Je koniec odoberaniu bábätiek v pôrodniciach?

Patricia Poprocká, 1. decembra 2020 o 04:52

Pohnú sa už veci smerom k normálu, alebo pôjde opäť len o ďalšie z pekných vyhlásení, ktoré nik nerešpektuje? Po týždňoch kritiky a apelov od rodičov, ombudsmanky i mimovládnych organizácií sa minister zdravotníctva Marek Krajčí konečne ozval a vyzval nemocnice, aby matkám pri podozrení alebo potvrdení nákazy koronavírusom neodoberali ich bábätká. Bude to stačiť na zmenu?

Minister zdravotníctva Marek Krajčí odsúdil separovanie novorodencov od matiek, dokáže to zabezpečiť aj v praxi?

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

„Odobratie dieťaťa od matky po pôrode je v hrubom rozpore s odporúčaniami medzinárodných zdravotníckych organizácií a tiež s nadnárodnými ľudskoprávnymi dokumentmi, ktoré sú pre Slovensko záväzné. Takáto separácia môže vážne narušiť prirodzený popôrodný vývoj dieťaťa, zotavovanie sa matky a spôsobiť ďalšie nepriaznivé fyzické aj psychické stopy,“ vyhlásil minister na facebookovej stránke svojho rezortu.

Otázne je, prečo až teraz a ako k takýmto absurdnostiam mohlo vôbec dôjsť, keď na škodlivosť týchto praktík poukazovali aktivisti i ombudsmanka Mária Patakyová už na jar počas prvej vlny pandémie, a rovnako i teraz počas druhej vlny. A navyše keď hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský už vydal postup „Vedenie pôrodu u rodičky so suspektnou/potvrdenou infekciou COVID-19“, v ktorom sa odporúča spoločná izolácia matky a novorodenca, ak to zdravotný stav matky umožňuje.

Realita je však taká, že matky, ktoré rodili teraz na jeseň a mali pozitívny test na koronavírus, si svoje bábätká nevideli aj dlhých dvanásť dní. Niektoré kratšie, aj to však zanechalo stopy. Prípadne dochádzalo aj k extrémom ako napríklad v Košiciach, keď matka v obave z odobratia bábätka odmietala test na koronavírus a prípad prišla riešiť až na pôrodnú sálu polícia.

Mamičky, ktorým bábätká po pôrode odobrali, sa dodnes trápia s následkami. Často majú problémy s dojčením, a tiež psychickú traumu. „Pomáhala som napríklad mamičke, ktorá bola úplne bez príznakov nákazy, no napriek tomu jej pre pozitívny test po cisárskom reze dieťa zobrali. Videla si ho len na pôrodnej sále a potom až na piaty deň, keď ich prepúšťali z nemocnice. Bolo to jej tretie dieťa, dve dojčila normálne takmer do troch rokov. Teraz to absolútne nešlo, bábätko, zvyknuté na náhrady prsníka, sa nevedelo prisať, mamička bola traumatizovaná, chcela to vzdať...,“ opisuje jednu zo svojich skúseností materská poradkyňa Adriana Kráľová.

Dojčenie je pritom nenahraditeľným zdrojom látok, ktoré dieťa potrebuje pre zdravý rast, imunitu, dieťa upokojuje, uspáva či zmierňuje bolesti. Navyše, bábätko po narodení potrebuje blízkosť matky, je to fyziologická potreba. Ak je osamote, stúpa mu hladina stresových hormónov, ktoré mu škodia.

Aj Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila, že riziká nedojčenia sú väčšie ako riziká nákazy novorodenca. V materskom mlieku totiž bábätko získava protilátky ako aj ďalšie látky na posilnenie imunity.

Minister Krajčí v piatok označil separáciu novorodencov od ich matiek za neprípustnú. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová toto vyhlásenie uvítala, pripomína však, že je potrebné dohliadať na to, aby zdravotnícke zariadenia dodržiavali tento postup aj v praxi.

„Už v prvej polovici novembra sme poukazovali na to, že síce existuje postup Vedenie pôrodu u rodičky so suspektnou/potvrdenou infekciou COVID-19, v ktorom sa odporúča spoločná izolácia matky a novorodenca, no je potrebné dohliadať na jeho implementáciu. Ministerstvo zdravotníctva ako orgán štátnej správy pre zdravotnú starostlivosť a ochranu zdravia má usmerňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti a vykonávať dozor nad jej poskytovaním. Mal by prijať také opatrenia, ktoré zabezpečia všetkým pacientom a pacientkam rovný prístup k rovnako kvalitnej zdravotnej starostlivosti na celom území SR,“ zdôrazňuje ombudsmanka.

Ako pripomína, odoberanie novorodencov nie je jediným problémom v našich pôrodniciach. Ďalším je zákaz mať pri pôrode sprevádzajúcu osobu, ktorý platí v niektorých zdravotníckych zariadeniach. Aj týmto by sa malo ministerstvo podľa nej zaoberať.


ANKETA:

Veríte, že nemocnice prestanú odoberať pozitívne testovaným matkám bábätká po pôrode?

8,3%



67,7%



22,6%



1,5%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarEvino 1. decembra 2020 o 09:54

    Ale on povedal, aby sa neodoberali bábätká pozitívne na covid, nie všetky bábätká. To navyše znamená, že už čerstvo narodené bábätká testujú na covid, pchajú im do noštekov tie paličky. Otrasné!!!!!
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >