Mladí do 18 rokov sa nebudú môcť opaľovať v soláriách

gb, 23. augusta 2019 o 05:40

Zákaz vstupu detí do 18 rokov do solárií prinesie novela zákona o ochrane zdravia, ktorú schválila vláda a ak prejde parlamentom, začne platiť od januára budúceho roka.

Do solária až po dovŕšení dospelosti.

Foto: Shutterstock.com

„V praxi to bude znamenať, že osobám mladším ako 18 rokov bude zakázané poskytovať služby opaľovania pokožky umelými zdrojmi ultrafialového žiarenia v komerčných soláriách. Ministerstvo zdravotníctva spolu s Úradom verejného zdravotnáctva považuje zmeny v poskytovaní služieb komerčných solárií za opodstatnené, zákaz vstupu pre osoby mladšie ako 18 rokov je aktuálne platný napríklad v krajinách ako Rakúsko, Nemecko, Belgicko, Taliansko, Švédsko, Nórsko, Kanada či vo vybraných krajinách Spojených štátov amerických," uviedol k novele zákona hlavný hygienik Ján Mikas.

Ultrafialové žiarenie je na základe aktuálnych vedeckých poznatkov klasifikované Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny ako karcinogén a deti patria medzi rizikovú skupinu. Pokožka mladistvých je tenšia, a preto omnoho citlivejšia na účinky UV žiarenia. Závery epidemiologických štúdií IARC potvrdili, že vystavenie sa UV žiareniu v mladosti najviac prispieva k poškodeniu kože a riziku rozvoja melanómu v ďalšej časti života.

V súčasnosti je vo svete významný nárast melanómu kože najmä medzi mladými ženami do 30 rokov. Výskumy dermatológov preukázali, že osoby, ktoré veľmi často používajú soláriá, majú 2,5-až 3-krát väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny tohto typu. Svetová zdravotnícka organizácia a ani Európsky kódex proti rakovine neodporúča používať solárne zariadenia na kozmetické účely.

„Od úpravy legislatívy si sľubujeme nielen posilnenú prevenciu v oblasti ochrany zdravia mladistvých, ale aj zodpovednejší prístup zo strany prevádzkovateľov. Obmedzenie osobám mladším ako 18 rokov navštevovať komerčné soláriá za účelom opaľovania sa umelým zdrojom UV žiarenia doteraz vyplývalo iba z európskej technickej normy pre soláriá. Prax nám však ukázala, že opatrenie je nedostatočné, pretože niektorí prevádzkovatelia napriek tomu umožňujú mladistvým opaľovať sa v solárnych zariadeniach - spomínaná norma nie je záväzná, s čím je spojená aj sťažená situácia pri vymáhaní porušenia zákazu od prevádzkovateľov. Teraz bude zákaz explicitne stanovený v zákone," dodal Ján Mikas.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa