Kde zatkli Jánošíka, kde je druhý Vlkolínec? 10 tipov na rodinné výlety do tajomných kútov Slovenska

Patricia Poprocká, 16. júla 2021 o 04:17

Viete, kde je Sihla, Bretka či Slopovo? Slovensko sa má čím pýšiť, a to nielen najznámejšími turistickými atrakciami, ale aj takými, o ktorých sa toľko nehovorí. Práve takýchto 10 nádherných miest vám dnes predstavíme s fotografom Martinom Babaríkom.

Martin Babarík na potulkách Slovenskom, na vrchu Malá Chochuľa.

Foto: Marek Vargic

Martin Babarík je fotograf a grafický dizajnér z Rimavskej Soboty. Fotenie prírodných krás patrí medzi jeho srdcové záležitosti, no blízko má aj k divadelnej fotografii. Je fotografom ankety Strom roka Slovensko, ktorú už 19. rokov organizuje nadácia Ekopolis. Má za sebou viaceré samostatné výstavy a ocenenia z rozličných fotografických súťaží. Naposledy to boli čestné uznania z International Color Awards a Black & White Spider Awards.

Na facebooku založil stránku Slovenské stromy, kde nájdete fotografie a opisy výnimočných stromov Slovenska. „Výnimočné svojim druhom, vekom, či príbehom. Každý z nás určite taký pozná. Niektoré prežili stovky rokov a je len na nás, aby tu boli aj po nás. Chráňme si ich,“ odkazuje.

Ako vraví, príroda preňho znamená akýsi únik do krajiny, v ktorej nemyslí na povinnosti či starosti. „A tento pokoj si potom so sebou odnášam vo forme fotografií. Milovníci koní vravia, že najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta. Neberiem im to, ale pohľad na svet z horského hrebeňa je krajší,“ usmieva sa Martin. Poďme sa teda spolu s ním prejsť slovenskými nádherami, tu je 10 tipov na rodinné výlety.

Spomienka na husitov

Foto: Martin Babarík

V obci Lúčka (Národný park Slovenský kras) sa nachádza stredoveký kostol z 13. storočia. V 15. storočí ho obsadili vojská Jána Jiskru z Brandýsa, po nich bratríci a tak získal kostol prívlastok husitský. Dnes je to voľne prístupná stredoveká pamiatka, ktorú určite stojí za to navštíviť.

Skoro ako vo Vlkolínci

Foto: Martin Babarík

Osada Kysuca (Drábsko) nezmizla do zabudnutia len vďaka niekoľkým nadšencom. V 80-tych rokoch minulého storočia mala túto jedinečnú architektúru zaplaviť plánovaná výstavba priehrady, z ktorej nakoniec zišlo. Po zmene režimu osadu v 90-tych rokoch „objavili“ už spomínaní nadšenci, chátrajúce drevenice odkúpili a začali im písať nový život. Vrátili sa sem aj niektorí pôvodní obyvatelia. Dnes ju zvyknú prirovnávať k Vlkolíncu a človek sa tam cíti veľmi príjemne.

Stanovačka pri jaskyniach

Foto: Martin Babarík

Vodná nádrž Parina, pri náučnom chodníku Majdán v Horných Orešanoch, bola postavená v roku 1993, hlavným dôvodom bol nedostatok vody pre rybné hospodárstvo. Má tiež ochrannú funkciu v čase jarných prívalových vôd, či letných búrok. V okolí je množstvo jaskýň a vzácnych stromov. Ideálne miesto pre rodinnú cykloturistiku s možnosťou stanovania.

Vzácne staré duby

Foto: Martin Babarík

Panónsky pasienkový dubový háj Gavurky pri obci Dobrá Niva. Nachádza sa v ňom až 600 jedinečných starých dubov, na ktorých sa v minulosti prevádzala polardovaná (korunová) ťažba dreva. Vďaka nej stromy získali jedinečné tvary. V chránenom areáli Gavurky platí štvrtý stupeň ochrany.

Tajomná lávová hora

Foto: Martin Babarík

Pohanský hrad je prírodná rezervácia v Cerovej vrchovine. Tajomná lávová hora skrýva v sebe nesprístupnené jaskyne, ktoré kedysi obývali naši pravekí predkovia. Na hore sa nachádzajú zvyšky kamenného valu starých Keltov a pozostatky slovanského hradiska.

Krasový tunel

Foto: Martin Babarík

Náučný chodník Prielom Muráňa začína v obci Bretka pod starým kostolom. Jeho súčasťou je viacero jaskýň, napríklad aj jaskyňa a bralo Peško. Táto jaskyňa je 17 metrov dlhý krasový tunel s otvormi na oboch stranách. V samotnom Prielome Muráňa sú zvyšky starej huty a studnička. Pokračovaním ďalej po zelenom značení sa dostanete k vzácnym starým dubom.

Ticho a výhľady

Foto: Martin Babarík

Predné Rosniarky je ikonické miesto nad Banskou Štiavnicou. Bol to magický moment ocitnúť sa tu úplne sám a vychutnávať si v tichu nekonečnú inverziu s vyčnievajúcim Sitnom. Dostať sa sem môžete od Červenej studne, prípadne z Hornej Rovne cez vrch Tanád. Prekrásna prechádzka i výhľad.

Kde zatkli Jánošíka

Foto: Martin Babarík

Vrch Slopovo (851 m n. m.) pri Klenovci je známy predovšetkým milovníkom paraglajdingu. Jeho vrchol zdobí rozhľadňa s výhľadmi od Vysokých Tatier po maďarskú Matru. Je to však aj historicky významné miesto. Neďaleko týchto miest býval Uhorčík, alias Martin Mravec, člen Jánošíkovej družiny. Mal postavenú drevenicu na dnešnom Mravcovom vŕšku. V marci 1713 v noci tridsiati drábi Liptovskej Sédrie pod hlavným velením zemana Andreánskeho obkľúčili Mravcov dom a Jánošíka s Uhorčíkom zatkli.

Vodopády v Raji

Foto: Martin Babarík

Kláštorisko je ruina kartuziánskeho kláštora z 13. storočia, nachádzajúca sa v Slovenskom raji v nadmorskej výške 760 m n. m. Dostanete sa k nemu aj najkratšou roklinou Slovenského raja – Kláštorskou roklinou. Jedným zo siedmich vodopádov tejto rokliny je aj Dúhový vodopád.

Bicyklom okolo tajchu

Foto: Martin Babarík

Tajch Hrončok je technická pamiatka, ktorá v minulosti slúžila ako akumulačná vodná nádrž na podporu plavenia dreva Kamenistým potokom a následne Čiernym Hronom po Hronec, prípadne až po pílu na Štiavničku. Tajch bol vybudovaný v roku 1881. Dnes slúži na rybolov a ako turistický objekt. Dostanete sa k nemu napr. po Vrchárskej cyklomagistrále z obce Sihla, popri Chránenom areáli Meandre Kamenistého potoka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >