Môže dojčenie spôsobiť závislosti vo vyššom veku?

Patricia Poprocká, 18. októbra 2019 o 05:59

Nech to znie akokoľvek nezmyselne, niektorí o tom píšu knihy a niektoré matky dokonca preto odstavujú deti od materského mlieka. Obávajú sa totiž, že ak si deti zvyknú upokojovať sa dojčením, v dospelosti to u nich vyvolá návyk upokojovať sa podobne – teda tým, že niečo budú mať v ústach, či už jedlo, cigarety, alkohol. Koľko je na tom pravdy, opýtali sme sa odborníčok.

Od dojčenia k závislosti? Nezmysel, zhodujú sa odborníčky.

Foto: shutterstock.com

Obavy sú zbytočné, a už vôbec nie vedecky podložené. Naopak. Satie je prirodzená potreba dieťaťa, ktorá odznie vekom. Ideálne je satie matkinho prsníka, teda dojčenie, ktoré má okrem vyživovacej funkcie aj mnohé ďalšie. Vrátane upokojovania. Ak dieťaťu prsník odoprieme, potreba sať nezmizne, len zostane nenaplnená a dieťa si práve vtedy začne hľadať náhrady – cumeľ, fľašu, vlastné prsty...

„Upokojovanie dojčením je upokojovanie vďaka vzťahu s najbližším človekom dieťatka, s matkou. Dieťatko sa tak učí, že jeho potreby napĺňajú vzťahy s ľuďmi, nie veci,“ vysvetľuje, prečo sa dojčenia netreba obávať, MUDr. Lucia Kantorová, predsedníčka občianskeho združenia Mamila, ktoré pomáha ženám so starostlivosťou o bábätká.

Podobný názor má aj laktačná poradkyňa Jana Michálková. „Nik nerieši, ak je dieťa zvyknuté upokojovať sa napríklad cumlíkom. Samostatné deti si ho dokonca samé zoberú. Dojčiace sa dieťa ale na upokojenie prsníkom potrebuje mamu, bez nej dojčenie nefunguje. Vie, že prsník nenájde na poličke. Jediná prijateľná náhrada je teda náruč blízkej osoby, nie umelá vec do úst. A to mu zostane aj do dospelosti,“ vraví.

Ak je reč o obavách z neskorších sklonov k prejedaniu sa, alkoholizmu či fajčeniu, tak o nich možno hovoriť skôr v súvislosti s umelými náhradami prsníka. Pri nich totiž blízky človek dieťaťa, matka, nie je. A práve tam sa dieťa naučí, že nepohodu pomáha riešiť cumeľ, dojčenská fľaša, ohrýzanie nechtov, ceruziek, okrajov vankúšov, a neskôr možno aj fajčenie cigariet či pitie z fliaš.

Samozrejme, neznamená to, že každé dieťa, ktoré používa cumeľ alebo pije z fľaše, bude mať problémy so závislosťami. Veľa závisí aj od ďalších okolností, napríklad koľko lásky a pozornosti sa dieťaťu dostalo, v akých podmienkach vyrastalo, akým stresujúcim faktorom bolo vystavené, akej podpory sa mu v nich dostalo, a podobne.

Teórie o rizikách dojčenia vznikli v nedávnej minulosti, keď bolo kŕmenie umelým mliekom takmer na rovnakej úrovni ako dojčenie. Deti pili mlieko z fliaš a v tejto súvislosti zrejme sa výskumníci začali zaoberať otázkou možných závislostí. A keďže sa príliš nerozlišoval prsník a fľaša, takmer logicky sa nieke ujal názor, že cmúľanie prsníka je rovnaké ako cmúľanie cumlíka.

Platí však, že čoho má človek v detstve dostatok, toho sa v dospelosti nedožaduje. Dojčené a nosené deti sú aj vo vyššom veku zväčša pokojnejšie, samostatnejšie, pretože im náruč dávala pocit istoty. Ak sa ale niekomu nedostávalo láskyplnej náruče, ale učili ho, že namiesto nej je to fľaša alebo čokoľvek iné, môže si tento princíp preniesť aj do dospelosti.

Riziká z odopierania prsníka

Ak matka odopiera dieťaťu prsník na upokojenie, môže to niekedy viesť aj k problémom s dojčením alebo k skráteniu celkovej dĺžky dojčenia. Tiež k zvyšovaniu nepohody dieťaťa. „Základná myšlienka dojčenia je dojčenie podľa potrieb dieťatka, teda vtedy, keď prejaví záujem o dojčenie. Snaha o to, aby sa dieťa nedojčilo na upokojenie, vedie k zbytočnému plaču, a je dostatok dôkazov o tom, že zámerné nechanie bábätka plakať je pre bábätko škodlivé,“ zdôrazňuje Lucia Kantorová. Viac o škodlivosti plaču, aj takzvaného „kontrolovaného“, nájdete na tomto linku Mamily.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 18. októbra 2019 o 13:09

    Aj keď sa to zdá neuveriteľné, s takouto pochybnosťou som sa stretla. Jednalo sa o viacnásobnú mamičku, veľmi kontaktnú - nosila, dojčila i spala so svojimi deťmi. Avšak po roku dieťaťa každé jedno odstavila z obáv o neskoršiu závislosť. Túto obavu však nemala z internetu, ale zo školy - je psychologička. Bohužiaľ som ju nepresvedčila, zastaralé informácie v v zastaralých odborných knihách urobili svoje. Mám podozrenie, že odborné knihy na vysokých školách sa aj dnes tak rýchlo neaktualizujú, resp. trvá to veľmi dlho.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >