Kedy po pôrode prestrihnúť pupočník. Ako dlho má tepať a prečo vlastne?

pt, 22. januára 2022 o 04:36

Dve minúty, ale aj trištvrte hodiny... To všetko je normálny čas, kedy po narodení dieťaťa dotepe pupočník. Kedy ho treba prestrihnúť a definitívne tak oddeliť novorodenca od matky, sa nedá presne určiť, u každého je to rôzne.

K prestrihovaniu popočníka by sa nemalo pristupovať rutinne, ale brať ohľad na jeho skutočný stav. Jeho prirodzené dotepanie má pre dieťa prínosy.

Foto: Shutterstock.com

„Nedá sa to odmerať na čas, dá sa skúsiť, či pupočník ešte tepe alebo nie,“ vysvetľuje vo videu pre združenie Ženské kruhy pôrodná asistentka Zdenka Hanušová.

Slovenské pôrodnice si často určujú limity, ako dlho nechajú pupočník tepať, nie je to však správne. Dôvodom je práve spomínaná individualita každej ženy a bábätka. Kedy pupočník naozaj dotepe, závisí napríklad od toho, aká je veľká placenta, ako dlho sa odlučuje, aké veľké je dieťa, aký dlhý je pupočník. Ako vysvetľuje Zdenka Hanušová, pupočník môže pulzovať v podstate dovtedy, kým sa odlučuje placenta. A to je u každej ženy rôzne.

Zdenka Hanušová približuje, že pupočník vyzerá ako zamotaná telefónna šnúra, modrofialovej farby. Keď dopulzováva, mení sa – bledne do žltobiela a ochabuje.
Nechať ho prirodzene dotepať má pre dieťa výhody. Zdenka Hanušová vysvetľuje, že dieťa má tak viac tekutín, je silnejšie, ružovejšie. Pupočníková krv mu prináša zároveň vzácne kmeňové bunky. Dieťa má potom tiež zľahčený prechod na vlastné dýchanie – jemnejšie sa rozdýchava a menej plače.

Naopak, sú situácie, kedy treba pupočník prestrihnúť okamžite, spravidla vtedy, ak nejde o fyziologický pôrod. Vtedy bábätká prudko zalapajú po dychu a viac plačú.

Pozrite si celé VIDEO Ženských kruhov, ktoré vzniklo vďaka finančnej podpore Veľvyslanectva Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave. Jeho produkciu mala na starosti filmárka Mária Martiniak, známa svojím dokumentom o pôrodoch a násilí pri pôrode Neviditeľná.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >