Má to zmysel! 7 dôvodov, prečo je dôležité nosiť rúška

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 2. apríla 2020 o 04:35

Svetová zdravotnícka organizácia síce pred pár dňami vyhlásila, že nevidí úžitok vo všeobecnom nosení rúšok, nemá však celkom pravdu. Aj keď rúška naozaj pred koronavírusom SARS-CoV-2 bezprostredne neochránia, ich nosenie určite význam má a prispieva k pomalšiemu šíreniu nákazy.

Mať zakryté ústa a nos, to je dnes veľmi dôležité.

Foto: Gabriela Bachárová
Napokon, vo všetkých štátoch, v ktorých je dnes relatívne nízky počet nakazených, sa rúška nosia vo veľkom, napríklad Singapur, Taiwan či Honkong. Ich povinné nosenie nariadila aj naša vláda a Slovensko patrí v celosvetovom meradle k štátom s nízkym počtom nakazených. Takže rúška určite nezahadzujme, naopak. Tu sú dôvody:

Chráni jednotlivca...

Hlavným cieľom rúšok nie je, aby ochránili svojho nositeľa pred nákazou, ale znižujú riziko, že by mohol nakaziť niekoho ďalšieho. Nikto z nás nevie, či už nie je náhodou infikovaný, len sa u neho ešte neprejavili príznaky choroby. Musíme sa preto všetci chovať tak, akoby sme už boli nakazení. Roman Prymula, hlavný tvorca českých protiepidemiologických opatrení, napríklad uviedol, že nosenie rúšok má veľký význam, pretože zachytí až 80 percent patogénov, a výrazne tak znižuje pravdepodobnosť prenosu. Väčší efekt majú samozrejme zdravotnícke rúška, ale aj tie doma vyrobené majú veľký zmysel.

… a chráni aj celú spoločnosť

Tým, že rúško chráni jednotlivca, chráni prirodzene aj celú spoločnosť. Práve to by si mali teraz ľudia uvedomiť a nosiť ich ozaj dôkladne. Slovensku sa zatiaľ tragické scenáre vyhýbajú, k čomu rúška určite prispeli veľkou mierou.

Svedčí o zodpovednosti

Americký denník The Washington Post zverejnil článok, v ktorom predstavil nosenie rúšok v susednej Českej republike (u nás je však situácia úplne identická, nosenie rúšok je povinné v oboch krajinách) ako nasledovania hodný vzor prosociálneho správania sa. Jednoducho: Moje rúško chráni teba, tvoje rúško chráni mňa. Slováci možno až prekvapujúco rýchlo prijali za svoju myšlienku o kolektívnej ochrane a kolektívnej zodpovednosti.

Zatiaľ čo ešte pred pár dňami bol za exota ten, kto rúško mal, teraz je to presne naopak. A spoločnosť si veľmi úzkostlivo stráži, aby nikto pravidlá neporušoval. V súčasnej dobe si viac ako inokedy uvedomujeme, že sme všetci na jednej lodi a závisí na každom jednom človeku, aký bude u nás nakoniec priebeh pandémie. Pre spoločnosť môže byť toto poznanie aj do budúcnosti veľmi dôležité a snáď prispeje k väčšej súdržnosti.

Bariéra proti dotykom

Časté dotýkanie sa tváre je z hľadiska nákazy koronavírusom veľmi riskantné. Odborníci v rámci prevencie už od začiatku kladú dôraz na časté umývanie rúk a nedotýkanie sa tváre. Rúško je teda pri tomto veľmi nápomocné. Ľudia, zvyknutí si často siahať na tvár, narazia na bariéru a rúško zachytáva čiastočky, ktoré by sa inak ľahko dostali k ústam alebo nosu.

Chráni pred inými chorobami

Aj keď na ochranu pred koronavírusom SARS-CoV-2 je potrebný špeciálny filter, rúško človeka môže ochrániť aspoň pred druhotnými infekciami a nežiaducimi vplyvmi. Rúško bráni šíreniu niektorých iných respiračných ochorení, v krajinách, kde je znečistené ovzdušie slúži ľuďom aj v „normálnych“ časoch ako ochrana proti smogu.

Zbavuje zlozvykov

Je to trocha úsmevný dôvod a neplatí pre každého, predsa len sa u niekoho môže objaviť aj tento prínos. Ľudia zvyknutí obhrýzať si nechty alebo si pri premýšľaní hrýzť do prsta či dávať do úst pero to teraz jednoducho robiť nemôžu. Rovnako aj fajčiari pri nosení rúšok síce s cigaretami zväčša neprestanú úplne, ich denný počet sa však u mnohých vďaka rúšku obmedzil.

Je zaujímavým módnym doplnkom

Hlavne pre ženy sa môže stať rúško zaujímavým, hoci trochu nečakaným módnym doplnkom. Na uliciach možno vidieť naozaj krásne rúška, ktoré svojim nositeľkám skutočne veľmi pristanú, či už sú bodkované, kvetované, alebo pásikové. Veselé a krásne rúško navyše dokáže zlepšiť náladu a to v súčasnosti všetci veľmi potrebujeme.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >