Múdry po otcovi? Ani náhodou, vedci tvrdia, že inteligencia sa dedí po matke

Gabriela Bachárová, 28. januára 2020 o 05:00

Krásna po mamičke, inteligentná po otcovi? Pravda, zdá sa, bude zrejme niekde inde. Vedci ukázali, že inteligenciu dedia deti po mame.

Inteligentný po mamičke.

Foto: Shutterstock.com

Inteligencia je závislá na pohlavnom chromozóme X, ženy pritom majú tieto chromozómy dva a muži len jeden. Práve z toho odvodzujú vedci fakt, že inteligencia sa dedí po matke. Chromozóm je špecifická bunková štruktúra, ktorej účelom je rovnomerné rozdelenie genetickej informácie do dcériných buniek.

Dôkazom pre tvrdenie, že inteligencia sa dedí po matke, majú byť laboratórne pokusy s geneticky upravenými myšami. Výskumníci zistili, že myšiam, ktoré dostali vyššiu dávku ženských génov, sa vyvinuli väčšie hlavy a menšie telá. U myší s prevahou mužských génov to bolo presne naopak, mali väčšie telá a menšie hlavy. No a väčšia hlava sa u myší rovná vyššia inteligencia.

„Vedci navyše veria, že gény pre pokročilé kognitívne (poznávacie), ktoré pochádzajú (vo vývoji) od otca, môžu byť automaticky deaktivované,“ píše internetová verzia britského denníka The Independent.

Hlavne páni si teraz asi povedia, že z jednej štúdie ešte nemožno robiť jednoznačné závery. Existujú však ďalšie výskumy, ktoré ukazujú, že za inteligenciu skutočne môžeme poďakovať svojim mamám. Výskumníci v Škótsku sledovali od roku 1994 viac ako 12,5 tisíca ľudí vo veku od 14 do 22 rokov, na mušku si vzali práve ich inteligenciu. A hoci brali do úvahy aj iné faktory, napríklad ekonomickú situáciu rodiny či dosiahnuté vzdelanie, ktoré mohli výsledky ovplyvniť, vyšlo im jediné: IQ detí je veľmi podobné ich matkám.

Ešte o niečo skôr, v roku 1984 skúmali vedci z univerzity v Cambridge vplyv génov na inteligenciu a prišli s tvrdením, že matky v porovnaní s otcami skutočne poskytujú deťom viac genetického materiálu na rozvoj mozgu.

„Bunky s otcovskými génami sa naakumalovali v časti limbického systému (vývojovo staršia časť mozgu zodpovedná hlavne za naše prežitie) v takých oblastiach, ktoré zodpovedajú za sex, jedlo a agresiu. Ale výskumníci nenašli žiadnu otcovskú bunku v mozgovej kôre, kde sa nachádzajú pokročilé kognitívne funkcie, ako sú uvažovanie, myslenie, jazyk a plánovanie,“ uvádza sa v článku.

Na inteligenciu vplýva aj prostredie a podnety

Samozrejme, nemožno tvrdiť, že len gény zdedené po matky ovplyvňujú inteligenciu dieťaťa. Vie sa, že inteligencia sa dedí len zo 40 až 60 percent. Vplyv na ňu má ďalej prostredie, v ktorom dieťa žije aj podnety, ktorých sa mu dostáva či nedostáva.

Veľkú rolu, pre niekoho možno prekvapujúco, hrá vrelý citový vzťah s najbližšími ľuďmi. V ďalšej štúdii vedci po dobu siedmich rokov (od šiestich do trinástich rokov) sledovali, ako sa k deťom správajú ich matky.

Tie, ktoré našli v matke emocionálne útočisko a ich vzťah bol úzky, mali až o desať percent väčšiu tú oblasť mozgu, kde sídli schopnosť učenia sa a pamäť. Vedci predpokladajú, že citová podpora matky (ale napokon aj otca) dáva dieťaťu pocit istoty, vďaka čomu potom rado preskúmava svet a učí sa riešiť problémy.

Odpoveď na otázku, po kom dieťa detí inteligenciu, tak nie je skrátka taká jednoduchá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Čo si o tom a o výskumných štúdiách, ktoré dokazujú, že deti dedia inteligenciu po mamách, myslíte vy? Hlasujte v našej ankete alebo nám napíšte do komentárov. Ďakujeme za reakciu.


ANKETA:

Myslíte si, že deti skutočne dedia inteligenciu po matke?

50,1%



33,9%



16,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >