Múzeum v Trnave vydalo skladačku o dejinách mesta pre deti, ktoré ešte nevedia čítať

TASR, 21. januára 2019 o 11:28

Na malých návštevníkov, ktorí ešte nevedia čítať a potrebujú k tomu mamu, otca alebo staršieho súrodenca, myslelo Západoslovenské múzeum v Trnave. Vydalo skladačku Dejiny Trnavy pre najmenších. Hravou formou im dokáže priblížiť dôležité momenty histórie najstaršieho slobodného kráľovského mesta na Slovensku.

Západoslovenské múzeum v Trnave.

Foto: Západoslovenské múzeum v Trnave

„Zamerali sme sa na deti v predškolskom veku, ale tiež menších školákov," povedala vedúca prezentačného oddelenia múzea Simona Jurčová. Skladačka obsahuje šesť úloh, ktoré deti môžu počas návštevy múzea riešiť alebo sa im venovať doma. „Začali sme hradbami, ktoré sú v Trnave jednou z dominantných pamiatok, potom nasleduje téma kráľ. Tu sme použili jediný dátum na celej skladačke. Ale keďže letopočet 1238, keď Belo IV. udelil Trnave privilégium slobodného mesta, podliehajúceho pod kráľovskú právomoc, a tým ovplyvnil celý jeho nasledujúci vývoj, bude malých Trnavčanov sprevádzať aj v budúcnosti, je vhodné, aby ho vnímali čo najskôr," uviedla Jurčová. Nasleduje téma Bazilika sv. Mikuláša s najstaršou trhovou osadou a Trnavská univerzita s observatóriom.

„Vybrali sme aj trnavské nárečie. I keď sa Antonovi Bernolákovi nepodarilo presadiť trnavčinu za spisovný jazyk, Trnavčania sú aj tak na jeho pokus právom hrdí," dodala Jurčová. Deti by preto mohli vedieť, čo znamenajú výrazy gace (nohavice), duchna (perina), oringle (náušnice), tepich (koberec) a žufana (naberačka). Poslednou témou sú remeselníci, po ktorých trnavské ulice doposiaľ nesú pomenovania.

Skladačka je ilustrovaná kresbami detí materských a základných škôl, ktoré vznikli počas výtvarných dielní v múzeu. Vydanie podporilo mesto Trnava. Skladačka je k dispozícii už teraz, ale väčšie uplatnenie nájde od septembra, keď múzeum plánuje otvorenie reinštalovanej expozície Dejiny Trnavy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >