trénerka šprintéra Jána Volka: Šport a umenie deti chránia, vraví Naďa Bendová

Patricia Poprocká, 29. februára 2020 o 04:30

V rodine trénerky nášho šprintérskeho šampióna Jána Volka sa skoro všetko točí okolo športu, najmä atletiky. Venujú sa jej deti Nade Bendovej Jakub a Ema, manžel Andrej, niekdajší mnohonásobný majster republiky v atletike a člen olympijského štvorbobu v Turíne 2006 je tiež trénerom. Jakub sa nedávno stal majstrom Slovenska v behu mužov na 200 metrov a má ambície ísť vyššie. Čo bolo pre Naďu Bendovú, mamu a trénerku v jednej osobe pri vedení svojich detí najťažšie? Odpovedá v našej ankete Môj výchovný boj.

So svojím najúspešnejším zverencom Jánom Volkom a synom Jakubom (vpravo), ktorý môže nadviazať na jeho úspechy.

Foto: Facebook NAŠA Športová Akadémia

„Jakub je veľmi pokojný chalan, ktorý si dá v mnohých veciach povedať. Je stále zahĺbený v atletike, čo ho drží ďaleko od cigariet, alkoholu či drog. Myslím, že v dnešnej dobe práve šport a umenie dokážu deti najlepšie ochrániť od množstva lákadiel v podobe počítačov či mobilov, nad ktorými trávia neprimerane veľa času.

Pre mňa nastala prelomová situácia asi pred rokom, keď som riešila, ako Jakuba udržať pri športe. Ako dieťa na Slovensku vynikal, čo však ešte nič neznamená. Potom sa dostal do šedého priemeru nezlepšovania sa a po dvojročnej stagnácii strácal motiváciu.

Z vlastnej iniciatívy som si pripravila projekt štafety na 4x100m a venovala sa mu. To bola nová vzpruha, chlapci trénovali, splnili nominačné kritériá a dostali sa v lete na Majstrovstvá Európy. Tam mi Jakub povedal, že chce pokračovať a dostať sa na Majstrovstvá Európy do 23 rokov.

Štafeta v plnom nasadení.

Foto: Facebook NAŠA Športová Akadémia

Dnes je stále v atletike, teraz bol najúspešnejší účastník Majstrovstiev Slovenska, bol najlepší medzi mužmi na 200 metrov. Videla som, že si to užíval, tešil sa z toho športu, a to je pre mňa dôležité. Ak bude robiť v tomto nastavení aj ďalej, budem mať radosť tiež. Má našliapnuté na to, aby v Jankovom veku (Ján Volko, vlaňajší halový majster Európy na 60 metrov, majster Európy do 23 rokov z roku 2017 v behu na 200 metrov a vicemajster v behu na 100 metrov, pozn. red.) dosahoval jeho výsledky.

Ján Volko a Jakub Benda sú tréningoví sparing partneri aj kamaráti.

Foto: Facebook NAŠA Športová Akadémia

Ako jeho sparing partner mohol absolvovať kvalitnú prípravu, ktorá sa teraz odrazila aj na výsledkoch. Je to ale taký začarovaný kruh, pretože športovca väčšinou začnú podporovať, až keď dosahuje výsledky. Lenže tie bez kvalitnej prípravy neprídu.

Okrem mužov trénujem aj dcéru Emku, ktorá je momentálne najlepšou mladšou žiačkou v piatich atletických disciplínach. Je to veľmi živé dieťa, viesť ju je
ťažšie než to bolo napríklad v prípade Jakuba (úsmev).

Športom žije celá rodina Nade Bendovej.

Foto: Facebook

Byť trénerom a rodičom v jednej osobe má ale podľa mňa viac výhod ako nevýhod.

Vo Vysokých Tatrách.

Foto: Facebook NAŠA Športová Akadémia

Rodič totiž svoje dieťa dobre pozná, má väčšiu empatiu, dokáže vycítiť jeho emočné rozpoloženie, zaváhania. Ja tak napríklad viem, kedy zvoľniť, upustiť a dieťa sa vtedy dokáže takpovediac znova nadýchnuť.

Netrpíme ani tým, že by bolo športu u nás doma „priveľa“. Športom žijeme 24 hodín denne, manžel má za sebou úspešnú kariéru, okrem atletiky máme radi aj iné športy, napríklad lyžujeme, lozíme po horách... Je to taká prirodzená súčasť nášho života. Ale zas vieme hovoriť aj o inom, napríklad milujeme divadlo.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa