Na správny sed dbajte u dieťaťa už od malička

gb, 25. júla 2021 o 04:13

Sed by mal byť pekne vzpriamený a dieťa je potrebné sledovať aj pri hre. V nezdravých pozíciách trpí chrbtica a kardiovaskulárny systém. Obzvlášť u detí sa oveľa skôr dostaví únava a nedokážu sa sústrediť.

Takto sedieť určite nie.

Foto: shutterstock.com

Rodičia sa väčšinou obracajú na fyzioterapeuta kvôli bolestiam chrbta či hlavy u ich dieťaťa až v období puberty, príčina problémov pritom leží v minulosti. Podľa fyzioterapeutky Kataríny Hanuliakovej je veľmi dôležité sledovať dieťa už v ranom detstve a urobiť všetky potrebné opatrenia, aby dokázalo správne sedieť.

Dieťa sa pri štandardnom vývoji samé dostane do sedu okolo deviateho mesiaca. „Sed by mal byť pekne vzpriamený a dieťa je potrebné sledovať aj pri hre. Rozhodne by nemalo mať zaguľatený chrbátik a nemalo by sedieť medzi pätičkami. Toto sú znaky neideálneho, až patologického sedu," upozorňuje Katarína Hanuliaková z IntimFyzio, podľa ktorej by už v týchto prípadoch mali rodičia vyhľadať fyzioterapeuta.

Ďalším míľnikom v sedení je obdobie od dvoch rokov, kedy si dieťa osvojuje aktívny sed na stoličke. Vtedy je potrebné sledovať, ako sa dieťa správa za stolom, radí fyzioterapeutka. Podľa Kateřiny Zaydlarovej, riaditeľky Centra zdravého sedenia by rodičia mali začať uvažovať nad kúpou vhodného ergonomického nábytku, už keď si dieťa začne za stolom kresliť, tvoriť alebo sa hrať s plastelínou. „Hneď od začiatku treba dieťa učiť na zdravé návyky, prispôsobovať nábytok jeho výške, aby bolo telo v správnej polohe. Kolienka, panva a lakte by mali byť v 90-stupňovom uhle, k čomu výrazne pomôže polohovateľný stôl aj stolička,“ vysvetľuje odborníčka. Osvojenie si zdravých návykov v ranom detstve vo veľkej miere pomôže deťom, aby si ich uchovali aj počas nástupu do základnej školy.

Prvý stupeň základnej školy býva podľa Kataríny Hanuliakovej najrizikovejším a pohybový aparát sa práve v tomto období najčastejšie poškodí. „Vtedy dieťa začína oveľa viac sedieť a je nútené byť viac-menej statické niekoľko hodín v škole a potom aj doma pri domácich úlohách. Výrazne sa v tomto období redukuje prirodzený pohyb. Dieťatko je dôležité upozorňovať, aby správne sedelo. Tu je veľmi dôležitá aj rola učiteľa. Ideálne je zabezpečiť, aby malo dieťa hneď od začiatku ergonomické podmienky,“ odporúča.

Dlhodobé sedenie je samo o sebe pre telo náročné a je nutné vedieť sa na držanie tela sústrediť a sedieť správne. „V nezdravých pozíciách trpí chrbtica a kardiovaskulárny systém. Obzvlášť u detí sa naviac oveľa skôr dostaví únava a nedokážu sa ohnuté za stolom sústrediť. Preto by malo byť pre rodičov samozrejmosťou zaistiť, aby sa deti venovali úlohám a štúdiu v zdravej polohe,“ hovorí Kateřina Zaydlarová.

Prevencia je vždy lepšia

Na Katarínu Hanuliakovú sa väčšinou obracajú rodičia až v čase, kedy je ich dieťa v období puberty a má chronické bolesti chrta. Taktiež sa stretáva s chybným držaním tela, skoliózou, diastázou (rozostúpenie brušných svalov), plochonožím alebo poruchou koordinácie a koncentrácie.

Ak už dieťa trpí problémami spojenými s nesprávnym sedením, je podľa fyzioterapeutky okrem cvičenia potrebné zredukovať a skvalitniť sedenie. „To znamená dopriať dieťaťu viac pohybu a kúpiť vhodnú ergonomickú stoličku a stôl. Netreba zabúdať na správne nastavenie ergonomického nábytku na postavu a parametre dieťaťa. Kvôli tomu odporúčam kúpu nábytku v špecializovaných predajniach, ktoré sa venujú výlučne ergonómii. Tu by mali byť erudovaní pracovníci, ktorí stôl aj stoličku nastavia priamo na človeka, ktorý ho bude používať.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >