Mladá lyžiarka zostala po páde na vozíčku, dnes sa teší z narodenia dcérky

Patricia Poprocká, 18. augusta 2019 o 06:51

Mala rozbehnutú sľubnú kariéru – najprv medzi slalomovými bránkami, neskôr v skicrosse, kde ako prvá Ruska v histórii získala striebro vo Svetovom pohári. Všetci čakali, že medailu vybojuje aj na domácich olympijských hrách v Soči, osud to však zariadil inak. Vtedy 23-ročná Ruska Maria Komissarova sa pri tréningu počas hier zranila tak, že zostala odkázaná na invalidný vozík.

Maša s manželom Alexejom.

Foto: facebook Marie Chaadaevy

Nikdy nepatrila k tým, čo sa zbytočne boja alebo šetria. Do všetkého šla naplno, tréning či preteky. Inak tomu nebolo ani osudného 15. februára 2014. Hoci sa všetci, odborníci, tréneri i pretekári zhodovali, že olympijská trať je extrémne ťažká a nebezpečná, zostalo len pri slovách. Pretekári riskovali, inak sa nedalo. Maši, ako ju známi volajú, to zmenilo život.

Pri jednej z tréningových jázd spadla priamo na jednu z najtvrdších zvlnených častí a zlomila si dvanásty hrudníkový stavec chrbtice. Nasledovala zložitá šesťapolhodinová operácia, kde sa lekári pokúšali obnoviť poškodené časti chrbtice a vložili jej umelý implantát. Športovkyňu prišiel pozrieť do nemocnice i Vladimir Putin, následne ju previezli do rehabilitačného strediska v Mníchove, no nepomohlo.

Sila mladej Rusky sa však prejavila i v situácii, kedy by sa hocikto iný zosypal. „Necítim si telo od pupku dolu, ale som silná a viem, že raz príde deň, keď budem schopná znova sa postaviť na nohy,“ sľubovala si na Instagrame ani nie dva týždne po nešťastnom páde.

A hoci strávila dlhé mesiace v Mníchove a neskôr aj na iných zariadeniach, žiaľ, činnosť miechového kanála sa nepodarilo obnoviť.

Päť rokov po Soči je Maria Komissarova stále na vozíku a stále nezlomná. Tak, ako predtým s maximálnym úsilím trénovala na lyžiach, dnes bojuje v každodennom živote. Aktuálne si zvyká na novú rolu – matku dvoch malých detí. Deviateho augusta porodila cisárskym rezom druhé dieťa, dcérku. „Dcérka s nami. 3786 gramov, 50 centimetrov. Vďaka všetkým za pozdravy,“ oznámila jej narodenie na sociálnej sieti.

Okrem nej majú s manželom ešte syna, ktorý sa narodil v apríli 2017. Teraz sú už všetci doma a Maša privyká na ďalšiu zmenu v živote. „Prečo sa za mnohodetné považujú matky, ak majú tri a viac detí? Ja už som mnohodetná,“ píše na Instagrame s úsmevom, aj keď priznáva, že je to veľmi náročné. Dcérka a vôbec, starostlivosť o dve deti jej dáva zabrať, ako vraví, ak má 10 minút pre seba, cíti sa ako v kúpeľoch.

Do rodiny pribudlo 9. augusta dievčatko.

Foto: facebook Marie Chaadaevy

Maša sa vydala za dlhoročného priateľa Alexeja, dnes je z nej Maria Chaadaeva. S rodinou žijú v Španielsku, nie že by zanevrela na rodné Rusko, ale ako vraví, život na vozíčku je tam hrozne ťažký. A Maša nie je z tých, čo by chceli len prežívať. Aj keď na vozíčku, vždy si kladie nové a nové výzvy. Cestuje, športuje, stará sa o rodinu, skrátka aktívne žije.

V ôsmom mesiaci tehotenstva dokonca dokázala natrénovať vec, s ktorou má problém aj nejedna žena bez hendikepu – obyčajné vchádzanie do vane a vychádzanie z nej.

Fotografie Marie Chaadaevy a jej rodiny si môžete pozrieť na jej instagramovom profile TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >