Ľudia horší než prasce. Smutné obrázky našej prírody po pandémii

Patricia Poprocká, 12. apríla 2021 o 05:10

Hviezdoslavove Hory, lesy, dobre vám je... dávno neplatí. Príroda zažíva cez pandémiu extrémny nápor, napokon, dlhé týždne bola jediným miestom, kam sa dalo ísť. Je však hrozné, ako bezohľadne sa k nej správame.

Takmer ako v bufete...

Foto: Patricia Poprocká

Ako keby tu nebola pre nás všetkých, miesto, kde si môžeme oddýchnuť či zašportovať, a do ktorého nemáme čo zasahovať. Niektorí ľudia si mýlia prírodu so smetiskom, reštauráciou, v ktorej po nich použitý riad uprace čašník, a niektorí s priestorom, ktorý im neobmedzene slúži a môžu si ho upraviť podľa momentálnej zábavky.

Ukradnúť v meste kôš a pribiť ho v lese na strom, naozaj nápadité...

Foto: Patricia Poprocká

Stačí sa prejsť po lesoch v okolí Bratislavy, nájdete tam nepoužiteľný bicykel, televízor, dokonca i gauč. Plastové fľaše, obaly z plechoviek sa už stali smutnou samozrejmosťou. Nehovoriac o doničených lesoch, v ktorých si urobili cestičky a dráhy motorkári a štvorkolkári. Miesto, kde vlani kvitli snežienky, je dnes udupané do hliny či piesku. Namiesto toho pribudli staré pneumatiky a drevené palety ako prekážky a miesta na oddych. No a stromy, aj tie musia ustúpiť, aby bolo kde zaparkovať, samozrejme.

Z lesa motorkárske cvičisko. Aj s kôpkou odpadu. Rok dozadu bola medzi stromami tráva a kvietky.

Foto: Radovan Varchola

Málo miesta pre dodávku? Nevadí, vyrúbeme...

Foto: Radovan Varchola

V neposlednom rade sú tu ešte psíčkari, ktorí ignorujú prosby ochranárov a prírodu berú ako miesto, kde sa ich psíky môžu voľne vylietať. A čo, že plašia zvieratá, ktoré tam žijú, ohrozujú mláďatá, ničia hniezda?

Človek, ktorý miluje prírodu, si v nej dnes veru príliš neoddýchne. To, čo malo byť potešením pre oči, je skôr na zaplakanie. Vytráca sa pokora, aj tu nastupuje konzum. Hory, lesy, umierate.

Keby ste chceli bicykel...

Foto: Radovan Varchola

...alebo radšej televízor?

Foto: Radovan Varchola

Našla sa aj stará karoséria. Tú niekto odtiahol do zberu, zvyšné plasty však nechal.

Foto: Radovan Varchola

Žeby pokus o koberec?

Foto: Patricia Poprocká

Fialky v plaste.

Foto: Radovan Varchola

Smeti v Šurskom kanáli.

Foto: Radovan Varchola

Najkrajšie je podvečer. Pri takomto pohľade na Zelenú vodu by málokto povedal, aká znivočená príroda a nelegálne smetiská sú v jej okolí.

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >