Jasmina Alagič Vrbovská oznámila, že už nedojčí. Rovnako ako polovica slovenských matiek s polročným bábätkom

Patricia Poprocká, 25. januára 2020 o 04:22

V lete vyvolala medzi fanúšikmi pohoršenie, keď zverejnila fotku, ako šťastná dojčí svojho malého synčeka na rodinnej oslave, dnes manželka rapera Rytmusa Jasmina Alagič Vrbovská verejne ohlasuje, že už nedojčí. Aj keď vraví, že to prijala bez problémov, je to škoda. Materské mlieko je nenahraditeľné, najmä v prvom roku života.

Jasmina Alagič svoju rodinu miluje a kladie dôraz aj na to, že matky by sa mali starať aj o seba, ako vyzerajú, aby sa cítili dobre.

Foto: Profimedia

Dôvody, prečo Jasmina Vrbovská prestala s dojčením, bližšie neuviedla. „Malý bude mať o pár dní pol roka, ja už nekojím. Žiadna panika, skrátka mliekarničky zavreli skôr, nerobím z toho vedu, prijala som to ako fakt a je to úplne v poriadku,“ napísala na Instagrame v statuse, v ktorom informovala o tom, ako sa vybrala postarať sa o pleť k známej lekárke a odporúčala ženám postupovať podobne, aby mali zo seba dobrý pocit a páčili sa svojim mužom.

Lekári odporúčajú bábätko výlučne dojčiť minimálne prvých šesť mesiacov, aj po zavedení príkrmov je však pre bábätko najvhodnejšie aj najlepšie stráviteľné práve materské mlieko. Podľa štúdie vedeckého časopisu Lancet, na ktorú upozornilo na svojom webe združenie Mamila, sa dokonca oplatí dojčiť dieťa čo najdlhšie, pretože materské mlieko obsahuje kmeňové bunky, ktoré sa dostávajú aj do všetkých tkanív dieťaťa a vytvára sa tak akási ich zásoba do neskorších rokov.

Samozrejme, do dojčenia nemožno nikoho nútiť, ako komu vyhovuje. Niektoré ženy sú nútené prestať s dojčením, napríklad zo zdravotných dôvodov, ak berú silné lieky, iné sa už len jednoducho cítia nekomfortne.

Dojčenie má okrem nasýtenia dieťaťa aj ďalšie funkcie, upokojuje, uspáva, upevňuje väzbu medzi matkou a dieťaťom. Mlieko sa matke spravidla spúšťa podľa požiadavky dieťaťa, čím viac a častejšie sa dieťa dojčí, úmerne tomu sa aj mlieko produkuje. Napomáhať tvorbe mlieka, zvlášť ak ženy majú záujem pokračovať v dojčení, možno okrem častého a neobmedzeného prikladania bábätka aj pomocou bylinkových čajov, pomáha tiež úzky kontakt s bábätkom – nosenie či spoločné spanie.

Svoje bábätká v šiestich mesiacoch dojčí na Slovensku podľa posledných štatistík 55 percent matiek, čo je v porovnaní so západnou Európu „úspech“. Faktom však je, že by mohli aj dlhšie, zákony im dosť vychádzajú v ústrety. Situácia by sa podľa aktivistiek zlepšila, keby sa ženám dostávalo väčšej podpory už v pôrodniciach, a tiež ak by sa zmenilo spoločenské vnímanie dojčenia medzi ľuďmi. Teda keby sa na dojčiace ženy nepozeralo pohoršujúco alebo inak nepriateľsky. Pre lepšie akceptovanie dojčenia spustili na jeseň elektronickú petíciu Za dojčenie.

Fotografia, ktorá v lete vyvolala u časti priaznivcov rozhorčenie:



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >