Konečne dobrá správa! Slovenské deti trávia viac času vonku a viac sa i hýbu

pt, 12. decembra 2021 o 04:56

Nie je to až také zlé, aspoň porovnaní s nedávnou minulosťou. Slovenské deti od 9 do 17 rokov trávia čas vonku a pomáhajú v domácnosti vo väčšej miere než pred pandémiou. Ukázal to prieskum Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch pri ministerstve práce z júna tohto roku. Samozrejme, aj tu je čo zlepšovať.

Mladí trávia viac času vonku než v minulosti, elektronika ale nesmie chýbať. Napríklad denné užívanie mobilu priznala drvivá väčšina, 90 percent detí.

Foto: shutterstock.com

Z prieskumu na vzorke 1423 detí vyplynulo, že tri štvrtiny všetkých detí a dospievajúcich vykonáva aktivity vonku niekoľkokrát za deň, denne alebo takmer denne. Aktívnejšie sú mladšie deti, žiaľ – čím sú staršie, tým menej času vonku trávia. Výskumníci zaznamenali aj regionálne rozdiely – najčastejšie sú deti vonku na východe Slovenska, najmenej v Bratislave.

Zvýšenej obľube sa teší aj šport. „Viac ako polovica všetkých detí a dospievajúcich sa venuje športu alebo inej fyzickej aktivite niekoľkokrát za deň, denne alebo takmer denne,“ konštatujú výskumníci. Športujú viac chlapci ako dievčatá, a aj v tomto prípade mladší. Najaktívnejší športovci sú chlapci v kategórii 11 – 12 rokov, najmenej deti vo veku 15 – 17 rokov. Najviac sa športuje v Bratislave, najmenej okolo nej, teda na západnom Slovensku.

V porovnaní s výskumom o trávení voľného času z roku 2018, teda v období pred pandémiou koronavírusu, nastali v súčasnosti pozitívne trendy. Kým totiž teraz viac ako 75 percent detí uviedlo, že vykonáva aktivity vonku, predtým to bolo len 59 percent. Športovalo dokonca len 39 percent detí, teraz ich je vyše 53 percent.

„Pri interpretovaní rozdielov v rámci jednotlivých časových období je potrebné si uvedomiť, že aktuálny výskum bol realizovaný v čase, keď základné, stredné školy, športoviská, ihriská a pod. boli po dlhom období opäť otvorené, a tak frekvencia aktivít ako športovanie, trávenie času von mohli byť ovplyvnené práve týmto faktom,“ domnievajú sa autori výskumu.

V minulosti sa deti viac než aktivitám vonku, resp. športu, venovali domácim úlohám alebo študijným aktivitám mimo vyučovania. Vtedy túto činnosť uviedlo 74 percent, dnes 66 percent.

Potešujúce sú aj ďalšie údaje: S domácimi prácami alebo staraním sa o niekoho pomáhajú denne zhruba tri štvrtiny detí (74 percent), pred pandémiou tak nerobila ani polovica – 47 percent. V tomto prípade sú aktívnejšie dievčatá než chlapci.

Cennou sa stala aj zábava s priateľmi. Aj keď v čase pandémie osobné stretnutia tvárou v tvár boli zriedkavejšie, v porovnaní s rokom 2018 nie výrazne. Predtým ich v prieskume priznalo na dennej báze 77 percent detí a mladistvých, teraz 71 percent. Čo pokleslo, bola online zábava s priateľmi – pred pandémiou 63 percent, teraz 54 percent a rovnako aj sledovanie televízora.

Ten pozerá niekoľkokrát za deň, denne alebo takmer denne len polovica všetkých detí, viac mladších. Je to zrejme spôsobené tým, že mladí trávia viac času na internete a na sociálnych sieťach, najobľúbenejší je Instagram. Denné používanie mobilu, resp. smartfónu priznalo 90 percent všetkých detí v ankete.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >