„Moje kresby by ľudia radi videli v detských knihách,“ vraví Miroslava Grisáková, víťazka súťaže šikovných mamičiek

Gabriela Bachárová, 7. marca 2021 o 05:00

„Moje maľby majú ukázať to, čo mám rada – lásku k zvieratám, lásku k prírode, lásku k životu," hovorí Miroslava Grisáková, ktorá so svojím obrazom líšky vyhrala prvé miesto v súťaži tvorivých mamičiek Čo dokáže mama.

Miroslava Grisáková.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej

Prekvapilo vás, že ste v súťaži uspeli už po druhýkrát?
Áno, veľmi ma to prekvapilo, vôbec som to nečakala, pretože som vyhrala už v roku 2018. Samozrejme, potešila som sa.

Čomu pripisujete tento už dvojnásobný úspech?
Myslím, že porotcov zaujala okrem líšky hlavne samotná myšlienka obrazu. V dnešnej „covidovej dobe“ som týmto motívom chcela vyjadriť to, že aj z nepriateľov môžu byť priatelia a ukázať, ako si môžeme všetci vzájomne pomáhať dobrými skutkami.

Znovu ste uspeli s motívom líšky, podobne ako prvýkrát, keď porotu zaujala vaša líška na kabelke. Čím vás toto zviera tak fascinuje?
Najviac ma fascinuje jej výzor, hrdzavá farba srsti, jej hravosť a prefíkanosť. Líška je zobrazovaná častokrát v rôznych príbehoch a rozprávkach, myslím, že je veľkou inšpiráciou pre mnohých umelcov, nielen pre mňa.

Víťazný obraz líšky.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej

O čo sa snažíte, keď líšku kreslíte? Ako chcete, aby vyznela? Porota sa vyjadrila, že je ako živá.
Najprv sa sústredím na oči - na správny tvar a lesk, aby pôsobili ako živé. Skutočne náročné je namaľovať srsť tak, aby vyzerala čo najreálnejšie. Ešte stále si cibrím techniku, pretože sú to nekonečné ťahy štetcom, kde sa striedajú farebné odtiene od najtmavšej po najsvetlejšiu farbu. Nakoniec treba zvýrazniť aj lesk srsti. 

Čo sa vo vašom živote zmenilo od prvého úspechu?
Od prvého úspechu sa toho veľa nezmenilo, stále maľujem na objednávky. Najnovšie spolupracujem so značkou Danni Design, slečna Daniela vyrába dreveno-kožené kabelky, ktoré mi zašle a ja na ne namaľujem motívy, ktoré sú aktuálne žiadané. Väčšinou ide o kvety. V lete by som mala mať výstavu svojich diel - od obrazov cez kabelky až po maľované oblečenie. Chcem ukázať, na čo všetko sa dá tvoriť.

Miroslava Grisáková pri tvorbe.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej

Kto je váš najtypickejší zákazník?
Väčšiu časť tvorby robím na zákazku. Najčastejšie sú to portréty zosnulých psíkov, veľmi často maľujem darčeky pre poľovníkov ako napríklad maľované kravaty alebo hrnčeky s poľovníckou tematikou. Zabudla som spomenúť, že vyrábam aj štruktúrované krídla, o ktoré je teraz nesmierne veľký záujem, farebné kombinácie si zákazník zvolí sám.

Prečo je práve maľovanie vaša vášeň?
Veľmi záleží od samotného motívu, priznám sa, že nie všetko mi je po chuti, ale najradšej tvorím to, čo zaujme mňa, vtedy sa na maľbu naozaj teším. Nikdy som nebola detailistka, ale za tie roky sa to všetko mení. Najviac si užívam maľovanie zvierat a veľa ľudí mi už povedalo, že by moje maľby radi videli v detských knihách.

Ako ste sa učili kresliť?
Už ako dieťa som navštevovala Základnú umeleckú škol, neskôr na strednej škole som študovala odbor čalúnnictvo a dekoratérstvo v interiéri. Základy maľovania som teda nejaké mala, no a potom na materskej dovolenke som sa čoraz viac a viac zdokonaľovala a maľovala vždy, keď som si našla čas.

Čo chcete svojimi maľbami ukázať?
Moje maľby majú ukázať to, čo mám rada - lásku k zvieratám, lásku k prírode, lásku k životu...

Ľudia si nechávajú namaľovať obraz aj na textílie.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej

Čo maľujete práve teraz?
Práve teraz neviem, čo skôr. Maľujem ilustrácie do pripravovanej knihy pre spisovateľku Andreu Agg, potrebujem vyrábať diela na výstavu a samozrejme, musím riešiť aj objednávky, ktoré pribúdajú každým dňom, za čo som svojím zákazníkom veľmi vďačná. 

Pomáha vám nejako maľovanie v dnešnej náročnej dobe?
Ja toto obdobie nejako špeciálne nevnímam, pracujem doma, nikde nechodím, ale teraz mám novú záľubu v behaní, lebo len sedieť a maľovať sa predsa nedá. Behaním si prečistím hlavu, viem sa odreagovať a zabudnúť na každodenný stres, lebo stále mám pocit, že nič nestíham. Vlastne, je to aj pravda, nestíham (úsmev).

Miroslava Grisáková o sebe
Žijem a tvorím v malom meste Krompachy, pracujem ako slobodný umelec. S manželom máme syna Andrejka, ktorý má 6 rokov a máme aj psíka, fenku, ktorá má meno podľa známej umelkyne, volá sa Frida. Bývame v trojizbovom byte, kde trávim väčšinu môjho času a keďže ateliér mám priamo v obývačke, všetci si museli zvyknúť na môj „maliarsky neporiadok". V budúcnosti by som chcela mať svoj vlastný ateliér, pretože sa chcem posunúť ďalej aj v tvorbe. Chcem, aby moja práca bola na vyššej úrovni, túžim aj po uznaní v umeleckom svete. Moju tvorbu si môžete pozrieť na Facebooku, nájdete ma pod názvom Mimka Art alebo na Instagrame ako mimkaart.

Syn Andrej má tiež tvorivé ambície.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej



Maľovaná taška.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej


Srnka na kravate.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej


Maľovanie je vášeň Miroslavy Grisákovej.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej


Maľba Miroslavy Grisákovej.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej


Maľovaná kabelka.

Foto: archív Miroslavy Grisákovej



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa