Na Covid-19 zomierajú aj deti, na Slovensku vzal podľa úradov život ôsmim. Rodičia sa ale prehnane báť nemusia

Gabriela Bachárová, 16. mája 2021 o 04:15

Trom dievčatám a piatim chlapcom ukončil ich mladý život zákerný koronavírus. Jedna obeť nemala ani rok.

Covid-19 má i u nás detské obete.

Foto: Shutterstock.com

Podľa oficiálnych štatistík, ktoré nám poskytol Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, sme na Slovensku, žiaľ, mali aj úmrtie dievčatka do jedného roka. Vo veku jeden rok zomrel chlapček a vo veku štyri roky dievčatko.

Nepredvídateľná choroba predčasne ukončila i život trinásťročného a štrnásťročného chlapca i pätnásťročného dievčaťa. Jedno úmrtie sa vyskytlo v kategórii sedemnásťročných (išlo o chlapca) a osemnásťročných (znovu chlapec).

„Vieme o dvoch úmrtiach detí na Slovensku, u ktorých pitva ukázala, že ochorenie Covid-19 bolo priamou dokázanou príčinou smrti, teda mali napríklad covidový zápal pľúc. Je dôležité zdôrazniť, že tieto deti mali súčasne závažné dlhodobé ochorenia," doplnil k štatistike Oleksandr Dobrovanov, pediater a pracovník katedry pediatrie Kliniky pre deti a dorast Andreja Getlíka Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Na Slovensku v súčasnosti za celé obdobie epidémie zomrelo oficiálne 12 203 ľudí (údaje sú zo soboty).

„Covid-19 našťastie nie je v detskom veku tak smrteľné ochorenie ako u starších ľudí. Ale ako aj zo slovenských štatistík vyplýva, pandémia mala, žiaľ, obete aj v detskom veku. Ako pediatri sme sa stretli i u detí so závažnejším priebehom Covidu-19, a to predovšetkým u detí s inými vážnymi ochoreniami. Najrizikovejšie sú deti s Downovým syndrómom," vysvetľuje doktor Peter Visolajský, pediater pracujúci v nitrianskej Fakultnej nemocnici.

Ako dopĺňa, i slovenskí detskí lekári riešili viac prípadov takzvaného multisystémového zápalového syndrómu. Ten sa prejavuje len u niektorých detí asi mesiac po prekonaní často bezpríznakovej koronavírusovej infekcie. „Toto ochorenie je tiež našťastie zriedkavé, ale ak sa nelieči, má vážne až smrteľné následky. Našťastie multisystémový zápal vieme dobre liečiť, avšak za predpokladu, že liečba začne včas," upozorňuje.

V nemocniciach stovky detí

Hoci sa aj na Slovensku vyskytli i prípady úmrtia detí, rodičia sa nemusia zbytočne desiť, že by sa to mohlo týkať aj ich dieťaťa. „V porovnaní s dospelými naďalej platí, že deti sa kvôli Covid-19 do nemocníc dostávajú len ojedinele, ochorenie prebieha v  ľahšej forme. Ide o niekoľko stoviek hospitalizovaných detí," uvádza Oleksandr Dobrovanov s tým, že závažné komplikácie, ako je multisystémový zápalový syndróm, mala približne desatina z počtu hospitalizovaných detí. „Napríklad v Bratislave to bolo 12 detí, v Banskej Bystrici 7, Košiciach 30. Všetky deti sa vyliečili a zostali v sledovaní odborných ambulancií. Údaje o závažnejších, život ohrozujúcich následkoch zápalového syndrómu zatiaľ nie sú," pridáva lekár dobrú správu.

K 13. máju bolo na Slovensku 56 018 detí s pozitívnym výsledkom testu na Covid-19. „Z dostupných údajov je vidieť, že výskyt infekcie SARS-CoV-2 v detskej populácii na Slovensku je aktuálne nízky, počet nakazených osôb stúpa s vekom a najviac potvrdených pozitívnych prípadov bolo diagnostikovaných vo vekovej skupine 15 až 19 rokov," informuje Oleksandr Dobrovanov.

Počty nakazených detí v jednotlivých vekových skupinách
PCR testovanie
do jedného roka - 211
1 až 4 roky - 1518
5 až 9 rokov - 5538
10 až 14 rokov - 9665
15 až 19 rokov - 10 861
spolu - 27 793

Antigénne testovanie
do jedného roka - 145
1 až 4 roky - 903
5 až 9 rokov - 3439
10 až 14 rokov - 8904
15 až 19 rokov - 14 834
spolu - 28 225

Zápalový syndróm môže spôsobiť i smrť

Ako sme už spomenuli, veľké obavy u lekárov i rodičov vyvoláva multisystémový zápalový syndróm. Jeho výskyt síce nie je veľký, je ale dobré vedieť, ako sa prejavuje a čo môže spôsobiť. Ako Oleksandr Dobrovanov už pred časom upozornil v rozhovore na našom webe, deti postihujú komplikácie ako zápal srdcového svalu (myokarditída) či zápal obalu srdcového svalu (perikarditída), koagulopatia (porucha zrážanlivosti krvi, jej zahustenie - riziko vznik zrazenín).

Myokarditída môže viesť k rozvoju cirkulačného (obehového) šoku či srdcovej nedostatočnosti, arteriálnej hypertenzie (vysokého krvného tlaku), pričom niekedy sú následky fatálne. Ďalšia možná komplikácia vaskulitída (zápal ciev) zasa môže spôsobiť vznik aneuryziem, teda vyklenutí steny cievy. Prasknutie aneuryzmy je život ohrozujúci stav.

Príznakmi sú podľa lekára „neustávajúca horúčka trvajúca viac ako štyri dni, zápal očných spojoviek (konjuktivitída), niekedy zápal hrdla, zväčšenie lymfatických uzlín, mnohotvárne výražky po tele (polymorfný exantém), olupujúca sa koža hlavne na končatinách, malinový jazyk, opuch tváre".

K ďalším symptómom patria malátnosť, veľká únava, svetloplachosť, v závažnejších prípadoch aj neurologické symptómy - poruchy vedomia, ktoré zahŕňajú letargiu, apatiu, somnolenciu (zastretosť vedomia), kŕče až kómu. Až 80 percent detí má gastrointestinálne príznaky ako bolesti brucha, nutkanie na vracanie či priamo vracanie, hnačky.

Očkovanie detí

Deti do 16 rokov zatiaľ nemajú možnosť nechať sa očkovať, ale i to sa v dohľadnej dobe zrejme zmení, intenzívne sa o tom diskutuje vo viacerých krajinách. „O nutnosti očkovania detskej populácie sa debatuje v rôznych štátoch už dlhšiu dobu. Napríklad v Nemecku uvažujú o očkovaní proti Covidu-19 u detí od 12 rokov veku. V Rusku je tiež použitie vakcíny v pediatrii len otázkou času. Debaty sa týkajú použitia vakcíny v rôznych vekových kategóriách, u rizikových skupín a tiež dávkovania. Zatiaľ sú tieto otázky otvorené, prebiehajú výskumy a štúdie," uviedol Oleksandr Dobrovanov. Konzorcium firiem Biontech/Pfizer už oznámilo, že vakcína pre deti od 12 rokov je pripravená. Na Slovensku sa zatiaľ o očkovaní detí veľmi nediskutuje, v susednom Česku oznámili, že deti od 12 rokov by sa snáď mohli začať očkovať na jeseň.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >