Lekár traumatológ: Toto je sedem rizikových aktivít počas letných prázdnin

ahojmama.sk, 26. júna 2022 o 04:30

Leto znamená relax, pohyb a radosť, avšak na druhej strane aj zvýšené riziko úrazov a zdravotných komplikácií. Traumatológ popisuje sedem rizikových aktivít najmä detí, ktoré môžu dokonale pokaziť prázdninové aktivity.

Radosť sa môže veľmi rýchlo zmeniť v nešťastie.

Foto:

Traumatológ z Nemocnice AGEL Košice-Šaca Jozef Kubašovský za rizikové považuje najmä nafukovacie atrakcie, trampolíny, bazény a detské bazény, aktivity v domácom prostredí, dopravné prostriedky poháňané vlastnou silou, kontakt so zvieratami a strelnými zbraňami. Čo o nich vraví viac?

Nafukovanie atrakcie

Ako prvé dáva lekár do pozornosti nafukovacie atrakcie, ktoré sa dnes veľmi často vyskytujú na oslavách, pri kúpaliskách či iných lokalitách spojených so zvýšeným pohybom detí. „Ako rizikové aktivity boli definované skákanie na atrakciách, pád mimo ne, kolízia s inou hrajúcou sa osobou, kontakt s mechanizmom atrakcie - sieťou a mantinelom. Najčastejšou diagnózou pri tomto vzniku poranenia boli zlomeniny, natiahnutia, podvrtnutia. Prevahu mali úrazy dolných končatín, nasledovalo poranenie horných končatín a ostatných častí tela,“ priblížil v tlačovej správe traumatológ skúsenosti z USA a zdôraznil nutnosť prítomnosti dospelej osoby pri atrakcii a prísne dodržiavanie pokynov prevádzkovateľa a výrobcu.

Trampolína

Až tri štvrtiny úrazov sú spojené s prítomnosťou viacerých osôb na trampolíne. „Čo sa týka výskytu a lokalizácie jednotlivých úrazov, hovoríme o poraneniach končatín, napríklad v oblasti lakťa a predlaktia, o zlomenine ramennej kosti či úrazoch v oblasti členka a kolena, zriedkavo má zastúpenie i zlomenina stehennej kosti alebo predná luxácia (vykĺbenie) kolenného kĺbu spojená s trombózou popliteálnej (podkolennej) artérie (tepny). Ďalej je reč o poraneniach hlavy a krku, úrazoch hrudnej kosti či poškodení cievy na krku,“ priblížil lekár.

Úrazy na trampolíne neradno podceňovať, môžu byť až smrteľné. Traumatológ v rámci prevencie neodporúča skákanie viac ako jednej osobe na trampolíne, poukazuje na potrebné dodržiavanie pokynov výrobcov, kontrolu a správne používanie ochranných opatrení, zákaz sált a iných rizikových aktivít s tým, že ani prítomnosť dospelých osôb neznižuje riziko možného úrazu.

Bazény, detské bazény

Ktoré dieťa by nemilovalo pobyt vo vode? Obozretnosť je na mieste pri domácich bazénoch i pri voľných vodných plochách a hlavne tečúcich vodných tokoch. „V prevencii sa zdôrazňuje nutnosť prítomnosti dospelej osoby, zabezpečenie okolia bazéna a zabránenie náhodnému pádu do bazéna. Nebezpečné sú aj nafukovacie zábavné predmety ako napríklad kolesá, nafukovačky. Znemožňujú dohľad nad dieťaťom a blokujú kontrolu pri vzniku ťažkostí,“ upozorňuje odborník.

Uvádza sa, že malé deti sa môžu utopiť vo vode plytšej ako päť centimetrov. Odporúča sa preto nenechávať detský bazén naplnený vodou. Všetky bazény a iné nádoby je potrebné vyliať a otočiť hore dnom, aby sa nenaplnili napríklad dažďovou vodou.

Aktivity v domácnosti, na dvore či v záhrade

Pri neprítomnosti rodičov počas prázdnin je rizikovým miestom pre deti, hlavne mladšieho veku, aj samotný pobyt v inak bezpečnej domácnosti či v okolí domu. Objavujú sa pády zo schodov, okien a nábytku, u starších detí sa udávajú pády z balkónov, rebríkov a striech. Prevenciou zdravia ohrozujúcich pádov sú technické zabezpečenia ako napríklad bezpečnostné zámky okien, balkónov, zabezpečenie nemožnosti prístupu k rebríkom, otvorom na strechách. „Významným rizikom je používanie kosačky na trávu i pokusy detí o samostatné aktivity s ďalšími technickými pomocníkmi pri starostlivosti o záhradu či okolie domu. Príkladom sú vysokotlakové čističe, rôzne drviče dreva a podobne,“ upozornil traumatológ.

Dopravné prostriedky poháňané vlastnou silou - bicykel, trojkolka, kolobežka, korčule, skejtbord

Autori z Veľkej Británie vyhodnotili výskyt zlomenín u detí a konštatovali, že bicyklové úrazy boli príčinou zlomenín v 63 percentách. Podľa lekára používanie prilby počas jazdy redukuje riziko poranenia hlavy až o 85 percent. Upozorňuje na zákaz používania trojkolky alebo kolobežky v blízkosti bazénov, ciest a dopravy, zákaz prítomnosti viac ako jednej osoby na bicykli či riadenia bicykla deťmi v nočných hodinách. Britskí autori vyhodnotili po úrazoch na bicykli ako druhú príčinu zlomenín u detí pád zo skateboardu a pri korčuľovaní. Pri oboch aktivitách možno za preventívne opatrenie považovať zabezpečenie priestorov na nerušenú aktivitu, vyhýbanie sa kontaktom s motorovými vozidlami, dôležité je nosenie prilby či chráničov.

Kontakt s domácimi zvieratami, psami

„Nárast úrazovosti pri kontakte s vlastným, susedovým či neznámym psom v letných mesiacoch je spôsobený viacerými faktormi. Jedným z nich sú vysoké vonkajšie teploty a možné prehriatie organizmu psa, nedostatok tekutín. Ďalším negatívnym faktorom je neprítomnosť dospelých a možnosť hry s domácim miláčikom, ktorú by inak dospelí nedovolili. Väčšinu poranení spôsobí vlastné zviera, často však vzniknú aj pri pokuse oddeliť dvoch bijúcich sa psov. U malých detí do 12 rokov bývajú najčastejšie poranené hlava, tvár a krk. Samotná prvá pomoc a ošetrenie rán po pohryzení psom vyžaduje znalosti a skúsenosti, nemožno vylúčiť aj trvalé následky,“ vymenoval lekár, ktorý zároveň poukázal aj na prevenciu založenú na poučení detí o spôsobe kontaktu so psom, zákaz kontaktu malých detí so psom bez prítomnosti dospelého a tiež zákaz kontaktu s cudzím psom.

Strelné zbrane - najvyššie riziko pre deti

Štatistiky uvádzajú, že náhodné strelné poranenia detí sa najčastejšie vyskytujú v poobedňajšom čase po príchode zo školy a neprítomnosti rodičov, ktorí sú ešte v práci, podobná situácia je aj počas prázdnin. Prevencia vyžaduje dodržiavanie pravidiel majiteľmi zbrojných preukazov, dostatočné zabezpečenie zbraní. Významný je zákaz manipulácie detí so zbraňami aj v prítomnosti dospelej osoby.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >