Múzeum v Detve vystavuje ľudové hudobné nástroje, medzi nimi i 21 majestátnych fujár

TASR, gb, 16. augusta 2021 o 03:45

Ak ste na dovolenke v Podpoľaní a okrem krásnej prírody si chcete s deťmi užiť aj kultúru, navštívte expozíciu fujár, píšťaliek, gájd, trúb, zvoncov či bičov v Podpolianskom múzeu v Detve. Celkom ide o 118 kusov nástrojov od 47 výrobcov zo Slovenska.

Jedinečnú výstavu ľudových nástrojov ponúkajú v Detve.

Foto: TASR

„Dominujúcim prvkom expozície je 21 majestátnych hodnotných fujár, zaujmú však aj ostatné nástroje. Trombity, trúby, biče, drumble, gajdy či zvonce," povedala vedúca múzea Renáta Babicová s tým, že pracovníci múzea poskytujú návštevníkom komentované prehliadky. Nová expozícia už prilákala nielen domácich, ale i turistov mimo regiónu Detvy, rodiny s deťmi, detské tábory či väčšie skupiny z rôznych kútov Slovenska.

„S interaktívnymi prvkami, jedinečnými medailami od akademického sochára Jána Kulicha a bohatými dokumentačnými výstupmi má expozícia potenciál osloviť návštevníka v širokom vekovom, sociálnom, laickom i odbornom spektre," zhrnula Renáta Babicová a doplnila, že návštevnosť predovšetkým počas letných mesiacov dokazuje záujem o túto tému.

Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve obnovili v roku 2001 projekt výroby, hodnotenia, scénickej interpretácie a dokumentácie slovenských ľudových hudobných nástrojov Instrumentum Excellens FSP Detva. Expozícia je výsledkom zhromažďovania ľudových hudobných nástrojov z rovnomennej celoštátnej súťaže výrobcov týchto nástrojov v rokoch 2001až 2020.

Slovenské ľudové hudobné nástroje si môžu záujemcovia v múzeu v historickej časti Detvy pozrieť v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 h. Návštevníci však majú možnosť prísť na prehliadku aj mimo otváracích hodín múzea a počas víkendu. Stačí sa vopred ohlásiť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >