K zubárovi už v jednom roku. Nie je to zbytočné

Gabriela Bachárová, 23. októbra 2018 o 09:54

Prvú návštevu u zubára by malo dieťa absolvovať už po dovŕšení jedného roku. Zúbky sú síce v tomto veku ešte väčšinou v poriadku, ale aj tak má vyšetrenie zmysel.

S návštevou zubného lekára neotáľajte.

Foto: Shutterstock.com

O tom, že najmenšie deti nie sú častými návštevníkmi zubných ordinácií, svedčia aj štatistiky Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „Preventívnu prehliadku u zubného lekára absolvovalo v minulom roku len jedenásť percent detí do troch rokov. Najpoctivejšie chodí na zubné prehliadky mládež vo veku šestnásť až osemnásť rokov,“ uviedla Beata Havelková, riaditeľka odboru zdravotného a revízneho Všeobecnej zdravotne poisťovne.

Rodičia najmenších detí si často myslia, že ísť s potomkom k zubnému lekárovi tak skoro je zbytočné, pretože predsa ešte nemôže mať kaz a v ústočkách sa belie len zopár zúbkov. Posledné sa objavujú až okolo tretieho roku. Lenže plak zložený z baktérií sa na zuboch môže objaviť okamžite a odtiaľ je už len krôčik k vytvoreniu kazu. Vážnou hrozbou je aj zápal ďasien.

„Prvá preventívna prehliadka poskytuje rodičovi informácie o výžive a prvých krokoch v ústnej hygiene a je to príležitosť odstrániť mnohé zlozvyky bez toho, aby sa zub poškodil. V našej praxi sa stretávame často s chýbajúcimi informáciami o ústnom zdraví,“ hovorí predsedníčka Výboru Slovenskej komory zubných lekárov pre prevenciu a hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo profesorka Neda Markovská.

Rodič dostane poučenie o vhodnej zubnej kefke pre dieťa aj o správnom spôsobe čistenia zúbkov, ktoré by malo prebiehať ideálne po každom jedle. Význam má pritom nielen čistenie samotných zúbkov, ale aj ďasien.

Nepravdivý je dosť rozšírený názor, že prehliadky u zubára nemajú u najmenších detí význam, pretože mliečne zuby tak či tak vypadnú. Stav prvého chrupu má však veľký vplyv na kvalitu stálych zubov, modeluje ústnu dutinu a rozloženie stálych zúbkov.

Ak je napríklad kvôli kazu nutné zub vytrhnúť, môže to narušiť vývoj a vzhľad trvalého chrupu. Za posledné dva roky stúpol počet detských pacientov poistených vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, ktorým bolo treba plombovať zuby, takmer o 20-tisíc. Vlani ich bolo skoro 120-tisíc.

Všeobecná zdravotná poisťovňa v spolupráci so Slovenskou komorou zubných lekárov vytvorila Zubný preukaz dieťaťa. Pomôcka vydaná v náklade 67-tisíc kusov má rodičom poskytnúť správne informácie o starostlivosti o chrup už od narodenia dieťaťa.

Pri odchode z pôrodnice ho dostane v kufríku každá novopečená mamička, preukazy budú k dispozícii aj na pobočkách poisťovne. Rodičia nájdu v preukaze praktické návody a rady, ako sa starať o ústnu dutinu dieťaťa už od narodenia, do akého veku je dobré deťom dočisťovať zuby, kedy použiť zubnú pastu, aké potraviny zubom najviac škodia.

Zo štatistík poisťovne vyplynulo, že najzodpovednejší pri zubnej prevencii sú rodičia v Prešovskom kraji. Do zubného kresla sa tam v minulom roku preventívne posadilo takmer 65 percent mladých poistencov. Najhoršie sú na tom deti v Bratislavskom kraji. Na preventívnej prehliadke u zubného lekára bolo vlani necelých 44 percent z nich.

Na pravidelnú bezplatnú prevenciu má dieťa nárok dvakrát ročne až do svojich osemnástich narodenín. Potom už len raz za rok.




Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPherenike 24. októbra 2018 o 19:39

    Môjmu staršiemu synovi vysiel prvý zub až keď mal presne 13 mesiacov. Prvú návštevu resp.preventivu sme uskutočnili keď nemal ešte ani rok. Už vtedy pred 10rokmi platilo, že ak nebudete mať preventivnu prehliadku poisťovňa Vam nepreplati výkony nasledujúci kalendárny rok. Zubarku máme úžasnú - dala im skvelú zaklad a radosť z chodenie do jej ambulancie :)
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >