Kto je ďalší? Praktiky sexuálnych predátorov na internete opisuje film podľa skutočných udalostí

pt, 22. júla 2019 o 14:50

Firma na Instagrame hľadá modelky. Pod vidinou úspešnej kariéry jej dievčina pošle svoje fotografie, dá sa nahovoriť aj na akty. Potom vyjde najavo, že profil je falošný a nasleduje séria vydierania. Aj o tom je nový slovenský film Kto je ďalší?, ktorý príde do kín 22. augusta.

Jednu z hlavných postáv zahrala mladá americká herečka Anita Sonnberger.

Foto: Kto je ďalší?

Film režiséra Mira Drobného vychádza z troch skutočných príbehov a upozorňuje na spôsoby, ako možno získať na internete kompromitujúci materiál od neplnoletých osôb. Opisuje príbehy detí zo Slovenska, Ruska a Kanady, v ktorých internet priviedol na hranicu života a smrti.

Zároveň má byť upozornením pre rodičov, aby deti učili, ako sa správať a chrániť na internete v komunikácii s neznámymi.

Falošný profil na Instagrame funguje dodnes.

Foto: Kto je ďalší?

„Vo filme som opísal skutočné príbehy. Stretol som sa osobne aj s obeťami aj ich rodinami. Posledný prípad je z Instagramu, kde falošný profil „elite_model_europe“ láka od dievčat nahé fotografie a videá. Sleduje viac ako tisíc obetí, a odhadujem, že s ešte väčším počtom z nich si píše. Agentúra Elitemodelworld sa od profilu dištancovala a spoločne sme sa ho snažili zablokovať. Zatiaľ sa nám to nepodarilo,“ vraví režisér nového filmu Miro Drobný.

Nástrahy na internete sú podľa tvorcov filmu čoraz sofistikovanejšie, zákony nestačia, ľudia by preto mali byť obozretní.

Zneužitie dôvery a následné sexuálne vydieranie sa deje podľa presného postupu, upozorňujú tvorcovia filmu Kto je ďalší? v tlačovej správe. Útočník skrytý za falošný profil si najprv vytipuje obeť. Najčastejšie ide o dievčatá alebo chlapcov, ktorí ani nemusia byť na internete aktívni, no majú niekoľko fotografií na svojom profile. Osloví ich, prejaví pozornosť, čím ich povzbudí. Nasleduje postupné budovanie dôvery, získanie osobných údajov o rodine, snaha o izoláciu obete od okolia a potom sa pod rôznymi falošnými dôvodmi vyláka nahá fotografia.

„Vylákať nahú fotku od dievčat je jednoduché. Založí sa falošný profil agentúry alebo fotografa a obeť sa zručne manipuluje vidinou budúcej slávy. Iný spôsob je, že sa cez falošný dievčenský profil začne komunikovať s obeťou a nadviaže sa priateľský vzťah. Vzniknutá dôvera sa zneužije vzájomným posielaním polonahých alebo nahých fotiek či videí. Tento scenár funguje rovnako na chlapcov ako aj dievčatá. Keď agresor získa kompromitujúci materiál má obeť v hrsti,“ opisuje Tatiana Ivanič Rybanská z Linky detskej istoty praktiky agresorov na sieti.

Sexuálna šikana na internete podľa klinického psychológa a súdneho znalca Dušana Kešického môže natrvalo poškodiť prirodzenú sexualitu dieťaťa a preto by dospelí nemali o problémoch mlčať.

„Podozrenie, že niekto z nášho okolia zneužíva dieťa je veľmi nepríjemné. Môže ísť o blízku osobu, na ktorej nám záleží. Ak budeme ticho, prispejeme k tomu, aby sa stalo obeťou ďalšie dieťa. Obeťou rozumieme stav dieťaťa, keď mu už nikto nevráti jeho prirodzenú sexualitu, ktorá sa navždy zdeformuje a bude tak odsúdené na celoživotné trápenie. Nielen seba, ale aj tých, ktorí sa budú pokúšať zdieľať s ním v budúcnosti intímnu blízkosť,“ vysvetľuje.

Záber z nakrúcania.

Foto: Kto je ďalší?

Sexuálne obťažované dievča hrá vo filme Kto je ďalší? mladá americká herečka Anita Sonnberger, ktorá film veľmi oceňuje. „Pred pár rokmi som v L.A. absolvovala herecký kurz a vôbec som si nedokázala predstaviť, že raz budem súčasťou takéhoto úžasného filmu. Toto je oveľa viac, než len film. Je to projekt, podľa skutočných udalostí, ako napríklad sexuálne vydieranie, o ktorých treba oveľa viac odborne hovoriť,“ povedala.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >