Kolónavírus, materino rúško, koháro... Hraví Slováci obohatili jazyk o nové veselé slová

Gabriela Bachárová, 16. mája 2020 o 05:09

Súčasná výnimočná situácia zasiahla naozaj do všetkých oblastí života, aj tam, kde by ste to možno nečakali. Útok koronavírusu obohatil slovenčinu o veľa nových slov súvisiacich práve s pandémiou. Životnosť väčšiny z nich je pravdepodobne časovo obmedzená, ale viaceré z nich majú šancu prežiť snáď úplne všetko.

Kolónavírus v Bratislave.

Foto: SITA

Slovo kolónavírus sa v slovníku objavilo, keď sa po oznámení, že sa Slováci môžu zdržiavať len v rámci jedného okresu, obyvatelia zo západnej časti začali masovo presúvať na východ. S koronavírusom Slovensko bojuje statočne, kolónavírusu sa vzhľadom na stav slovenských ciest asi len tak nezbavíme.

Korunavírus majú v peňaženke ľudia, ktorí vinou pandémie, žiaľ, prišli o časť platu alebo rovno prácu stratili. Snáď sa situácia čoskoro zlepší.

Rúškomil je človek, ktorý si dáva pozor, aby dodržiaval všetky pravidlá spojené s nosením rúšok. Ochranu tváre si nasadí poctivo všade, aj tam, kde by možno nemusel, v lese či na vlastnej záhrade. Dostáva sa mu za to posmechu, on však drží líniu. Ostatní mu môžu poďakovať za ohľaduplnosť.

Korande je nový spôsob randenia. Pekne sa oblečiete, upravíte, skontrolujete v zrkadle, či dobre vyzeráte a potom už len vytočíte číslo svojho miláčika. Strávite s ním pekné chvíle na diaľku. Každý sám u seba doma. Môžete povečerať, pripiť si vínom, pokonverzovať a aj tie ďalšie veci.

Covidiot je vulgárne označenie človeka, ktoré kašle na bezpečnostné opatrenia ako nosenie rúšok či dodržovanie odstupov.

Karanténča je dieťa počaté v domácej izolácii. Uvidíme, či karanténi o deväť mesiacov zásadne zvýšia pôrodnosť alebo skôr stúpne rozvodovosť. Šance sú pomerne vyrovnané.

Karanténiny sú zasa narodeniny, ktoré oslávenec musel stráviť medzi štyrmi stenami a nemohol sa ísť zabaviť medzi kamarátov či rodinu. Aspoň mu zostalo viac času na premýšľanie o živote.

Koroháro nosili na hlave všetci, ktorým sa vinou zatvorených kaderníctiev objavili odrasty, šediny alebo účes stratil svoj tvar. Našťastie, ku kaderníčke sa už možno objednať.

Koronikár je človek, ktorý sleduje všetky možné informácie o koronavíruse a dokonca si o súčasnej situácii vedie zápisky či diár. Môže sa stať zdrojom posmechu, ale s odstupom času informácie, ktoré zhromaždí, nadobudnú na cene. Ako jediný bude presne vedieť odpovedať na otázky ako: Kedy sa vlastne vtedy zatvorili školy či Koľko nakazených sme mali na konci apríla?

Koronamóda. Nová jarná sezóna priniesla do šatníkov dám, pánov aj detí úplnú novinku – rúška. Bodkované, kvetované, dúhové či jednofarebné. Milovníci módy ich so zvyškom outfitu dokázali zladiť priam majstrovsky.

Materino rúško je rúško, ktoré starostlivá mamička vyrobila pre svoje deti.

Nákazník je zákazník, ktorý môže potencionálne nakaziť ostatných nakupujúcich koronavírusom.

Rúškomat, ako už názov napovedá, je automat na výdaj rúšok. Objavil sa vo viacerých mestách, aby si obyvatelia mohli jednoducho a rýchlo kúpiť rúška. Provizórne rúškomaty napríklad na plotoch alebo stromoch sme mali možnosť vidieť tiež.

Vírokracia označuje súbor často nepochopiteľných vládnych nariadení, ktorým sa obyvatelia museli podriadiť.

V Česku zažíva veľkú slávu slovo haranténa, teda domáca izolácia s deťmi, škaredo povedané harantami, čo je zhruba obdoba slovenského slova bastardi. Haranténa výstižne označuje stav, keď toho už rodičia majú akurát tak dosť, ale koniec je ešte v nedohľadne.

Zaujímavé je, že v susednom Česku nové slová súvisiace s pandémiou koronavírusu dokonca zaznamenávajú v internetovom slovníku Čeština 2.0, kam od začiatku koronakrízy pribudlo neskutočných štyristo slov. Tento netradičný slovník sa stal súčastou webového archívu českej Národnej knižnice.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >