Knihy bez slov. Výstava v Bibiane ukazuje málo známy žáner detskej literatúry

TASR, gb, 29. júla 2021 o 04:00

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave opäť sprístupnil interaktívnu výstavu Tiché putovanie. Príležitosť pozrieť si cestu svetom „tichých" kníh môžu využiť najmä tí, ktorí výstavu nestihli navštíviť pre pandemickú situáciu minulý rok.

Z výstavy Tiché putovanie.

Foto: Bibiana.

„Tiché knihy, tvorené len z obrázkov, bez textu, postavené na výpovednej sile ilustrácií, predstavujú u nás málo známy žáner detskej literatúry. Vizuálnou formou rozprávajú príbehy, tlmočia emócie, uvádzajú čitateľa do sveta snov a fantázie, no dokážu sprostredkovať aj fakty a reálie," vraví Barbora Lelkesová z Bibiany ku knihám, ktoré sú obľúbené najmä u najmenších čitateľov, predškolákov, ktorí ešte nevedia čítať.

„Úspešne sa využívajú pri výchove detí so špeciálnymi potrebami, najmä u detí s oneskoreným mentálnym vývinom," poznamenala s tým, že v ostatných rokoch sa tento žáner dostal do povedomia aj ako účinný prostriedok na preklenutie bariér pri práci s deťmi prisťahovalcov: „Sú univerzálne použiteľné pre všetkých čitateľov na svete, bez rozdielu jazykových znalostí."

Prednosťou tichých kníh je, že interpretáciu nechávajú plne na čitateľovi. A tak deti „čítajú" to, čo vidia a cítia na obrázkoch a vnášajú do nich svoje predstavy, emócie, zážitky. „Čítanie tichých kníh pomáha deťom rozvíjať kreativitu, vnímať bohatosť detailov, význam farieb, zdokonaľovať vyjadrovacie schopnosti a formovať pozitívny vzťah ku knihe," vysvetľuje Lelkesová.

Výstava predstavuje 130 titulov z 35 krajín sveta - od leporel cez obrázkové knihy pre najmenších až po dobrodružné príbehy a grafické romány. Vybrali ich z medzinárodných zbierok knižnice Bibiany, najmä z kolekcie Bienále ilustrácií Bratislava a Čestnej listiny IBBY (ocenenie práve vydaných kníh, cenu udeľuje Medzinárodné združenie pre detskú knihu). Široké spektrum zaujímavých kníh rôznych umeleckých žánrov z dielne mladých i etablovaných umelcov nezostane len v Bratislave, kde výstava potrvá do 10. októbra. Po skončení v priestoroch Bibiany ju sprístupnia v partnerských kultúrnych inštitúciách a knižniciach na Slovensku. Pozrite si ukážky kresieb v knihách bez slov:

Foto: Bibiana


Foto: Bibiana


Foto: Bibiana


Foto: Bibiana


Foto: Bibiana






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >