Tip na výlet: Jánošíkove diery v Malej Fatre, to je dobrodružný svet vodopádov a rebríkov

Gabriela Bachárová, 9. augusta 2021 o 12:00

Jeden z najkrajších výletov na celom Slovensku. Jánošíkove diery ponúkajú to pravé letné dobrodružstvo v atraktívnej prírode národného parku Malá Fatra.

Jánošíkove diery.

Foto: archív

Nižšie i vyššie rebríky, kratšie i dlhšie lávky a tiež neodmysliteľné reťaze vám umožnia spoznať naozaj zblízka jedinečný svet Dierového potoka a jeho vodopádov, z ktorých niektoré „dorástli“ až do výšky štyroch metrov. Potok tu vytvoril jedinečnú sústavu tiesňav a kaňonov, ktorú by mal aspoň raz za život vidieť každý Slovák.

Jánošíkove diery majú tri časti, na dnešnej túre ich preskúmame všetky. Ujdeme síce len 7,2 kilometra, ale trénované nohy budú vítané, na krátkej trase je totiž nutné prekonať nie celkom malé prevýšenie 492 metrov. Bez prestávok nám to bude trvať tri a štvrť hodiny, s oddychom a občerstvením je to celodenná záležitosť. Ak máte maličké deti, výlet veľmi neodporúčame, bez problémov by ho však mali zvládnuť predškoláci. Nebezpečnými sa Diery stávajú hlavne po daždi, keď deťom môže robiť problémy napríklad šplhanie sa po klzkých skalách.

Radšej ráno

Jánošíkove diery sú veľmi frekventovaným miestom na výlety. Ak sa chcete vyhnúť zápcham, vyberte sa do nich skoro ráno alebo neskôr popoludní. Predsa len, ťažko si vychutnať nádhernú prírodu, keď vašu pozornosť namiesto prírodných scenérií kradnú nechcené prestávky a pohľad na pomaly sa vinúci ľudský had pred vami.

Auto sme nechali v lokalite Biely Potok, ktorá je súčasťou Terchovej. Po modrej sa vydávame popri potoku, objavujú sa prvé skaly Dolných dier a po kilometri nás víta krátka skalná tiesňava, za ktorou sa nachádza rázcestí Ostrvné. Odbočujeme doľava na žltú značku, kde nás čakajú Nové Diery, ktoré boli verejnosti zo všetkých troch častí sprístupnené najneskôr. Po 1,3 kilometri chôdze prídeme na Podžiar, ďalšiu križovatku ciest, kde je možnosť občerstvenia v kolibe, ale túto radosť si necháme až na záver túry, ešte sa sem totiž vrátime.

Tiesňava pri rázcestí Ostrvné.

Foto: archív

Na Podžiari volíme modrú značku, prejdeme krátkou lúkou s pekným výhľadom na Poludňové skaly a už vstupujeme do Horných dier, turisticky najaktraktívnejšej a najdobrodružnejšej časti, kde nás na jednom kilometri čaká až deväť vodopádov. Rebríkov i lávok si tu užijeme naozaj dosýta.

Z Horných dier vystúpime na rázcestie Pod Pálenicou. Tu môžu zdatní turisti Diery opustiť a vydať sa cez k rázcestiu Pod Tanečnicou a do sedla Medzirozsutce, odkiaľ sa ponúkajú trasy na Veľký i Malý Rozsutec.

„Jako ze švýcarského katalogu.“

My však hodláme pokračovať v objavovaní nevšedného sveta Jánošíkových dier a pokračujeme 1,3 kilometra po zelenej značke. Príjemná prechádzka lesom nás dovedie až do sedla Vrchpodžiar, kde sa pred nami otvorí pohľad na nádhernú lúku a hrebeň Malej Fatry. Český turista, ktorý sa krátko po nás vynoril z lesa, to zhodnotí výstižne: „Jako ze švýcarského katalogu.“ Zo sedla zbehneme tristo metrov po žltej značke ku kolibe, kde sa potešíme dobrou kapustnicou.

Výhľad zo sedla Vrchpodžiar.

Foto: archív

Po občerstvení a oddychu si vyberáme modrú značku a Dolnými dierami zostupujeme na Ostrvné, kde sme začínali. Dolné diery s dĺžkou jeden kilometer sú zo všetkých najľahšie, vhodné pre rodiny s malými deťmi či pre starších seniorov. Cesta je pohodlná, široká a hlavne obojsmerná. Nové a Horné diery sa odporúčajú len jednosmerne. Vyhýbať sa na exponovaných miestach turistom z druhého smeru je totiž veľmi náročné, ako sme sa o tom presvedčili aj na vlastnej koži. Na Biely Potok, kde sme výlet zdarne ukončili, sme sa z Ostrvného vrátili tou istou cestou, akou sme do Dier prišli.

Dolné diery.

Foto: archív


Poludňové skaly.

Foto: archív


Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!
Hráme o viac ako 85 cien v hodnote viac ako 20 000 € eur. Viac informácií na tomto linku.



Všetky články seriálu Leto s Pravdou nájdete na tomto linku.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >