Jablko, hrozno, cvikla a cesnak. Silná jesenná štvorka, ako vám prospeje?

gb, 27. septembra 2021 o 04:00

Ľudské telo s príchodom chladnejších dní mení svoje chuťové preferencie. Určite už ani vy netúžite po paradajkách či melóne, ale pozornosť obraciate iným výživovým smerom.

Jablká pomáhajú nášmu tráveniu.

Foto: Shutterstock.com

Ľudský organizmus sa intuitívne začína orientovať na potraviny, ktoré ho viac zahrejú a obsahujú látky s potenciálom podporiť imunitu, pretože práve silná obranyschopnosť nám pomôže prežiť jeseň a zimu v dobrom zdraví. A tak sa na našich stoloch viac objavujú aj jablká, hrozno, cvikla a cesnak. Našu kondíciu podporujú naozaj všestranne, prečítajte si.

Jablko podporuje činnosť čreva

Jablká obsahujú rozpustnú vlákninu pektín, ktorá ma veľa pozitívnych účinkov na zdravie. „Pektín na seba viaže vodu, upravuje črevnú flóru, napomáha peristaltike (pohybu) čriev, zabezpečuje odstraňovanie toxických látok z čreva stolicou, lieči zápchu alebo hnačku, znižuje obsah cholesterolu v krvi, odstraňuje tráviace problémy a reguluje funkciu tráviaceho traktu. Jablkový pektín má schopnosť zabrániť vzniku rakovine hrubého čreva, uľahčuje vylučovanie kyseliny močovej z tela, čím je veľmi prospešný u pacientov trpiacich na dnu,“ uvádza nutričná terapeutka levickej nemocnice Henrieta Lovecká v tlačovej správe.

Zázračné jablko obsahuje viac ako 30 minerálnych látok, napríklad vápnik (silné kosti), fosfor (zdravé kosti a zuby, podpora mozgu), železo (prevencia únavy, anémie), horčík (dobré nervy) a draslík (regulácia tlaku či trávenia). Obsahuje aj vitamíny A (dobrý zrak, zdravá koža a reprodukčný systém), B1 (podpora srdca a psychiky), B2 (dôležitý pre dobrý stav kože, očí, funkciu srdca), B6 (pomáha pri tvorbe krviniek, hormónov a získaní glukózy z potravy) a tiež vitamíny C a E, ktoré sú veľmi dôležité pri posilňovaní imunity a ako antioxidanty, čo znamená, že chránia pred voľnými radikálmi, ktoré vedia v organizme vyvolať rakovinu či srdcovo-cievne ochorenie. V jablku sa nachádza aj látka kvercetín, fytochemikália (bioflavonoid), ktorá má silný antibakteriálny a antivírusový účinok.

Hrozno pomáha aj pri chudnutí

„Hrozno je tiež bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Obsahuje približne 80 percent vody, čím sa zaraďuje k potravinám vhodným aj pri redukčnej diéte. V hrozne sa nachádza provitamín A (betakarotén – antioxidant, podpora imunity), vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Obsahuje aj minerálne látky, napríklad vápnik, draslík, železo, meď (zdravé kosti, svaly, koža) a ďalšie. Hrozno je známe aj obsahom antioxidantu resveratrolu. Škodlivé voľné radikály vznikajú v tele v dôsledku stresu, pôsobenia UV žiarenia, konzumáciou liekov a alkoholu, fajčením cigariet. Resveratrol sa nachádza najmä v červenom a modrom hrozne a to v šupkách a jadierkach,“ opisuje nutričná terapeutka výhody známej sezónnej potraviny. 

Zdravím nabitá cvikla

Ďalšia potravina, ktorá by v našom jedálničku nemala v tomto ročnom období chýbať, je cvikla. Nenáročná na pestovanie, ale má obrovský význam pre zdravie človeka. Môžeme ju konzumovať v surovom aj varenom stave, používame ju do šalátov, na zaváranie alebo vo forme smoothie s inými druhmi zeleniny a ovocia. Prednosťou cvikly je vysoký obsah vlákniny, draslíka, vápnika, železa, kyseliny listovej (vitamín B9 - zdravé tehotenstvo, normálny rast plodu, podpora plodnosti, znižuje riziko infarktu i mŕtvice), vitamínu C, betakaroténu. Listy cvikly sa konzumujú v rôznych šalátoch, obsahujú vysoké množstvo vitamínu A a C. 

Cesnak – prírodné antibiotikum

„Zabúdať by sme nemali ani cesnak, ten patrí medzi liečivé potraviny. Obsahuje látku alicín, ktorá je známa svojimi protiplesňovými, antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami. Alicín sa vytvára iba v cesnaku, ktorý je rozdrvený, prípadne najemno nakrájaný. Z minerálnych látok cesnak obsahuje mangán (správna činnosť mozgu, dôležitý pre kosti či pamäť) selén (podpora imunity), vápnik, železo, fosfor, draslík a vitamíny C, B1 a B6. Okrem už spomenutých účinkov cesnaku, nezabúdajme na jeho schopnosť znižovať hladinu krvného tlaku a LDL cholesterolu v krvi,“ hovorí Henrieta Lovecká.

„Jeseň je v plnom prúde, snažme sa konzumovať čo najviac čerstvých plodín zo záhrad. Letné šaláty môžeme vymeniť za jedlá výdatnejšie, napríklad strukovinové, obilninové, teplé polievky a zeleninu dopestovanú na jeseň, teda kapustu, zemiaky, cesnak, cibuľu a iné. Tieto potraviny obsahujú komplexné sacharidy, vďaka ktorým sa nemusíme báť, že priberieme,“ dodáva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >