Intímna hygiena u detí. Preťahovať u chlapcov predkožku a ktorým smerom umývať dievčatká?

Gabriela Bachárová, 27. mája 2020 o 04:03

Dbajte na dostatočnú hygienu intímnych partií u detí. Je to dôležité, aby ste predišli rozvoju infekcií.

Dbajte na dostatočnú hygienu intímnych partií.

Foto: Shutterstock.com

Ako je to s dievčatkami

Je počas hygieny dievčat nevyhnutné otvoriť pysky ohanbia a očistiť ich? Názory na to sú rôzne, niekto tvrdí, že túto oblasť je treba nechať na pokoji, pretože má samočistiacu schopnosť, iný odborník zasa povie, že čistenie je nevyhnutné. Dievčatkám (ale aj chlapcom) sa niekedy v oblasti pyskov ohanbia tvorí biela hrudkovitá hmota, takzvaná smegma, čo je zmes olúpaných buniek a sekrétu zo žliaz. Aj preto je dobré umývať i oblasť pyskov.

Výskyt smegmy je prirodzený, netreba sa obávať, nejde o infekciu, avšak v hmote sa môžu hromadiť baktérie. Smegmu môžete odstrániť napríklad pomocou navlhčených jednorazových tampónov, gázy alebo vatovej tyčinky. Tieto prostriedky nemusíte vlhčiť len vo vode, ale aj v detskom olejíčku, pozor ale na prípadnú alergickú alergiu. Platí, že pri umývaní je dobré používať buď čistú vodu a ak máte pocit, že to nestačí, skúste prípravky určené na intímnu hygienu detí, najlepšie v kvalite bio, aby ste obmedzili prísun chemických látok.

Ak má dievčatko ešte plienky, ideálne by bolo po každom cikaní či kakaní umyť genitálie pod tečúcou vodou. Len ich vytrieť sa nepovažuje za dostatočné, a už vôbec nie žinkou, ktorá býva semeniskom baktérií. Časté umývanie je dôležité aj preto, aby sa z konečníku do pošvy nezaniesli črevné baktérie, najčastejšie ide o Escherichiu coli. Meňte dieťaťu plienky čo najčastejšie, jednorazové aspoň raz za tri hodiny, látkové aj oveľa častejšie. Moč a stolica totiž vytvárajú prostredie, v ktorom sa darí mikroorganizmom.

Väčšie dievčatká čím skôr naučte, aby sa po stolici utierali odpredu zozadu, aby si z konečníku nezaniesli do pošvy škodlivé mikroorganizmy. Tiež im povedzte, aby sa snažili nedotknúť toaletným papierom genitálií. Inak by sa mohli z pošvy do ritného otvoru či jeho okolia rovnako preniesť baktérie.

Ako na to u chlapcov

Rodičia si často nie sú istí, akú hygienu si vyžaduje predkožka chlapčeka, názory sa tiež veľmi rôznia. Platí, že ak je ešte na vnútornej strane pevne spojená so žaluďom, nie je dobré ju preťahovať, násilím už vôbec nie, pretože hrozí riziko poranenia: prasklín či natrhnutia. Zlepenie má zmysel, bráni prenikaniu nečistôt a mikroorganizmov.

Predkožku môžete maximálne jemne potiahnuť, kam vás to pustí. Ale naozaj s najvyššou opatrnosťou. Predkožka sa začína uvoľňovať väčšinou až od jedného roka života, často však až neskôr. Do tretieho roku je pevné spojenie predkožky a žaluďu ešte normálne, potom už vec riešte radšej s lekárom. Môže totiž ísť o zdravotný problém, takzvanú fimózu. Zúžená predkožka sa najčastejšie rieši obrezaním.

U chlapca, ktorí ešte majú žaluď a predkožku spojené, dávajte pozor na to, či môže bez problémov cikať. Ak by voľne nemočil, prúd by bol slabý, predkožka sa mu pri tom nafukovala, prípadne by chlapček plakal alebo dával najavo nespokojnosť, navštívte radšej pediatra. Ten vás pošle k urológovi, ktorý rozhodne, čo robiť ďalej.

Chlapcom sa môže už od narodenia tiež uvoľňovať smegma, ktorá sa objavuje medzi predkožkou a žaluďom. Ak a uľpieva na pokožke tak, že sa nedá odstrániť, nesnažte sa jej zbaviť násilím, ale poraďte sa s lekárom. Ak ju odstrániť ide, použite na jej odstránenie vatové tampóny, tyčinky či gázu.

Po uvoľnení predkožky už môžete pri každej hygiene pretiahnuť a očistiť žaluď spolu s vnútornou časťou predkožky vodou či jemným a nedráždivým mycím prostriedkom.

U oboch pohlaví patrí, že ak sa na intímnych miestach objaví začervenanie, dieťa si sťažuje na pálenie či rezanie pri močení, obráťte sa na lekára, môže ísť o zápalový proces.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >