Každý deň jeden dobrý skutok. Ako viesť deti k nezištnej pomoci ostatným

Gabriela Bachárová, 17. septembra 2019 o 05:00

Chcete, aby vaše dieťa nezištne pomáhalo druhým, pretože to považujete za dôležitú hodnotu? Ako ho k tomu nenásilne priviesť?

Pomáhať druhým ľudom je správne.

Foto: Shutterstock.com

Na Slovensku práve prebieha Týždeň dobrovoľníctva, v rámci ktorého je možné prihlásiť sa na množstvo dobrovoľníckych aktivít. Inšpirujte sa a preneste ideály nezištnej pomoci aj do svojej rodiny. Ako deťom vysvetliť, čo je pomoc druhým a dobrovoľnícka aktivita? „V skautingu máme denný príkaz, aby náš člen vykonal denne aspoň jeden dobrý skutok. Snažíme sa im vysvetliť, čo je to dobrý skutok a pomáhame si vysvetlením, že je to čin alebo aktivita, z ktorej nemajú priamy úžitok alebo osoh. Jediný prijateľný úžitok je dobrý pocit z vykonaného dobrého skutku,“ hovorí Juraj Lizák, riaditeľ Ústredia Slovenského skautingu.

Deťom je tiež potrebné vysvetliť, že pomáhať druhým by nemali len preto, že ich za to niekto pochváli. „Niekedy sa nám z detí stanú lovci dobrých skutkov a pred začiatkom schôdzky a na tábore nám každú chvíľku prídu oznámiť, čo dobré spravili. Ich motivácia je v tomto prípade hlavne vaša pochvala. Samozrejme, že to nie je zlé, ale z tejto externej motivácie sa ich snažíme usmerniť tak, aby sa z robenia dobrých skutkov stal trvalý návyk a boli motivovaní sami sebou, teda svojou internou motiváciou," uvádza Juraj Lizák.

Kde všade môžu deti pomáhať?

Kdekoľvek. Mladším deťom je ešte dobré podľa Juraja Lizáka presne vymenovať úlohy, ktoré môžu plniť, napríklad pustiť staršieho človeka sadnúť, pomôcť doma upratať, doučiť spolužiaka alebo mladšieho súrodenca, zdvihnúť smeti v prírode.

„Dobrovoľníctvo by na druhej strane nemalo deťom nahrádzať ich povinnosti. Napríklad na skautskom tábore vykonávajú deti pomocné práce v kuchyni a musia si udržiavať poriadok v ubytovacích zariadeniach. Aktivity a činnosti v súvislosti s týmito povinnosťami nemôžeme považovať za dobré skutky a dobrovoľníctvo. Až činnosť nad rámec bežných povinností je dobrovoľníctvo,“ komentuje Juraj Lizák.

Ako sa zapojiť do organizovaného dobrovoľníctva?

Dobrovoľníctvo detí a mládeže by malo mať podporu aj v škole, na západe alebo v Ázii je to úplne bežné. Na Slovensku niektoré školy vytvárajú vlastné iniciatívy na podporu dobrovoľníctva – zbierky hračiek pre chudobnejšie deti, zbierky papiera, rôzne druhy upratovania.

„Okrem toho môžeme využiť na zapojenie programy mimovládnych organizácií, akými sú napríklad Slovenský skauting alebo nadácií. Napríklad nadácia Pontis robí každoročne akciu Naše mesto, kam sa ľudia môžu prihlásiť na výpomoc. Verejnosť sa vie zapojiť aj cez sieť dobrovoľníckych centier, ktoré sú vo väčšine veľkých slovenských miest a prepájajú dobrovoľnícky dopyt a ponuku," vymenúva možnosti Juraj Lizák.

Príklad rodičov

Ak chcete, aby si vaše deti všímali druhých ľudí a dokázali im pomôcť, bežte im vlastným príkladom. „Príklad rodičov je ten najlepší výchovný nástroj. Ak s tým zatiaľ nemáte skúsenosti, začnite s nepravidelnou činnosťou a zapojením sa do aktivít iných organizácií vo svojom okolí. Pri dobrovoľníctve platí zásada, že vieme darovať dve základné veličiny. Prvým z nich sú zdroje v podobe materiálu alebo priamo peňazí. Druhým z nich je čas. Pri čase si treba veľmi vymedziť koľko času chcem v týždni dobrovoľníctvu venovať. Na začiatok by som dal maximálne tri až päť hodín týždenne,“ vraví Juraj Lizák.

Tak isto odporúča, aby sa ľudia realizovali iba v projektoch, ktoré ich tešia a dávajú im zmysel. Dá sa začať dobrovoľníčiť aj s deťmi. „Veľa našich skautských vedúcich napríklad začínalo ako rodičia detí, ktorí prišli pomôcť variť na tábor alebo postaviť chatu pre decká. Keď ich deti odrástli, tak si vzali na starosť vlastnú skautskú skupinu. Mládežnícke organizácie sú ideálny priestor pre takéto viacgeneračné dobrovoľníctvo,“ uzatvára Juraj Lizák.

Symboly sú pre deti dôležité
Dobrým pomocníkom pri motivácii detí vedia byť rôzne medzinárodné dni. „Deti veľmi vnímajú symboliku aktivít a vedia si spojiť, že keď bol medzinárodný deň Zeme, upratovali sme v prírodu. Keď bol medzinárodný deň vody, tak robili činnosti spojené s čistou vodou,“ povedal Juraj Lizák. Prehľad medzinárodných dňov si môžete pozrieť na tomto odkaze.

O čom je Týždeň dobrovoľníctva?
V pondelok sa na Slovensku začal Týždeň dobrovoľníctva, v rámci ktorého jednotlivci aj skupiny kamarátov, kolegov či spolužiakov môžu venovať svoj čas tým, ktorí to potrebujú, a nezištne pomôcť organizáciám vo všetkých krajoch Slovenska.

„Väčšinou ide o jednoduché aktivity, ako je napríklad úprava prostredia, zariadenia, buď exteriéru, alebo interiéru, ďalej maľovanie, kosenie či hrabanie," hovorí prezidentka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií Alžbeta Brozmanová Gregorová. Doplnila, že neraz ide aj o prácu s klientmi organizácií, teda rôzne tvorivé dielne, aktivity, vychádzky a stretnutia s klientmi. „Treba to chápať ako takú ochutnávku dobrovoľníctva," dodala Brozmanová Gregorová.

Dobrovoľnícke centrá v tomto týždni plánujú rôzne aktivity, vďaka ktorým si ľudia môžu vyskúšať, aké je to vykonávať dobrovoľnícku činnosť. Informácie o nich nájdu aj na webovej stránke projektu www.tyzdendobrovolnictva.sk.

V bratislavskej Starej tržnici sa napríklad v sobotu (21. 9.) predstaví 30 neziskových organizácií v rámci Trhu dobrovoľníctva. Každý človek si tam môže pre seba nájsť vhodnú dobrovoľnícku aktivitu. „Trh dobrovoľníctva je ideálnou príležitosťou zoznámiť sa s prácou organizácií a zistiť, ako fungujú. Ľudia tak najlepšie pochopia, prečo a ako im treba pomôcť," tvrdí riaditeľka Bratislavského dobrovoľníckeho centra Gabriela Podmaková.

Centrum na svojej webovej stránke uvádza prehľad dobrovoľníckych aktivít v Bratislavskom kraji na celý týždeň. Zahŕňajú napríklad čítanie seniorom, rozhovory alebo prechádzanie sa s nimi, skrášľovanie záhrady v domove seniorov či v materskej škole. Tiež upratovanie detskej herne, rekonštrukciu tréningového centra pre vodiace a asistenčné psy, umývanie okien v rôznych priestoroch, označovanie kníh v knižnici či pomoc pri tvorivých dielňach ľudí s mentálnym postihnutím.
Zdroj: TASR







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >