Iba za sklom! Slovenské pôrodnice stále bránia príbuzným, aby mohli vidieť bábätko

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 21. marca 2019 o 06:00

Aj v roku 2019 sú na Slovensku pôrodnice, ktoré návštevám nedovoľujú kontakt s bábätkami a ukazujú ich iba za sklom. Hoci ide o zbytočný a dávno prekonaný postup, dodnes to tak majú napríklad dve z troch najväčších bratislavských pôrodníc v Ružinove a Petržalke, pôrodnica v Nitre, ale aj ďalšie v iných častiach Slovenska. Zdôvodniť to celkom nevedia, niektoré by o tom dokonca najradšej vôbec nehovorili.

Návštevy v ružinovskej nemocnici. Vitajte v 21. storočí.

Foto: Patricia Poprocká

Najčastejším argumentom je, že sklenenou bariérou potrebujú chrániť bábätká pred nákazami. To však neobstojí, pretože vo všetkých ostatných pôrodniciach, kde môžu návštevy za matkou a bábätkom dokonca na izbu, zvýšená chorobnosť nie je.

Dotyk za príplatok?

Navyše, aj samotné nemocnice, ktoré majú sklenenú bariéru, umožňujú matkám na takzvanom nadštandarde prijať návštevy priamo na izbe. Tým, ktoré si ale nepriplácajú za vyšší komfort, však neumožňujú nič.

Prvá fotka súrodencov, sklenenú bariéru na nej nevidieť.

Foto: Patricia Poprocká

Hovorkyňa nemocnice v Nitre Tatiana Tóthová to vysvetlila tak, že na štandardných izbách potrebujú zachovať súkromie mamičiek. Ak ich je na izbe viac, tak zákonite nemusí všetkým návšteva vyhovovať.

Na to sú však potom určené chodby alebo návštevné miestnosti, kam mamička môže prísť. Funguje to tak napríklad na Kramároch, v Banskej Bystrici, Žiline, Prešove či Martine. Nie už však v Nitre, bratislavskom Ružinove či Petržalke. Tam mamičky, ktoré nie sú v nadštandardnej izbe, musia vyjsť na chodbu k návšteve samé a sú nútené nechať bábätká osamote v inej miestnosti, do ktorej vidno z chodby cez sklo.

„Hovorila som im, nech radšej ani nechodia“

Takýto systém matku v pôrodnici ešte viac izoluje a nepomáha k pocitu pohody, ktorý potrebuje ona i celá rodina.

„Každá návšteva bola malý stres, radšej som manželovi so synmi hovorila, nech za mnou ani nechodia. Dcérka ako na potvoru vždy počas návštevy plakala, čo ako som sa snažila načasovať to tak, aby práve zaspala. Tak som stále odbiehala z chodby k nej. A ak som neodbiehala, tak som ju zakaždým pozorovala, či spí. Lenže pri tej sklenenej stene bolo stále veľa ľudí, neraz až tlačenica... Nehovoriac o tom, že bratia si sestričku chceli pohladkať, no mohli sa akurát tak pozerať cez sklo. Manžel to isté, aj keď s ním sme to nemuseli rozoberať,“ spomína na nie príliš príjemné zážitky z pôrodnice Bratislavčanka Viera.

V Česku návštevy môžu za dieťaťom i na JIS

V susednom Česku je možnosť vidieť novorodenca po pôrode samozrejmosťou. Tamojšie nemocnice si vôbec nevedia predstaviť, že by matku či dieťa delilo od ostatnej rodiny sklo. Skoré návštevy dokonca považujú za dôležité, aby sa mohlo rozvíjať puto medzi novorodencom a jeho najbližšími.

Vstupná brána na šestonedelie v Ružinove za bývalého prednostu v marci 2016.

Foto: Patricia Poprocká

„U nás žiadne obmedzenia návštev nie sú. Čas bezprostredne po pôrode je pre vzťah medzi rodičmi a novorodencom veľmi dôležitý,“ hovorí Filip Brož, hovorca pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice. Preto sú možné i návštevy na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Ani tie nie sú nijako obmedzené, naopak rodičom odporúčame čo najčastejšie návštevy. Pre ostatných príbuzných, priateľov a deti nejaké obmedzenia sú, ale predovšetkým časové,“ vysvetľuje Filip Brož s tým, že cieľom je vytvoriť čo najvľúdnejšie a najústretovejšie prostredie po celú dobu pobytu v nemocnici.

„Samozrejme platí, že dieťatko nemá dostatočne vyvinutý imunitný systém. Dôrazne preto návštevám odporúčame umyť si ruky pred tým, než sa budú novorodenca dotýkať," uzatvára.

Návštevné hodiny a „pacientky“

Slovenské nemocnice pri bábätkách na JIS-ke návštevy regulujú, napríklad v Žiline či Martine vpúšťajú iba rodičov. Čo je však pozitívne – po dohode s personálom môžu aj mimo návštevných hodín.

Tie sú zavedené vo väčšine nemocníc. „Návštevné hodiny na väčšom oddelení slúžia pre zachovanie pokoja pre zdravotníkov, ktorí počas dňa realizujú vyšetrenia, kontroly, vizitu, pričom všetky úkony a podávanie liekov môže byť pre jednotlivé pacientky rozličné,“ vysvetlila napríklad hovorkyňa žilinskej nemocnice Lenka Záteková.

Návštevné hodiny nemajú napríklad na Kramároch. Návštevy tam môžu chodiť od 10. dopoludnia. Ako vysvetlil pre ahojmama.sk prednosta docent Igor Rusňák, na oddelení nie sú „pacientky“, ale „zdravé ženy so zdravými bábätkami“. Ústretoví sú tiež v Martine, kde návštevy môžu chodiť od 11. hodiny až do večera.

Chodba pre návštevy na Kramároch. Prednosta docent MUDr. Igor Rusňák so staničnou sestrou.

Foto: PRAVDA, Robert Hüttner

Čo bráni ružinovskej nemocnici umiestniť na obrovskú chodbu kreslá ako na Kramároch?

Foto: Patricia Poprocká

Nemocnica v hlavnom meste nevysvetľuje

Ak chcú mať v hlavnom meste mamičky prvé dni po pôrode rodinu aspoň trocha pospolu, musia rodiť zrejme práve na Kramároch. Tam je kontakt príbuzných s dieťaťom umožnený už od roku 2003. Prečo sa nepridali zvyšné dve kliniky v Ružinove a Petržalke, ktoré patria pod spoločnú Univerzitnú nemocnicu, hovorkyňa Eva Kliská nevysvetlila. Len stručne uviedla, že v rámci plánovanej rekonštrukcie sa nemocnice chystajú vymedziť na návštevy priestor.

Na otázku, kedy sa však rekonštrukcia začne a v akom štádiu prípravy je, už neodpovedala. Rovnako ani na to, prečo nemôže nemocnica umožniť kontakt s bábätkami v rámci možností nejakým provizórnym riešením, alebo jednoducho tak, že dovolí mamičkám bábätká zobrať so sebou na chodbu.

Aj tam sa však občas všade nájde ústretový personál. „Prišla ma pozrieť kamarátka, krátko pred koncom návštevných hodín. Syn však za sklom stále plakal, vôbec sme sa nemohli rozprávať, tak som ho zobrala k sebe na ruky a sadli sme si všetci traja do spoločných priestorov na šestonedelí, kde mamičky chodievali jesť. Tam mi syn zaspal na hrudi, my s kamarátkou sme sa rozprávali asi polhodinu a bola to najpríjemnejšia návšteva, ktorú si z celého pobytu pamätám. Samozrejme, personál chodil okolo, ale nikto nič nehovoril, zrejme si mysleli, že to máme od niekoho povolené,“ spomína na ružinovskú pôrodnicu Alexandra.

Ani v súkromných nemocniciach, ktoré patria do siete Svet zdravia, nie je návštevám prístup k bábätkám všade umožnený. Hovorkyňa Jana Fedáková to ale nechcela rozpitvávať. „Nešpecifikujme nemocnice. Možnosť vidieť bábätko cez sklo sa využíva v niektorých nemocniciach v špecifických prípadoch, dôvodom môže byť napríklad aktuálna epidemiologická situácia či zdravotný stav bábätka,“ uviedla.

Zmena v nedohľadne?

Či a kedy prežitok socializmu vo forme sklenenej bariéry zo slovenských pôrodníc vymizne, nevedno. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré by to mohlo legislatívne ujednotiť, sa o úpravu návštev novorodencov nezaujíma. Necháva to na nemocniciach.

Tak ahoj zajtra. Príkazy mamičkám-pacientkám ešte aj z vnútornej strany. Pre istotu. Marec 2016.

Foto: Patricia Poprocká

„Stanoviť podmienky pre návštevy je plne v kompetencii zdravotníckeho zariadenia, prispôsobuje ich charakteru prevádzky, epidemiologickej situácii a zdravotnému stavu pacienta,“ odkázala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Možno by stačilo inšpirovať sa našimi západnými susedmi, s ktorými sme boli po páde komunizmu v pôrodníctve na rovnakej štartovacej čiare. Dnes už ale často ide o dva odlišné svety.

„To, že by sa mohol vrátiť model deti za sklom, považujem za vylúčené. V prvom rade kvôli tlaku verejnosti. Dnešné rodičky sú už oveľa viac informované o svojich právach a vyžadujú ich dodržiavanie. A jedným z práv pacientov je i právo na návštevy blízkych v maximálne možnej miere,“ vraví Iveta Oravcová, vrchná sestra Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v pražskej Fakultnej nemocnici v Motole.

Ako vraví, nevidí dôvod deti separovať ani z hygienického hľadiska, pretože do kontaktu s inými ľuďmi prídu tak či tak. „A tiež považujeme za dôležité podporovať vytváranie citového puta nielen medzi dieťaťom a matkou, ale aj medzi dieťaťom a ostatnými členmi rodiny,“ tvrdí.


ANKETA:

Čo si myslíte o ukazovaní bábätiek iba za sklom?

64,2%



6,7%



29,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >