Tehotenstvo pri roztrúsenej skleróze? Prečo nie, môže dokonca pomôcť

pt, 23. mája 2019 o 06:33

Môžu ženy s roztrúsenou sklerózou otehotnieť? Aj keď vzhľadom na nedostatok informácií o tejto chorobe mnoho ľudí pochybuje, lekári tehotenstvo odporúčajú. Gravidita môže dokonca zdravotný stav žien dočasne zlepšiť a neskôr aj spomaliť dlhodobý priebeh choroby.

Tehotenstvo je pre ženy so sklerózou multiplex zväčša priaznivým obdobím.

Foto: shutterstock.com

Jedným z rozšírených mýtov v súvislosti so sklerózou multiplex je, že ženy s týmto ochorením by nemali mať deti. Jednak pre svoj zdravotný stav, a jednak pre samotné bábätko, ktoré by sa mohlo narodiť postihnuté. Odborníci však hovoria opak.

Tehotenstvo u ženy so sklerózou multiplex v stabilizovanom stave je vítané, pretože vzhľadom na hormonálne zmeny, ktoré sa v tele dejú, dochádza k zmierneniu príznakov ochorenia. Choroba „spí“, je to obdobie takzvanej imunotolerancie.

Niekoľko rád
  • Plánované otehotnenie je dobré konzultovať s lekárom, skleróza multiplex by totiž mala byť stabilizovaná aspoň rok a niektoré lieky je potrebné vysadiť

  • Zistiť plodné dni, aby bola žena bez liečby čo najkratšie

  • Dávať si pozor na močové cesty – ženy so sklerózou multiplex sú náchylnejšie na ich infekcie, preto treba piť veľa tekutín a pri problémoch (pálenie, kalný či zvláštne zapáchajúci moč) sa obrátiť na lekára

  • Pri chôdzi sa podopierať – najmä vo vyššom štádiu tehotenstva je zvýšené riziko straty rovnováhy a pádu

  • Skleróza multiplex ako taká nespôsobuje neplodnosť, u mužov však môže ovplyvniť erekciu, u žien zasa niektoré pridružené ochorenia, napríklad diabetes melitus či problémy so štítnou žľazou, môžu znížiť počet vajíčok či ovplyvňovať výskyt endometriózy

  • Umelé oplodnenie je otázne – skleróza multiplex nemá vplyv na jeho úspešnosť či neúspešnosť, stimulácia vaječníkov pred ním však môže zvýšiť riziko relapsu ochorenia

  • „Riziká v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom sú rovnaké ako u iných žien,“ zdôrazňujú lekári v informačnom materiále k projektu Neskrývaj sa, vystúp z radu.

    Môže teda dôjsť k potratu, úmrtiu plodu, predčasnému pôrodu alebo defektom, ale rovnako ako u hociktorej inej ženy. Nezistil sa nijaký vplyv sklerózy multiplex na tieto záležitosti.

    Čo je iné oproti zdravým matkám, tak je mierne zvýšené riziko pomalšieho nástupu druhej doby pôrodnej a zvýšený počet cisárskych rezov. Napriek tomu sa však ženám odporúča rodiť prirodzene. Lekári v spomínanom materiále zdôrazňujú, výber spôsobu pôrodu je na pôrodníkovi. Anestéza nemá vplyv na ďalší vývoj ochorenia v budúcnosti.

    A hoci má na roztrúsenej skleróze svoj podiel aj dedičnosť, neplatí zákonite, že sa postihnutej žene narodí aj choré dieťa. Naopak, je 95-percentná pravdepodobnosť, že dieťa roztrúsenou sklerózou v dospelosti trpieť nebude. Ak ju však majú obaja rodičia, pravdepodobnosť ochorenia u dieťaťa je až 30-percentná. Ak sa narodia jednovaječné dvojčatá a jedno z nich má sklerózu multiplex, pravdepodobnosť, že sa prejaví u druhého, je 35 percent.

    Momentále vedci ešte skúmajú, či roztrúsená skleróza vplýva na nižšiu pôrodnú hmotnosť a dĺžku novorodenca.

    Čo sa týka dojčenia, lekári v šestonedelí odporúčajú skontrolovať aktivitu sklerózy multiplex magnetickou rezonanciou. Ak sa aktivita nepreukáže, môžu ženy dojčiť svoje bábätká ako akékoľvek iné matky. Stáva sa však, že následkom hormonálnych zmien po pôrode a v šestonedelí dôjde k opätovnému objaveniu sa príznakov choroby, takzvanému relapsu. V takom prípade zdravotníci odporúčajú prestať s dojčením a venovať sa liečbe.





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >