Môj prvý rok s Jankou Siedmy mesiac: Dovolenka? Asi v septembri na psychiatrii

Patricia Poprocká, 21. júla 2019 o 18:06

Čo pred mesiacom vyzeralo ako letná idylka, dnes občas pripomína blázinec. „Začali nám prázdniny a ja som došla k záveru, že v septembri idem asi na dovolenku na psychiatriu,“ hodnotí júl Jana Chvosteková, matka dvoch malých detí v pravidelných zápiskoch pre ahojmama.sk. Každý, kto má doma malé deti, ju zrejme dokonale chápe.

Leto na dedine má svoje čaro. Sestričky počas prechádzky.

Foto: archív Jany Chvostekovej

Ako v každej rodine s malými deťmi, aj u Jany je toho niekedy viac než dosť. „Už som si odvykla mať doma dennodenne dve malé deti. Som maximálne spokojná, keď stihnem navariť a ako tak upratať. Dni nám letia, ani neviem, či je pondelok či sobota. Jediné dva oddychové body môjho dňa sú, keď dávam deti na obed spať a potom, keď idú spať večer,“ vraví.

Svoje si totiž žiadajú obe, sedemmesačná Janka aj jej sestra škôlkárka Kristínka. „Až teraz vidím ako málo času venujem staršej Kristínke. Mám na ňu tak málo času, až mi je to ľúto. A ona nám to vracia dvojnásobne. Začala byť neskutočne drzá, uplakaná a protivná. Ale za to si môžeme sami. Všetok čas mi poslednú dobu berie Janka. Došla do obdobia, že nechce nič, len byť na mojich rukách. Kristínke to v jej veku bolo jedno. Komu som ju dala na ruky, tam bola, no Janka sa hneď rozplače, keď si ju vezme niekto iný. Do toho ešte začína všade loziť a všetko vyťahovať...“

Janka je už veľká, vylieza z kočíka, chce spoznávať svet.

Foto: archív Jany Chvostekovej

Čo sa týka výletov, chuť by aj bola, ale... „Nedá sa. Iba ak by som si zohnala šoféra, aby som mohla sedieť vzadu pri deťoch a zabávať ich. Kým totiž Kristínka v Jankinom veku zvládala 12 či 24-hodinové cesty autom, Janka nevydrží ani polhodinku.

To je vlastne aj dôvod, prečo nám v tomto roku nehrozí ani dovolenka. Janka v aute skoro stále len plače. Čo plače, vrieska ako zmyslov zbavená. Chodíme tak akurát na výlety do mesta – na nákup a domov, a aj to mám viac než dosť. Minule som tankovala, Janka začala opäť vrieskať a jej rev bolo počuť až k pokladni. Aj ma pumpárka upozornila, ako keby som to nepočula... Nechcem radšej vedieť, čo si mysleli ľudia naokolo,“ opisuje ďalšiu príhodu, vďaka ktorej sa občas cíti zrelá na psychiatriu. „Ale myslím, že tam nebudem jediná mama,“ konštatuje optimisticky.

Najlepšie je na zemi...

Foto: archív Jany Chvostekovej

Jana s deťmi trávi väčšinu dní stále na záhrade alebo u susedov. „Ale boli sme aj na dvoch svadbách. Janka to zvládala perfektne, prespala skoro všetko. Budila sa, len keď mala hudba prestávku. No zato Kristínka... Tá sa ukazovala vo veľkom, až sme sa hanbili...“

Jana sa teší, že s Jankou aspoň nemusí riešiť iné bábätkovské starosti. „Príkrmy sa rozbehli vo veľkom. Janka zje úplne všetko, čo mi robí veľkú radosť. Dávame jej popri jej príkrmoch ochutnať aj zo všetkého, čo zjeme my, či sú to holúbky, pirohy, proste všetko. Samozrejme, nenaložím jej celý tanier, ale len nech ochutná kúštik, oblíže. A chutí jej.

Úspešne sme vyriešili aj spánok. Bála som sa, ako to budem kombinovať, keďže Janka spávala doobeda a poobede a Kristínka cez obed. Ale nejako sme sa zosúladili, podarilo sa mi obe dievky začať dávať spať poobede naraz, takže mám dve hodiny voľna. Väčšinou ich prespím tiež.“

Aj spolu sa dá dobre zabaviť.

Foto: archív Jany Chvostekovej





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >