Kde všade dostanú rodiny s deťmi zľavu? Tu je užitočný prehľad

pt, gb, 18. januára 2019 o 06:02

Niekedy stačí, že máte dieťa, inokedy je ešte potrebný príjem do určitej hranice. Rodiny s deťmi majú nárok na viacero zliav a výhod. Vo väčšine prípadov si však treba o ne požiadať. Prinášame vám prehľad zliav pre rodiny s deťmi.

Na cestovnom rodiny ušetria.

Foto: Shutterstock.com

Cestovanie

V tomto prípade platí zľava pre každého a automaticky. Deti do šesť rokov neplatia v MHD, vo vlakoch ani v autobusoch. Keď dovŕšia šesť, v autobusoch a MHD už musia platiť zľavnené cestovné, rýchlikmi môžu cestovať zadarmo podobne ako seniori. Teda na určitý vymedzený počet voľných miest v každom spoji v rámci bezplatnej prepravy, ktorá sa vzťahuje len na druhú triedu, nie prvú. Na jej získanie sa treba registrovať - predložiť príslušné doklady a fotografiu. Pre IC vlaky možnosť bezplatnej prepravy nie je. Ak už nie je voľné miesto na bezplatnú prepravu, musia si deti kúpiť lístok, o polovicu lacnejší v porovnaní s cenou dospelého. Ak majú potvrdenie zo školy, na trase školy a bydliska majú nárok na bezplatné cestovanie osobným vlakom nepretržite. Potrebný je však tiež lístok - na bezplatnú prepravu.

Letecké spoločnosti tiež poskytujú zľavy na deti. Deti do dvoch rokov zvyčajne cestujú zadarmo alebo len s malým poplatkom, ale nemajú nárok na vlastné sedadlo, musia sedieť na kolenách rodičov. Nad dva roky už musia mať riadnu letenku, aj keď cena je nižšia než v prípade dospelého. Líši sa podľa jednotlivých spoločností.

Zľava na daniach

Nárok má jeden z rodičov, a to na každé dieťa. Ak sú deti malé, rodičia ušetria na daniach dvojnásobok peňazí. Z daní si každý rodič môže na dieťa mesačne odpočítať 22,17 eura, na dieťa do šesť rokov to od apríla bude 44,34 eura. Znižuje sa priamo daň, čo teda ľudia pocítia priamo vo výplate. Zamestnanci každý mesiac, živnostníci len raz, pri daňovom priznaní. O daňový bonus však treba požiadať, ľudia síce nárok majú, ak si však nepožiadajú, nedostanú nič. Ľudia, ktorí majú viac detí, môžu mať nárok aj na takzvaný záporný daňový bonus – keď im vyjdú úľavy vyššie ako daň samotná. V takom prípade im štát peniaze doplatí.

Športové aktivity

V tomto prípade máme čo doháňať vyspelé krajiny. Napríklad zimné lyžovačky. Kým v Rakúsku či Nórsku majú deti do šesť rokov automaticky lístok bezplatne, naše strediská pýtajú peniaze neraz už za trojročné deti. Pravidlom sa stáva, že deti nemajú 50-percentnú zľavu, ale napríklad pri cene 12 eur za dospelý lístok stojí ten detský 8 eur. V každom prípade, zľava to je, i keď človek z nej nemá dvakrát príjemný pocit. Športoviská, napríklad aj aquaparky či klziská ponúkajú zvýhodnené rodinné vstupenky.

Bezplatný účet v banke

Môže ho získať každý, koho mesačný príjem nepresahuje 400 eur. Väčšina mamičiek na materskej toto kritérium spĺňa. Nízky príjem však nie je jedinou podmienkou. Majiteľ bezplatného účtu nesmie mať žiaden iný bežný účet, iba depozitné produkty ako napríklad vkladový účet, vkladnú knižku alebo sporenie. Ďalšou podmienkou je, že obmedzená celková suma platobných operácií pripísaných na účet – nesmie byť vyššia než 5 600 eur za rok. O takýto účet si každý musí požiadať. Banka musí okrem bezplatného vedenia aj založenia účtu po splnení podmienok klientovi poskytnúť a obnovovať medzinárodnú debetnú platobnú kartu, neobmedzený počet vkladov a výberov či už na pobočke alebo z bankomatu príslušnej banky, neobmedzený počet prevodov a trvalých príkazov vrátane inkasa, ako aj platieb kartou.

Zľava na doplatky za lieky pre deti

Ak máte dieťa do nedovŕšených šiestich rokov, ktoré je často choré a v lekárni necháte za lieky, dietetické potraviny či zdravotnícke pomôcky hradené z verejného zdravotného poistenia viac ako desať eur štvrťročne, zdravotná poisťovňa vám vráti všetko nad túto hranicu. Stanovuje to zákon o úhradách za lieky.

Rodičia detí, ktoré kritériá spĺňajú, nemusia žiadosť o preplatenie peňazí posielať do zdravotnej poisťovne ani nie je potrebné, aby odovzdávali poisťovni doklady z registračnej pokladne, ktoré im vydajú v lekárni. Všetky potrebné údaje poisťovňa eviduje vo svojom informačnom systéme a do 90 kalendárnych dní od skončenia štvrťroka zašle príslušnú sumu priamo na bankový účet alebo poštovou poukážkou na adresu, ktorú má poistenec nahlásenú v informačnom systéme.

Ak ide o sumu menšiu ako tri eurá, poisťovňa ju nebude do 90 dní uhrádzať. Poistenec o ňu nepríde, poisťovňa mu sumu zaplatí v ďalšom štvrťroku.

Polovičné koncesionárske poplatky

Chudobnejšie rodiny majú nárok na zľavu na koncesionárskych poplatkoch. Výška sa znižuje na polovicu tomu, kto poberá dávky v hmotnej núdzi alebo je osobnou spoločne posudzovanou s poberateľom tejto dávky. Na polovičnú sadzbu majú nárok aj poberatelia vdovského, sirotského či invalidného dôchodku. Na adresu Rozhlasu a televízie Slovenska je potrebné poslať tieto doklady: vyplnený formulár Zmena sadzby úhrady, potvrdenie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR o poberaní dávok či potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o poberaní dôchodku aj evidenčné číslo SIPO. Dnes je základná výška poplatku 4,64 eura, po zľave to bude 2,32 eura mesačne.

Dovolenka s deťmi lacnejšia

Deti do nedovŕšených šiestich rokov majú vo väčšine hotelov či penziónov ubytovanie zadarmo, ale nezískavajú nárok na samostatné lôžko. Buď spia s rodičmi alebo na prístelke. Zľava sa môže týkať aj starších detí, závisí na konkrétnom ubytovacom zariadení, aké podmienky si zvolí. Možno nájsť napríklad ponuku bezplatného ubytovania pre dve deti do pätnástich rokov, ak s nimi budú na dovolenke dvaja dospelí. Hotely sa dnes snažia zaujať zákazníkov, lákajú ich na rôzne výhody, vyplatí sa preto hľadaniu ubytovania venovať viac času a pozornosti. Ušetriť môžu rodiny s deťmi počas dovolenky aj na stravovaní. Deti do šiestich rokov niekde neplatia nič, do 12 rokov polovicu.

Rekreačné poukazy

Od začiatku roku platí zákon o rekreačných poukazoch. Štát ľudom, teda aj rodinám s deťmi, zaplatí 55 percent z ceny dovolenky, maximálne však 275 eur ročne. Z dovolenky v hodnote 500 eur tak človek dostane najviac 275 eur. Nárok na rekreačný poukaz majú pracovníci firiem, ktoré zamestnávajú 50 a viac zamestnancov. Menšie firmy ho môžu poskytovať dobrovoľne.

Rodinné zľavy na kultúrne podujatia

Rodinné vstupné a zľavy pre deti sú na kultúrnych podujatiach tradíciou. V kinách majú deti do 12 rokov a študenti zľavu zvyčajne dvadsiatich percent. Zľavy sa samozrejme týkajú aj múzeí, napríklad Historické múzeum Slovenského národného múzea v Bratislave ponúka žiakom a študentom vstup za štyri eurá, plná cena je pritom desať eur. Jeden dospelý a maximálne dve deti tu zaplatia dohromady dvanásť eur a dva dospelí s najviac tromi deťmi dvadsať eur.

Rodina môže ušetriť aj v divadlách, napríklad Slovenské národné divadlo v Bratislave má pre žiakov a držiteľov študentských preukazov zľavu od 40 do 50 percent. A čo hrady, zámky? Základné vstupné na obľúbený Bojnický zámok stojí deväť eur, za dieťa do dovŕšenia troch rokov rodič neplatí nič, od troch do šiestich rokov tri eurá a od šiestich do pätnástich rokov 3,50 eura.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >