Čo nesmie chýbať v lekárničke na dovolenku, radí pediatrička. Prečo si radšej nebrať univerzálne antibiotiká

Gabriela Bachárová, 27. mája 2022 o 04:00

Letná sezóna pomaly začína, perfektnú dovolenku, na ktorú ste sa mesiace tešili, však môžu ľahko pokaziť zdravotné problémy. Detská lekárka pripravila zoznam medikamentov, ktoré vám pomôžu zvládnuť teplotu, alergickú reakciu či hnačku.

Dovolenku prežite v zdraví.

Foto: shutterstock.com

Zoznam si samozrejme upravte podľa svojich vlastných preferencií, podľa toho, kam sa chystáte aj podľa zdravotných problémov, ktorými zvyknete vy či vaše deti trpieť. Detská lekárka Martina Milkovičová, autorka blogu Pediatria s úsmevom, vraví, že inak bude lekárnička vyzerať, ak sa chystáte do Chorvátska a inak ak do Egypta, pretože v rôznych krajinách hrozia odlišné
zdravotné problémy.

Prvým liekom, na ktorý pri tvorbe letnej lekárničky myslite, je ten proti bolesti a na zníženie teploty. „Paracetamol či ibuprofen – pre malé deti sirup. Rozumné je pribaliť i čapíky, zvážte ich aj pre väčšie deti. Skvelo sa hodí pri teplote s vracaním,“ odporúča lekárka. K povinnému základu patria aj teplomer a lieky na chronické ochorenia, ktoré členovia rodiny užívajú pravidelne.

Do lekárničky ďalej pribaľte lieky proti hnačke. „Niektoré sú už v kombinácii s probiotikami, čo je zvlášť na cesty výhodné. Počas cesty na iný kontinent by som si zadovážila väčšiu zásobu probiotík. Cestovateľská hnačka môže vášmu dieťaťu robiť spoločnosť počas celej doby pobytu,“ vraví.

Kašeľ, štípance i odreniny

Zvlášť v hotelových rezortoch sa možno stretnúť s klimatizáciou, ktorá síce uľaví od vysokých teplôt, ale má aj nepríjemný vplyv na zdravie. Môže vyvolať napríklad kašeľ. „Vlhký kašeľ by som neriešila, myslím, že more je najlepšie mukolytikum (liek na uľahčenie vykašliavania). Liekov proti dráždivému kašľu je veľa, ale ja by som zvážila staré dobré fenistilové kvapky. Je to taký univerzál, hodia sa pre malé aj veľké deti, vedia pomôcť i ako lieky proti alergii,“ vymenúva lekárka.

Štípance či rôzne alergické reakcie na koži dokáže zmierniť protialergický gél, uchovávajte ho však v chladničke. Kožná dezinfekcia tiež môže prísť vhod. Existujú aj prípravky na odreniny po páde na asfalt, ktoré ich dokážu zaceliť tak, že dieťa môže na druhý deň do vody. Odreniny sa občas vedia zapáliť, užitočným pomocníkom môže v tomto prípade byť masť s obsahom antibiotika, tá je však na predpis.

Aj keď už doma nemáte bábätko, do lekárničky je dobré pribaliť i krém na zapareniny. Tie sa môžu objaviť aj u dospelého človeka na miestach, kde sa o seba trie koža. Stačí celodenný výlet v horúcom počasí a večerné natretie krémom proti zapareninám veľmi uvítate. Mohol by sa na dovolenke niekto spáliť? Vezmite si aj prípravok, ktorý zmierni bolesť po spálení a urýchli hojenie kože.

Ak viete, že niektorému členovi rodiny býva zle pri cestovaní, je tu starý dobrý Kinedryl. Do lekárničky ďalej patria aj obväz a náplasti. Zvážte, či do nej zaradiť aj nosné, ušné a očné kvapky. Ak viete, že sa budete napríklad potápať, potom vám môžu ušné kvapky v prípade problémov naozaj pomôcť.

A čo antibiotiká?

Veľa ľudí si zvykne vypýtať od lekára na dovolenku univerzálne antibiotiká a použiť ich, ak sa objaví horúčka či celkovo pocit choroby, a to najmä u detí. Lekárka však odporúča antibiotiká nebrať, pretože také, ktoré by zabrali na všetko, neexistujú. Zbytočné užívanie antibiotík navyše poškodzuje črevnú flóru a imunitu.

„Deväťdesiat percent všetkých tých teplôt detí na dovolenke je z prehriatia, klimatizácie, únavy, nedostatku tekutín. Vy sa splašíte, dáte antibiotikum, pretože čo ak. Ono sa ale dieťa napije, vyspí a druhý deň už znovu lieta. A čo teraz? Vysadíme? Necháme? A čo slniečko? To bude sedieť celú dobu na izbe?“ pýta sa Martina Milkovičová.

Rizikom je, ak sa antibiotikum stretne s vírusom (na ktorý nefunguje, antibiotiká sú len na baktérie) a výsledkom môžu byť fľaky na tele. Prípadne sa liek pretne s hnačkou, ktorá môže byť v dôsledku antibiotika ešte silnejšia.

Čo teda robiť? „Dieťa, ktorému nie je dobre, stiahnite zo slniečka niekam do chladu, hlavne ho zavodnite, strážte teplotu, odľahčite stravu,“ radí pediatrička. Ak teplota za dva dni neprejde a dieťa nevyzerá dobre, nastal čas na návštevu lekára. V cudzine je to síce vždy trochu náročnejšie, ale vo väčšine prípadov všetko nakoniec dobre dopadne. Prajeme vám peknú dovolenku a čo najmenej zdravotných komplikácií!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >