Materstvo nie je len prechádzka ružovou záhradou. Pre matky je tu nová služba – bezplatná pomoc psychológov

pt, 6. decembra 2022 o 05:13

Ak je matka v pohode, je aj bábätko v pohode – aj keď to možno znie už ako fráza či reklamný slogan, dieťa naozaj zrkadlí duševnú pohodu či nepohodu matky. Ak cíti úzkosť, depresie či neistotu, prejavuje sa to aj na správaní bábätka.

Cítiť sa občas vyčerpane či neisto, je normálne. Ak máte pocit, že vám to prerastá cez hlavu, môžete sa bezplatne obrátiť na psychológa.

Foto: shutterstock.com

Najčastejšie majú ženy problémy nájsť sa a cítiť vyrovnane v novej role pri prvom dieťati, o to väčšie, ak sa pri pôrode stretli s nerešpektujúcim prístupom alebo zažili nejaký druh traumy. Naopak, ak porodili bez nátlaku a bol im s dieťaťom umožnený kontakt koža na kožu, je väčšia pravdepodobnosť, že sa budú cítiť istejšie vo svojich rodičovských kompetenciách, a že zvládnu starostlivosť o dieťa oveľa ľahšie.

Pre ženy, ktoré cítia psychické ťažkosti, zriadila teraz naša najväčšia, Všeobecná zdravotná poisťovňa, novú službu, a to psychologické poradenstvo pre mamičky. Má ísť o akúsi nadstavbu bezplatného predpôrodného a popôrodného poradenstva, ktoré funguje od apríla.

Neúspech ešte neznamená zlyhanie

Pri pôrodnom a popôrodnom poradenstve sa môžu ženy so svojimi otázkami či ťažkosťami obracať na pôrodné asistentky, ktoré im poskytujú telefonickú pomoc. „Každý mesiac sa na ne obracajú desiatky žien. Najviac otázok súvisí s prípravou na pôrod a s pôrodom samotným, ale riešime aj iné témy,“ uviedla pôrodná asistentka a hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pôrodnú asistenciu Elena Drapáčová.

Rieši sa napríklad dojčenie. Ako vysvetlila profesionálna laktačná konzultantka a neonatologická zdravotná sestra Michaela Galková, mnohokrát na podporu stačí, keď sa matka uvoľní a dostane sa do psychickej pohody. „Je dôležité, aby sa klientka zbavila pochybností o tom, že nie je dobrou matkou a prestala neúspešné pokusy o dojčenie považovať za svoje zlyhanie,“ spresnila.

Dve konzultácie s psychológom

K psychickej pohode žien má teraz prispieť spomínaná nová služba bezplatného predpôrodného a popôrodného poradenstva zo strany psychológov a psychiatrov. „Naším cieľom je pomôcť ženám, povzbudiť ich, vypočuť si ich, posilniť ich sebavedomie a dopomôcť im k spokojnému rodičovstvu. Odborníci klientkam poradia aj pri výchovných a iných problémoch detí od útleho veku,“ odkázala hovorkyňa Eva Peterová. Na psychológa sa môže obrátiť už aj tehotná žena, ak napríklad zažíva pocity osamelosti, izolácie, stresu, vyhorenia, prechádza pracovnými problémami a konfliktami či hľadá spôsob, ako čo najefektívnejšie zladiť rodinný a pracovný život.

Psychologické poradenstvo funguje od tohto pondelka, a to online alebo telefonicky. Termín a čas stretnutia s odborníkom si záujemkyňa rezervuje prostredníctvom stránky vszp.sk/mama. Pri výbere termínu je tiež možné zvoliť si aj tému, o ktorej sa poistenka chce porozprávať. Klientka môže využiť dve bezplatné konzultácie s psychológom. „Všetky poistencom poskytnuté informácie v rámci registrácie i celého procesu poradenstva sú dôverné,“ zdôraznila Eva Peterová.


ANKETA:

Pociťovali ste po pôrode psychickú nepohodu?

72,4%



10,3%



10,3%



6,9%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >