Kedy je kašeľ príznakom závažnejšieho ochorenia a kedy ho riešiť netreba?

Gabriela Bachárová, 27. októbra 2021 o 05:00

Zatiaľ čo nádchu sú rodičia u svojho dieťaťa ochotní tolerovať, s kašľom končia všetky žarty. Nie je to však choroba, ale obranný mechanizmus, ktorým sa telo snaží zbaviť niečoho, čo doň nepatrí. Utlmovať kašeľ je preto zbytočné a škodlivé.

Pri kašli je veľmi dôležité veľa piť, pomáha ho vykašliavať hlieny.

Foto: Shutterstock.com

Pediatrička Martina Milkovičová spísala na svojom facebookovom profile užitočné rady, ako postupovať, keď sa u dieťaťa objaví kašeľ. Viaceré z nich asi rodičov prekvapia.

„Suchý kašeľ je všetkým dobre známy. Začína ním vlastne každá infekcia dýchacích ciest. Suchý kašeľ môže byť prejavom začiatku nezávažnej infekcie dýchacích ciest a ísť ruku v ruke s nádchou. Zbystrila by som vo chvíli, keď nechce za dva tri dni prestať a predať štafetu kašľu vlhkému, dieťa má teplotu, bolí ho v krku, kašeľ sprevádza bolesť na hrudníčku,“ popisuje pediatrička. Medzi ďalšie varovné príznaky patria únava, dieťa nie je živé ako inokedy.

Vlhký kašeľ, keď sa to už dieťaťu takzvane „trhá na hrudníčku“, je známkou, že uzdravovanie je na dobrej ceste. „Vlhký kašeľ po infekcii dýchacích ciest môže trvať u detí aj niekoľko týždňov. Vydržte to. Mávnuť nad tým rukou však môžete iba v prípade, ak dieťa v noci sladko spí, odkašle si ráno po prebudení alebo chrchle, keď behá ako králik Duracell, prípadne keď v zime vybehne z vyhriateho bytu či auta do mrazu,“ uvádza lekárka.

„Ak však dieťa vykašle hlien, ktorý má inú ako priehľadnú farbu, kašľať ho bolí, má teplotu alebo je dýchavičné - to znamená, že dýchanie počujete z kuchyne, výrazne sa mu pohybuje krčná jamka, bruško alebo miesta medzi rebrami - rýchlo k lekárovi. Nemusím písať, že ak sa dieťa samo uloží do postele, je zle. Zmena správania inak aktívneho dieťaťa znamená pohotovostný režim a jednu nohu v čakárni,“ upozorňuje Martina Milkovičová.

Trpezlivosť ruže prináša

Čo s kašľom môžete urobiť doma? Lekárka vraví, že niekedy je najlepšie neurobiť nič. Chybou je suchý kašeľ tlmiť, ako sa to stále odporúča. V skutočnosti však môžu prostriedky na tlmenie kašľa spôsobiť, že ho naozaj utlmíte a nebude sa môcť zmeniť na dobrý, vlhký, ktorým sa telo zbavuje mikroorganizmov. Odstránite síce symptóm, ale nie príčinu. Ak však dieťa nemôže kvôli kašľu v noci spať, môžete mu skúsiť podať fenistilové kvapky.

„Snažte sa dieťa zavodňovať. Vlhkému kašľu nechajte voľný priebeh,“ radí lekárka. Pripúšťa, že na vykašliavanie môžu byť vhodné niektoré voľne dostupné prípravky z lekárne. Nedá sa však od nich čakať, že kašeľ zastavia, to nie je ich úlohou. Lekárka často v ordinácii počúva vety ako: Dali sme Mucosolvan, ten kašeľ nezastavil, tak sme použili Bromhexin. „Prezradím vám tajomstvo. To ani jeden z týchto sirupov nevie. Pomôžu dieťaťu odkašľať si, keď sa dajú ráno alebo na obede,“ vraví pediatrička. Ak ich dáte k večeru, môžete v noci čakať kašľací maratón.

„V prípade vlhkého kašľa môžete použiť všetky dostupné rady našich babičiek, svokry, susedky, čarodejníc, vesmíru, babky bylinkárky, rôzne guličky aj rady doktora Googla. Nepokazíte tým nič. Len veľmi prosím, skúste nespáliť dieťaťu kožu na hrudníčku – ja som už videla všeličo,“ hovorí.

Dieťa s kašľom bez komplikácií môže von, ale nemala by tam byť zima a treba mu zaradiť nižší rýchlostný stupeň. „Dajte kašľu čas a netlačte na pílu. Viem, že to chce občas pevné nervy, ale pokojný rodič je polovica úspechu. Verte, neverte, ale vety „Ja sa z toho kašľa zbláznim, čo som komu urobila, som zvedavá, čo na to šéf, paráda a máme po peknom víkende" sú pre kašlík takým hnojivom,“ uzatvára Martina Milkovičová.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >