Kabínka na prezliekanie? Kdeže. V Španielsku podporujú dojčenie i na plážach

Patricia Poprocká, 1. februára 2023 o 05:03

Kabínka na prezliekanie či sklad slnečníkov? Kdeže. Drevená búdka na pláži takto z diaľky možno vyzerá, v skutočnosti je to „sala de lactancia,“ čiže po našom – miestnosť na dojčenie. Aj takto vychádzajú dojčiacim ženám v ústrety v Španielsku.

Nech sa páči, vojdite...

Foto: Radovan Varchola

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie aj ďalších uznávaných odborníkov úspešnosť a dĺžka dojčenia závisí do značnej miery aj od toho, ako sa k tomu stavia spoločnosť. Ak má žena vytvorené podmienky na dojčenie mimo domu a cíti podporu a akceptáciu okolia, dojčí spravidla dlhšie. O výhodách dojčenia starších detí sme už písali aj na stránke ahojmama.sk (viac napríklad v tomto článku) a zrejme si to uvedomujú aj v Španielsku, kde i na maličkých prímestských plážach možno nájsť takéto miestnosti, aby ženy podporili v dojčení.

Ideál je, ak je dojčenie považované za normu, samozrejmosť, nad ktorou sa nikto nepozastavuje, a žena dojčí svoje dieťa kdekoľvek podľa potreby – aj na plnej pláži. Zatiaľ to však tak nie je, mnohé ženy (aj u nás či v Česku) sa stretávajú s výčitkami za to, že dojčia na verejnosti. Preto uprednostňujú súkromie a miestnosť, kde sa dá uchýliť, je pre ne vítaným útočiskom. „Lepšia kabínka ako nadávky. Ja osobne by som asi tiež radšej išla do kabínky, ale tu také nemáme,“ vraví Slovenka Gabriela.

Nenápadná drevená búdka.

Foto: Radovan Varchola

V španielskom mestečku Melicena na juhu neďaleko Malagy je v laktačnej miestnosti pre ženy nachystané všetko pre základný komfort – žiaden veľký luxus, ale postačuje. Stolička, stôl na rozloženie vecí, skladací prebaľovací pultík, vetranie cez okná a – ventilátor do letných horúčav. Čo poviete, dobrý nápad?

Veľký luxus to nie je, ale na základný komfort postačuje.

Foto: Radovan Varchola

More je nádherné aj na konci januára, na kúpanie však pre väčšinu príliš chladné..

Foto: Radovan Varchola


ANKETA:

Páči sa vám laktačná miestnosť na pláži?

77,8%



16,7%



5,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >