„Koláč všetko“ či hľadanie samého seba. Päť zábavných tipov, ako v deťoch prebudiť fantáziu a tvorivosť

Patricia Poprocká, 10. júna 2023 o 05:55

Deti sú od prírody zvedavé a rady vymýšľajú, žiaľ nie vždy im to ostane aj do školského veku. Množstvo povinností a čas strávený pri elektronike kreativitu ubíjajú, a hoci ich do aktivít nemožno nasilu tlačiť, predsa len ich vieme troška prebrať. Tu je päť tipov.

Aj bez elektroniky vo dvojici sa dá dobre zabaviť.

Foto: Shutterstock.com

Prvý krok je najmä u školákov vo vyššom veku dosť nepopulárny a znie: Odložte elektroniku. Bez obmedzenia času za monitorom to nepôjde. Žije sa reálny svet, nie ten virtuálny. Aspoň v určitých hodinách, na ktorých sa dohodnete. A tie môžete stráviť nasledovne:

Vymýšľajte recepty

Zahoďte na chvíľu kuchárske knihy a vymyslite si napríklad „Koláč všetko“. Je to jednoduché. Do veľkej misky popridávajte všetko, čo vám napadne. Nebojte sa kombinovať ani experimentovať. Ako posúch sa to bude dať zjesť v každom prípade. A istí to potretie džemom a poliatie čokoládou.

Maľujte

Áno, stará dobrá ceruzka, pastelky, prípadne farby. Tiež podľa veku a záľub dieťaťa. Maľujte seba navzájom, alebo si vymyslite vlastné obrazy, prípadne to zoberte abstraktne. Nakreslite na papier ľubovoľný tvar, ktorý potom ten druhý má dotvoriť na konkrétny obraz – zvieraťa, predmetu, čohokoľvek.

Tvorte príbeh alebo básne

Do krabičky alebo obálky vložte určité slová, z ktorých potom vytvorte príbeh. Každý vlastný, ale z tých istých slov. Bude veľmi zaujímavé sledovať, kto čo vymyslí. Prípadne sa môžete dať i na poéziu, v tomto prípade bez obmedzení, dohodnite sa, že si opíšete svoje momentálne pocity alebo zážitky vo veršoch. Určite to nebude nuda!

Hrajte spoločenské hry

Môže to niekto považovať za staromódne, nie nadarmo sú však roky či stáročia prostriedkom, ako príjemne stráviť voľný čas. Prispôsobte ich veku a záujmom dieťaťa – od pexesa, žolíka, canasty až po zábavné Aktivity, zložitejšie Dostihy či kráľovské šachy. Nehovoriac o množstve moderných hier, vrátane kooperatívnych či únikových.

Hádajte, kto ste

Je to taká svojpomocná, no veľmi zábavná spoločenská hra, kedy na papierik každý napíše určitú filmovú alebo reálnu postavu. Papierik posunie ďalšiemu človeku, ktorý si ju nalepí na čelo alebo umiestni tak, aby ostatní videli, kým je. On sám to má zistiť konkrétnymi otázkami, na ktoré mu ostatní odpovedia „áno“ alebo „nie“. Ak hráte viacerí, každý má na čele nalepenú tú svoju postavu a hra sa posúva v kruhu. Každý teda môže položiť v jednom kole len jednu otázku. Vyhráva ten, kto sa nájde prvý, a odmenu si určite akú chcete.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >