Jasmina, toto vidieť nechceme! Syna dojčila na rodinnom stretnutí, vyvolala pohoršenie

gb, 20. augusta 2019 o 06:12

Moderátorka Jasmina Alagič zverejnila na sociálnych sieťach fotografiu, ako na rodinnom stretnutí dojčí svojho maličkého synčeka Sanela. A rozpútala tým pokračovanie vášnivej debaty, či je vhodné, alebo nevhodné kŕmiť dieťa na verejnosti.

Jasmina Alagič.

Foto: Profimedia

„Vážne nič v zlom, ale musíte sa fotiť aj pri dojčení? Je to čudné,“ nepáčilo sa jednému zo sledovateľov instagramového profilu Jasminy Alagič. „Jasmina, už to preháňaš, pre teba je to teraz prirodzené, ale pre veľa ľudí je nechutné, ako zdieľaš intímnosti. Ďakujem za pochopenie,“ pridal sa ku kritike ďalší komentujúci.

Moderátorky sa naopak zastali niektorí ďalší diskutujúci:

„Obrovský palec hore za to, že ukazujete dojčenie ako normálnu a prirodzenú vec a nie ako niečo, za čo by sme sa my mamičky mali pomaly hanbiť a chodiť zahalené do deky ideálne ešte niekam do kríkov.“

„Čo tu riešite? Ak by mala tričko s výstrihom, bolo by prsník vidno takisto a nikto by to neriešil. Nemá čo skrývať, ale naopak je právom pyšná na to, že dieťatko dojčí.“

„Vy, čo riešite dojčenie na verejnosti, keď budete hladní, schovajte sa, nech vás nikto nevidí. Čo vám príde tak strašného na dojčení na verejnosti? Veď je to to isté.“

Ženy nevystavujú dojčenie na obdiv

S dojčením vo verejných priestoroch mala v poslednej dobe problém pobočka jednej českej banky. Keď sa tam žena pokúšala nakŕmiť svoje dieťa, pričom nikomu neprekážala, ochrankár ju vykázal von. V bratislavskej reštaurácii zasa mamičke Lívii, ktorá počas čakania na jedlo dojčila 21-mesačnú dcéru, kázali, aby s tým prestala alebo sa s dieťaťom aspoň nejako prikryla.

Na dojčenie na verejnosti sú dva nezmieriteľné názory. Podľa jedného ide o prirodzenú súčasť starostlivosti o bábätko, podľa druhého si má žena dojčenie nechať na doma alebo do priestorov, ktoré sú na to určené. „Ženy však nedojčia na verejnosti preto, aby ukazovali prsia ani preto, aby mali pri dojčení obecenstvo. Ani preto, že chcú vystavovať dojčenie na obdiv. Dojčia preto, že dojčenie je spôsob starostlivosti o deti, je to niečo oveľa viac než len nakŕmenie dieťaťa. Napĺňa tak základné potreby dieťaťa, ktoré sú súčasťou jeho biologického a evolučného nastavenia,“ povedala v rozhovore pre náš portál Lucia Kantorová, predsedníčka občianskeho združenia MAMILA, ktoré sa snaží o podporu dojčenia.

Ako dodala: „Neustále sa hovorí o tom, aké je dôležité prekonať izoláciu matiek na materskej dovolenke. Naozaj si ľudia myslia, že ženy počas celého obdobia dojčenia nemôžu vyjsť z domu? Ženy nechodia naschvál dojčiť von. Ženy chodia von a popri tom dojčia. Je dôležité, aby diskusia o dojčení nedospela na úroveň budovania špeciálnych miestností na dojčenie. Dojčiacej žene úplne stačí, že si ju nikto nevšíma."

Táto fotografie vyvolala búrlivé súhlasné aj nesúhlasné reakcie



Fotografia vznikla na rodinnom stretnutí, ktoré zjavne šťastná a spokojná mamička Jasmina Alagič okomentovala takto: „Dajte ma na dedinu, hoďte do čalúneného kresla uprostred záhrady, kde v jej strede je auto, nafukovací bazén, kde sa kúpu pitbullovia, vypeckujte čardáše, do plasťáku mi nalejte tú čapovanú malinu a ja sa budem cítiť najlepšie, lebo toto je pre mňa život. Život s mojou úžasnou, temperamentnou rodinou. Som najšťastnejšia, že môj syn bude vyrastať tam, kde je šťastie, krik, hudba, tanec a emócie a hlavne tam, kde je rodina všetkým."







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >