Je nesmierne dôležité, ako dieťa v škole sedí. Naučte ho to!

gb, 25. októbra 2021 o 03:39

Deti by mali vedieť, ako správne sedieť. Predídu tak problémom s chrbticou a pohybovou sústavou.

Sedieť správne je veľmi dôležité.

Foto: Shutterstock.com

V školskej lavici strávia deti hodiny a hodiny. Pre ich vývoj pohybového aparátu je zásadné, ako sedia a ako dlho v určitej polohe sedia. Čo im je príjemné, ani zďaleka nemusí byť správne pre ich vývin. Aký vplyv má na chrbticu a pohybovú sústavu a jej vývin sedenie v škole, aké je správne sedenie a čo sú v tejto oblasti najnovšie poznatky, vysvetlila Libuša Klamárová, vedúca fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Bánovce.

„Štruktúra a tvar stavcov sa mení postupne, ako dieťa rastie. Deti v dnešnej dobe trávia viac času v sede, či už v škole počas vyučovania, alebo doma pred televízorom, počítačom. Pri nesprávnom držaní tela a zlej životospráve si môžu deti veľmi ľahko vypestovať problémy s chrbticou, čo môže viesť k pokročilej asymetrie trupu, kyfóze (chrbica vychýlená dozadu), skolióze (chrbtica vychýlená do strany), bedrovej lordóze (chrbtica vychýlená dopredu),“ vysvetľuje Libuša Klamárová v tlačovej správe.

Preto je podľa nej nesmierne dôležité, aby sedenie v škole malo svoju protiváhu v aktívnom pohybe detí. Fyzická aktivita je veľmi dôležitá pre zdravie, pohodu a ich rozvoj. „Posilňuje svaly, detské kosti, srdce, pľúca, podporuje správne držanie tela, flexibilitu, pomáha udržiavať si zdravú váhu, zlepšuje náladu a sebavedomie,“ hovorí odborníčka.

A aké je teda správne sedenie v školskej lavici? „Platí pravidlo 90-90-90. Nohy rovné na podlahe, členky a kolená pod uhlom 90 stupňov. Stehná by mali byť rovnobežne s podlahou, boky tiež v uhle 90 stupňov. Výška lavice alebo pracovného stola by mala dieťaťu umožňovať mať ramená uvoľnené a lakte odpočívajúce po stranách tela,“ hovorí fyzioterapeutka. Dieťa by sa tiež nemalo pri sedení hrbiť, ale sedieť vzpriamene, ramená trochu dozadu a lopatky dole.

Aj v škole však dieťa môže sedenie vyvažovať fyzickou aktivitou, ktorá sa nemusí obmedzovať iba na prestávky alebo hodiny telesnej výchovy. „Krátke prestávky na pohybovú aktivitu aj počas hodiny môžu dať deťom príležitosť zorganizovať si myšlienky, aby zvládali stres a množstvo nových informácií. V závislosti od učiteľa môže byť tolerovaný napríklad aj strečing pri stole alebo krátke ponaťahovanie svalov v stoji vedľa lavice,“ dodáva odborníčka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >