Kalamárka – slovenský Ardšpach, skalný skvost nad Detvou je nielen pre horolezcov

Daniel Šarga, 24. septembra 2021 o 04:29

„Poznáš Adršpašské skaly na severe Česka?,” opýtala sa ma švagriná cestou na tohtoročnú dovolenku do Banskej Štiavnice. „A tie naše, na Slovensku?, ” pokračovala po mojej kladnej odpovedi. Tie prvé som poznal, ale nemal som tú česť vidieť ich, o tých druhých som, priznám sa, nepočul. Tak sme sa rozhodli pre malú odbočku smer Detva. V tej chvíli som netušil, čo za skalnú nádheru zakrátko uvidím.

Kalamárka je pozostatok z vulkanickej činnosti Poľany, vyhasnutej sopky.

Foto: Daniel Šagra

Vystúpili sme z áut v mestskej časti Detva – Stavanisko a pred nami sa vlnila panelová cesta smerom k lesu s celkom solídnym prevýšením. Mohli sme ten kilometer a pol absolvovať aj autom, no radšej sme si to poctivo vyšliapali. Dve rodiny so štyrmi deťmi, prečo nie...

Keďže som o Kalamárke mal dovtedy pramálo informácií, naozaj som nevedel, že za hodinku uvidím majestátne skaly, týčiace sa do výšky 20 metrov. Sú vyhľadávaným miestom pre lezcov z celého Slovenska a tým, že majú takmer zvislý tvar, sú špecifické a očarujúce.

Prechádzka chodníčkom popri skalách má magickú atmosféru, ako v rozprávkovom lese.

Foto: Ján Košuth

„Kalamárka je pozostatok z vulkanickej činnosti najväčšieho stratovulkánu v strednej Európe – Poľany. Tvorí ju stĺpcovitý andezitový výbežok vo výške 803 - 816 m s vrcholovou plošinou chránenou z troch strán vysokými zvislými skalnými stenami. Iba z východu bol vybudovaný val dlhý približne 50 m nad terénom. Toto miesto je aj významné archeologické nálezisko. Bolo osídlené už v neskorej dobe bronzovej lužickou kultúrou,” dozvedáme sa v sprievodcovi o Kalamárke.

S malými deťmi sme logicky nemali lezecké ambície, zato sme si ich poriadne poprezerali. Prešli sme sa po náučnom chodníku, kde nechýbali informačné tabule o archeologických nálezoch, histórii hradiska aj o živočíchoch žijúcich v tejto prekrásnej časti Podpoľania.

Netrvalo dlho a deti sa postrácali v obrovských skalných masívoch, z ktorých potom hulákali po sebe, kto koho skôr nájde. Špecialitka bola drobná štrbina medzi dvoma skalami o šírke necelého metra, kde mal dospelý človek problém prejsť… Ale nakoniec sme to zvládli. Čaro prostredia dotvárali tiene skál a stromov a celková prevaha tmavých farieb aj uprostred slnečného dňa.

V špárach je najväčšia zábava.

Foto: Ján Košuth

Liezť sme teda neliezli, no spolu s deťmi sme si vychutnali prácu profíkov, ktorí sa tam štverajú po skalách v každom ročnom období sedem dní v týždni. Podľa lezeckej príručky o Kalamárke päť rôznych oblastí ponúka až 649 ciest. Najrozsiahlejšie sú Horné skaly s 320 cestami, na Dolných Skalách je ich 211. V Južných skalách je zasa množstvo ľahších a stredne náročných ciest.

Kalamárka je lezecký skvost Slovenska. „Milujú to tu nadšenci líšt, lištičiek, mikrolištičiek a špár a tiež tí, čo si občas radi prevetrajú svoje vklinence či friendy (prostriedky na istenie pri lezení, pozn. red.). Na Kalamárke je najpríťažlivejšia magická atmosféra. Občas sa vie trochu stratiť v hluku obliehajúcich davov počas slnčených víkendov, ale kto chce, nájde si ju v pokoji a s pokorou vychutná, ” vystihuje prostredie lezecký sprievodca o Kalamárke.

Nájdu sa aj cesty pre deti.

Foto: Vladimír Masrna

Keď sme sa v prostredí skál konečne všetci našli, nasledovalo fotografovanie, niečo rýchle pod zub a spiatočná cesta k autám. Dolu sme to zrýchleným krokom zvládli už za polhodinku. Dal som si záväzok, že vždy keď pôjdem okolo Detvy, zastavím sa aj na tomto krásnom mieste nad ňou.

Určite zas nabudúce... Na Kalamárke je stále čo robiť.

Foto: Daniel Šagra





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >